Действие чрез Бездействие

Най-глупавото нещо е при първата срещната трудност и да се откажем от начинанията си. Това е един заучен пораженчески стереотип. Както човек възпита ума си, така той ще се държи. Умът е като малко дете, каквото му покажеш, това и ще знае. Ако е навикнал да се тревожи, той ще извиква това състояние винаги и с повод и без никакъв повод. Достатъчна е една завоалирана, далечна мисъл и умът ви ще влезе в неприятностите.

Чудим се, защо често изпадаме в тревожност, депресивност и отчаяние. Много просто, така сме научили ума си – да се притеснява и да е несигурен в себе си.

            Има хора, които още от детството си, поради неправилна среда са научени да се тревожат, да са несигурни и плахи. Това е от лошото третиране още като малки. 

Друг типаж пък са тези хора, които на по-късен етап от живота си са се объркали и са създали такъв навик на ума да е пораженчески настроен.

И да знаете, че докато не се захванете и да превъзпитате ума си, той все по-този начин ще реагира и ще ви измъчва.

Минала ви някаква песимистична мисъл през главата и вие веднага се захващате за нея и започвате да я обслужвате. Тази мисъл ще пожелае да ви разходи из най-черните нива на ада и вие вървите след нея и и пригласяте.

Вместо да я погледнете и да си кажете: “Охоо, знам те аз тебе стара “приятелко”..! Няма да ти се вържа на коварните предложения и няма да те последвам… Само ще те наблюдавам, за да видя как ще ме работиш и как ще останеш без сили след като не участвам в пъклените ти замисли…”

Така се процедира, когато някаква депресивна мисъл се опита да обземе съзнанието ви – наблюдавате я, но нито се съгласявате с нея, нито я отхвърляте. Гледате я, но не участвате в опитите и да разстрои и съсипе ума ви.

Ако тръгнете след идеите, възможните варианти и лабиринтите и, то тази мисъл ще ви вземе ума. Ще изсмуче силите ви докато не изпаднете в паника и не започнете да се молите за помощ, да не говорим сега за по-тежките емоционални състояния. И така всеки път все повече и повече, тя ще ви обезсърчава, ще ви хвърля в униние, ще ви поставя в състояние отчаяние и безпомощност.

Тази мисъл може да се появи без причина, просто от разстроеното ви подсъзнание. Може да дойде от случайно дочута фраза, а също може да бъде натрапена от някоя новина или тенденция от медиите. Не се връзвайте на медиите, те нарочно ви поднасят негативни новини, за да може да изпадате в паника и да им обръщате все повече и повече внимание. Такава е тяхната идея да ви контролират, като ви държат в ръцете си.

Няма да позволявате на никой да ви държи в ръцете си и да ви манипулира! Ако слушате такива новини или “вероятни тенденции”, то вие влезте навътре в Духа си и пречупвайте всичко чрез могъщото си Себе.

Щом възприемате всичко чрез Вечната си Същност, вие ще може да улавяте и да обезоръжавате опитите за манипулации, внушения и вмешателства в ума и психиката ви.

Друго, не се оставяйте, на който и да било да ви поставя мисли в главата, да насочва и инициира емоции във вас и да ви нарежда, макар по индиректен, заобиколен начин, какви да се действията ви или двигателните ви подтици.

Начинът да принадлежите на Себе си е, регулярно да прилагате медитативните си техники. Когато сутрин, вечер, а и в моментите на необходимост вие медитирате, ще се очиствате своевременно от внушенията отвън и от опитите на заобикалящата ви среда да си служи с вашия собствен ум. Да, ако вие не сr очиствате ума навреме и не центрирате психиката си в Изначалната си Природа, то умът ви ще принадлежи на някой друг. Може да е на разни реклами в медиите, може да е на хора, за които представлявате интерес… или на някой който желае да обслужвате идеите му. Подчинявайки се сляпо, ще бъдете подвластни на всеки, но ще бъдете далече от истински важните за вас неща.

Добре би било, ако започнете да тренирате волята, самодисциплината и последователността си. Практикувате ли медитацията си редовно, то постепенно ще станете недостъпни, за какъвто и да е вид манипулации и внушения затоваq защото вие ще можете много бързо да вземате съвет от Себе си, мненията ви ще произтичат от Вътрешната си Същност и ще сте неконтролируеми за манипулаторите и тези, които имат интерес да сте слабохарактерни и овчедушни.

Това е начинът да се освободите от робския си начин на мислене, който ви е натрапен през годините, и чрез който ви държат в подчинение. Ще се подчинявате и ще сте подвластни само и единствено на Себе си. Може да се съобразявате с другите и ако прецените няма да им противоречите или да влизате в открит сблъсък, но това е само ако вашата Истинска Природа ви насочва и води така.

Това се нарича действие чрез бездействие, т.е. когато изцяло си воден и действащ от твоята Вътрешна Същност! Доста има за говорене по този въпрос, но има и други дни, в които ще продължим да разширяваме темата.

Сега да ви напомня основната медитативна техника:

Наблюдаваме ума си, но не участваме в мислите, които ще възникват в него. Ще наблюдаваме тези мисли, като внимаваме да не се увличаме по тях, да не им отдаваме значение и да не ги оценяваме като добри и лоши. В медитацията не заменяме лошите мисли с добри! Не се опитваме да моделираме и да управляваме ума си, а само го наблюдаваме без да се захващаме или фиксираме, в която и да е мисъл. Стоейки така и не позволявайки на ума да ни въвлече в преживяванията, в идеите, в разсъждения, анализи и каквото и да е друго, мислите постепенно ще започнат да отслабват и ще изчезнат.

Мястото на маймунския ум ще завземе Пустотата – корените на ума. Така вие ще можете да познаете, да се слеете и да следвате Истинската си – Вътрешна Природа! Така, ще влезете в Пътя на Необятния Безкрай.

Този, който следва Вътрешния си Път, той се води от ходовете на Първоизточника и не може да сгреши, нито целите му да бъдат осуетени или отклонени.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да разрешавате и реализирате важните за вас задачи и цели!

4 thoughts on “Действие чрез Бездействие”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *