Токсични мисли

За да сме в добро физическо и психично здраве, ние би трябвало всекидневно да обръщаме внимание на това. Тъй като ми е професия, всекидневно ми се случва да се срещам хора, които се оплакват, че не са добре здравословно. Обсъждат подробно кое от кое лекарство е по-ефективно, по-вносно.., но дори не се сещат, че техният начин на живот – храненето, начинът им на мислене и емоциите, също поведението и действията им лежат в основата на всяко заболяване.

Не може да нехаем за начина си на мислене, например. Ако консумираме само чиста, био или там… органична храна, та дори и да приемаме храна само във вид на енергия от Слънцето или чрез дишането си, щом нямаме чистота в мисленето си и щом позволяваме умът ни да се люшка в илюзиите и емоциите да отива в двете крайности, то ние не по-малко ще отравяме тялото си чрез токсичните си мисли.

Сега има едни хора, които за свое собствено успокоение привеждат различни примери, че някой бил ядял само чиста храна и то взета директно от природа, но ето, разболял се, дълго време се борил и накрая бил починал… Е, ами нормално е това, щом като човекът е успял да се храни с чиста физическа храна, енергия, но не е успявал да укроти и да направи покорен бурния си ум, резултатът закономерно ще е такъв. Никой не е виновен за това, просто човекът е наблегнал само на един от многото важни аспекти от природосъобразния живот.

Каква полза, ако приемам само чиста храна от Слънцето и директно от земята, като ходя бос. Да, естествено, че това е много полезно, но ако умът не е поставен в Центъра си, ползата от контакта с природата няма да е пълна. Ще се отровиш от мислите си и те ще поразят тялото ти. 

Колкото и да се стремиш да не приемаш отрови чрез храната, течностите и въздуха, ако не изоставиш тревогите, страха, безпокойството, постоянното потиснато състояние и унинието, то ти ще се тровиш не по-малко и не по-слабо отколкото с другите отрови.

Други много силни психически отрови са злобата, омразата, ненавистта, интригите, гордостта и тем подобните негативни емоции. Дори ако някой си осигури да живее само в стерилна среда – да приема съвсем чисти продукти или енергии, но ако е нехаен и пренебрежителен към начина си на мислене, към емоциите и действията си, то резултатът ще е подобен, както ако някой въобще не подбира какво яде и какво пие. 

Защо е така ли?! Защото нашата психика генерира енергия, която влияе върху тялото и това вече не е никаква тайна. Знаете, че дори да сте в прекрасна физическа форма, ако психиката ви поддава и ако е обладана от някакви лоши емоции, то само една единствена ужасяваща мисъл може да срази и физиката ви, и функциите на тялото ви, и да промени изцяло настроението и цялостното ви състояние. Много по-силна е психичната енергия дори и от отровите, които може да сте приели чрез храната.

А от друга страна, мощната психическа енергия може да неутрализира и дори да промени материята – може да неутрализира отровите, може да превърне патологичната енергия, която е проникнала в тялото ви и да я направи даже полезна.

И обратно, тревожната психика, потискащите мисли, депресивните емоции, хаотичните и неовладени действия могат да отровят и да променят и най-добре физически обгрижваното тяло.

Генерираните от психиката отрови и хвърлянето в хаос на работата на ендокринната система и функциите на вътрешните органи на тялото, не вещаят нищо добро.

Някой бил консумирал само чиста храна и това му гарантирало добро здраве. Гарантира му добро здраве, ама на куково лято! Не поставим ли умовете си във Вътрешния си Център, не съумеем ли да се освободим от злобата, от ненавистта и омразата, считайте, че ще консумираме, а и ще излъчваме много повече отрови и токсичност от другите, които често осъждаме. И тази токсичност ще влияе чрез енергията си върху природата, земята, върху живата и “нежива” материя и върху всички чувстващи същества.

Казвам това, защото е важно и за здравето, и за това, което се проектира, като живот, съдба, карма за в бъдеще.

За да можем да поставим ума си в Центъра му, ние следва да практикуваме медитацията си всекидневно. 

Медитирайки, ние само наблюдаваме ума си, но без се захващаме с мислите, които ще се опитват да ни обземат. Гледайки мислите и не въвличайки се в тях, умът постепенно ще започне да утихва – мислите ще отслабват и ще утихват. 

Не е добре да оценяваме мислите. Не е добре да каним добрите мисли, както не е добре и да гоним лошите мисли. Стоейки и наблюдавайки ума, щом не отдаваме значение на мислите и щом не ги развиваме, умът ни ще се успокои, ще се умиротвори, ще стане добронамерен и приветлив. Това състояние на пуст и безмълвен ум, ще ви даде възможността да се слеете със Себе си – с Центъра си. Така вие ще следвате вашата Истинска Природа.

Този, който следва Себе си, той е в унисон с промисъла на Безграничния и не може да сгреши.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да постигате целите си!

3 thoughts on “Токсични мисли”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *