Постигане на Целите

Затегнете коланите и се пригответе за излитане! 

Нали знаете, че нищо на този свят не ви се поднася на тепсия. Всичко трябва да се заслужи, да се отвоюва. Ако само стоим и се молим нещо да се случи, нещо да постигнем или да имаме изгоден случай за да постигнем целта си, то това много рядко може да се случи.

Запретнем ли ръкави, дадем ли сила на волята и на действията си, упорити и последователни ли сме в намеренията си, няма как да не постигнем целта си. Казвам “да затегнем коланите”, защото ако само стоим в летаргично състояние, ако сме плахи, колебаем се и се съмняваме в собствените си сили, това ще прибави още трудности към и без това изпълнения с препятствия за психиката ни живот на нашето време.

Добре би било да се изпълним с решимост и воля за постигане на целите си. Какви да са целите? Ами как какви…, такива каквито ги чувствате отвътре. Разбира се, че не е добре да превърнем емоционално-чувствените си удоволствия – похотта, чревоугодничеството, безсмисления лесен живот в цел. 

Истински важните цели, която би било добре да преследваме, трябва да дойдат Отвътре! Знаете как ние всеки ден тук, в група Дзен неуморно говорим. Хубаво е да можете да пуснете всички идеи, всички желания или дребнави мисли и чувства да си отидат без да се въвлечете в тях. Мястото на дребнавите цели, низките страсти, себичността и егоизма би било правилно да се заемат от това, което произтича и това което се отразява от Истинската ви Природа.

Щом успеете да не участвате в мислите, които преминават през ума ви и щом не се захващате с тях, то вие неминуемо ще можете да уловите това, което вашата Истинска Същност – Себето, ви дава. След като сте наясно коя цел идва Отвътре от Същността ви, и коя е от егото, то вие ще можете да се заемете с нея.

Никой няма да свърши работата, която е за нас и никой няма как да отработи и да приключи с нашите привързаности, отвращения, с пороците ни и лошите ни навици.

Буда има една много точна поговорка в този смисъл: “Никой няма да ни спаси, освен ние самите. Никой не може и никой не бива. Ние сами трябва да вървим по Пътя.”

Ако се надяваме да дойде някой спасител и да ни освободи от пороците – от лъжата, кражбата, похотта, алчността, гнева, малодушието и другите не съвсем добри черти на характера ни, това просто няма да стане.

Докато ние не работим целенасочено, със самодисциплина и воля, докато не си поставим за цел да преследваме и да унищожим нашите привързаности, отвращенията си, вкопчванията и желанията си, никой няма да може да направи това вместо нас. Ако аз не желая да се освободя от гордостта, от егоизма си и ако нямам истинското намерение да се освободя от всичко, което ми пречи да съм единен с Божествената Същност вътре в мен, то никой няма да може да ми помогне.

Еее, винаги има просветлени същества, енергии, същности, които ще ни улеснят за да намерим Пътя, но те само ще ни помагат, а истинският Път трябва да бъде извървян от самите нас! Безграничният Разум – Вселената, знае как да ни помогне, как да ни подаде ръка, да направи всичко по най-благоприятния и достъпен за нас начин, но ние не бива да се осланяме на някой друг да свърши нашата работа.

И така: Затегнете коланите и се пригответе за работа върху себе си, а и да постигате другите си цели! Да се освободите от всичко чуждо и несвойствено за вашата Същност и да навлезете дълбоко в Себе си, за да можете да отразявате Истинската – Вечната си Природа и чрез Нея да осъществявате намеренията си!

Да ви припомня медитацията:

Когато медитираме, ние не се борим с ума си, не се опитваме да го коригираме или моделираме. А само го наблюдаваме без да се намесваме и без да позволяваме мислите да ни въвличат в тях. Наблюдаваме ума и не участваме в мислите, не ги развиваме и не им отдаваме значение. Така умът ни постепенно ще утихне, ще стане умиротворен и добронамерен към всички и към всичко. Умът ще стане пуст, безмълвен и способен да отразява Истинската ни Природа.

Естествено, че не е необходимо 24 часа в денонощието да медитирате. Медитацията се прави сутрин – за очистване и като подготовка за предстоящия ден, и вечер като очистване от деня и подготовка да имате здрав и пълноценен сън.

Медитация се прави и в моментите, когато някои или нещо е нарушило психичното ви равновесие, и за да можете да го възстановите своевременно. Не бива да стоите дълго време с обременен или разстроен ум!

Този, който следва своята Вътрешна Природа, той следва Промисъла на Вселената – Безграничния Разум и е невъзможно да сгреши или да се отклони от Нея!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и и да можете да постигате важните за вас цели!

2 thoughts on “Постигане на Целите”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *