Резултатите от медитацията

Ползата от медитацията и духовните практики би следвало да я има още тук и сега, на този свят.

Ако практикувам нещо, а не виждам ползата от него сега, каква ще е гаранцията, че то ще сработи като отида на Oня свят. Навикнали сме на всякакви проповеди, думи, книжарниците са пълни с книги така, както никога. И каква е ползата от всичко това, освен че ще ги четем за забавление. 

Предприемайки да практикуваме медитативните си техники, ние би било добре да сме наясно, какво ще получим от тях. Това е едно чисто прагматично решение.

Непобедимият самурай Миямото Мусаши има една много вярна поговорка: “Не прави нищо без полза.”

И така, практикувайки, ще знаем, че чрез медитацията ние все повече ще се завръщаме в Истинската си Природа и все повече ще се отдалечаваме от чуждото и несвойственото, към което сме били привикнали – на което са ни били научили и дресирали още от ранните си детски години.

Бидейки Себе си, ние ще се завърнем към спокойствието, към удовлетвореността, сигурността и обичайното щастливо състояние, което вече може би сме забравили, поради внушеното чувство за вина и задълженията си към живота. Постепенно все повече ще напускаме състоянията на страх, на несигурност, безпокойство.., на изпълнения със съмнения и двоумения ум.

Завръщайки се в Истинската си Природа, ще изоставяме агресивността, гнева, раздразнителността, избухливостта и изпускането на нервите. Това ние няма да постигаме като се въздържаме те да не се проявяват, а упоритата медитативна практика от само себе си ще ни очисти и ще прояви това в психиката ни. От само себе, по начина по който прилагаме медитацията, ще се научим да не се фиксираме върху тези неуравновесени състояние, т.е. да ги пускаме, да ги освобождаваме, без да се захващаме и без да се отъждествяваме с тях.

Щом следваме Вътрешната си Същност, ние преставаме да бъдем суетни, притеснителни, боязливи, плахи и несигурни. Не може да си слят и да бъдеш воден от Безграничната си Природа и в същото време да си потиснат, боязлив и уплашен – това е невъзможно.

Още тук на земята, в този си живот ние би следвало да намерим Същността си и да имаме полза от практиките си.

Когато говорим за практиките, ние нямаме предвид, че някъде в далечното или незнайно бъдеще с нещо ще бъдем възнаградени. Възнаграждението е още сега и резултатите от медитацията би следвало да ги имате още със започването на практиките си и с времето да стават все по-стабилни и по-силно въздействащи.

Дори да не преследвате някакви духовни постижения – пречистване и просветление, и дори ако сте материалистически настроени, така или иначе щом практикувате медитацията, вие ще можете да се насладите на спокойствието, което тя ще ви дава – все пак това в връзка със самите Себе си. 

Ще установите, че сте много по-устойчиви в напрегнати или критични ситуации и много по-лесно ще се освобождавате от стреса, напрежението, от влиянието на енергиите от заобикалящата ви среда или евентуалните конфликти, които ви съпътстват в ежедневието.

Нервната ви система ще влезе в естествения си ритъм и така ще сте здрави и изпълнени с енергия. Поради това, че ще се научите да се съхранявате, няма да се въвличате в излишни глупости и съответно в излишен разход на енергия.

Не правете нищо без смисъл и без полза! Това е един верен и точен принцип!

За да може човек наистина да знае кое е без смисъл и без полза е добре да може да се допитва до Истинската си – Изначалната си Природа!

Ето техниката за медитация, чрез която да можете да познаете и да се сливате със Себе си:

Наблюдавате ума си – всички мисли, идеи, образи, спомени и всичко, което изплува в ума ви, но без да се захващате за тях. Само ги гледайте като не им отдавате никакво значение и не участвате в тях. Не целете моделиране или обработка на ума си. Важно е, да го оставите да е такъв, какъвто е Изначално – по природа. 

Постепенно мислите ще започнат да утихват, да изчезват и умът ви ще започне да се успокоява. Така той ще стане пуст, умиротворен и добронамерен към всички и всичко. Тази е основата – безмълвния и пуст ум, за да можете да отразявате всичко такова, каквото е от Истинската ви Същност, т.е. да следвате Себе си!

            Този, който следва Вътрешната си Същност, той е в единство с Пустотата и не може да сгреши, нито да бъде зависим от обстоятелства и хора!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте в единство със Себе си и да можете да постигате поставените си цели!

3 thoughts on “Резултатите от медитацията”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *