Не-правене

Не можеш да си скръстиш ръцете и да чакаш нещата да се случват от само себе си. Вярно е също, че трябва да си единен с потока вътре в теб, това е неоспоримо. 

Има неща, за които трябва да изчакаш, има и други, за които трябва да реагираш навреме и да ги реализираш. Много често се бъркат нещата или по-скоро не се бъркат, а поради леност, плахост, страх или нерешителност, хората предпочитат да останат безучастни.

Можеш да се пуснеш по течението на реката, но ако не направиш никакви усилия да излезеш, оставяйки се само на нея може да попаднеш във водопад или в крайна сметка ще попаднеш в още по-голяма вода.

Не е добра идея да се оставяш на произвола на живота, защото ние сме така устроени, че ако не се грижим за себе си – за тялото си, за здравето, за прехраната и благосъстоянието си, много скоро ще отпаднем от живота.

Много е удобна за някои философията, че нищо не бива да се прави, и че не е добре да се действа.. Така агитират тези, на които им е удобно да не им се противопоставяте, да нямате нито собствено мнение и да сте безинициативни.

Всъщност обаче, ако следваме истинското изкуство на не-правенето, то това не означава да сме мързеливи, бездейни, безразлични и безучастни към живота и заобикалящата ни среда.

Както и преди съм казвал, не-правенето означава да не правиш нищо, което произтича от суетния човешки ум. Не-правенето е да си в единен синхрон с Вътрешната – Изначалната си Същност, т.е. да следваш вътрешните импулси – ум, емоции, дейност и всичко останало да е от Истинското ти Себе.

А не е, че трябва да стоиш като истукан и да чакаш някой да свърши твоята работа или пък всичко да се случи, ей така, само.

В този смисъл, медитацията е много важна!

Първо, защото можейки да си единен с Вътрешната си Природа, ти няма да имаш различни идеи, мисли, подтици, чувства и намерения, а винаги ще стоиш в Центъра на твоето Същество и ще отразяваш и ще изразяваш единствено Него. Това, означава “да действаш, чрез бездействие”.

В действителност ти извършваш всичко чрез Вътрешния Ритъм на Изначалната си Природа и не правиш нищо, което е продукт на ограничения и откъснатия от Същността ти суетен и объркан ум. Може да ви минат през ума най-различни “гениални”, “находчиви” или “хитри” идеи. Най-добре е те да бъдат изоставени без да се тръгва към изпълнението им. Да правиш нещата чрез “нищо правене”, е да си на Пътя, в който те води и те движи Истинската ти Същност.

Ако седим и не практикуваме духовните си практики и медитацията, то това не е “Действие чрез бездействие”, а е пилеене, губене на време.

От друга страна, щом не медитираме, ние няма да сме наясно кое действие или намерение идва Отвътре – от Себето, и кое е породено от лошите навици, от привързаностите, отвращенията, от суетния ни или порочния ни ум.

Сега ще ви обясня една техника, чрез която да медитирате върху определени от вас намерения или цели:

Когато сте медитирали и достатъчно дълго сте наблюдавали ума си – мислите, емоциите, подтиците за действия и всичко, което ума ви генерира и не се захващате с тях, то умът ви ще започне да утихва. 

Важно е не да нямате мисли, а да не се въвличате и да не участвате в тях. Да не им отдавате значение и да не ги развивате. Да не разделяте мислите, идеите и подтиците на добри или лоши, на порочни или свети, на позитивни или негативни.

Така, щом не участвате в мислите, умът ви ще се успокои, ще стане тих, добронамерен и умиротворен. Не бива да целите и да се опитвате умът ви да стане такъв по изкуствен начин. Не!

Необходимо е само да не участвате и да не развивате мислите, по този начин умът ви сам ще се завърне в Истинския си дом – ще стане пуст и добросърдечен към всички и всичко – от само себе си! Това е обичайното естествено състояние на ума.

Щом умът ви стане пуст и умиротворен, можете да вземете вашето намерение, идея, обект или цел и да я “поставите” в естественото състояние на ума си – да се опитате да я разтворите в него.

Така сливайки идеята, намерението или целта си в Естественото състояние на ума, ще дойде и решението Отвътре.

Няма да бързате това да стане мигновено и не бива да сте припрени. Ще се заредите с търпение и така ще медитирате върху тази ваша идея, намерение или цел и когато ги слеете със Себе си, Отговорът ще дойде от сам, Отвътре!

Това е техниката, упражнявайте се в нея и тя ще ви се отблагодари хилядократно, дори безкрайно, за усилията в упражняването ú!

Този е начинът да следвате Себе си и да действате чрез бездействие! Който следва Себе си, той следва естествения ход на нещата идващи от Безграничното.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники за да сте Себе си и да постигате целите си и да вършите всичко в единство с Безграничния!

3 thoughts on “Не-правене”

  1. Анонимен

    Здравей, Нед! Днешните напътствия идват навреме! И с този си постинг помагаш както в ориентацията, така и в подхода на всеки от нас към Изначалната Природа! Благодаря, приятелю! Лек, спорен, усмихнат ден!
    🙂

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *