Баланс

Балансът стои в основата на здравето. Най-напред от всичко би било правилно да сме в хармония със Себе и вследствие на това да следваме законите на природата.

Не може за всяко нещо да се търсят медицински средства, за да се коригира здравето. На първо място би било добре да е обърнем внимание на начина си на живот. Да внимаваме и с храната, която приемаме и най-важното – да не генерираме с ума си нехармонични, мрачни, крайни и натоварващи психиката мисли.

Когато спазваме здравословен начин на живот, почти всички болести ще си отидат сами, без да се изисква терапия. 

Разбира се, има и болести и състояния, които трябва да бъдат лекувани чрез медикаменти и с други медицински средства.

Думата ми днес е, че приоритетът ни следва да е към правилния начин на живот, а не върху приемането на лекарства за щяло и не щяло. Болестите винаги идват, за да ни научат на нещо. И е добре да се обърне внимание точно на този урок, които те ни дават.

Една болест следва да бъде “изслушвана”, а не да ú се запушва устата. Това можем да го сравним с един автомобил, на който свети някаква червена лампа на електронното табло. Лампата ни показва, че спешно трябва да отидем на сервиз или да отстраним причината, заради която тя свети. Иначе, двигателят ще се повреди и край!

И какво правим ние? Вместо да отидем в сервиза, да се съобразим и да отстраним причината за предупреждението или повредата, за по-лесно ние угасяме лампата. И какво се получава? Получава се, че двигателят блокира и после отстраняването на повредите по автомобила ще ни излязат доста скъпо.

Същото е и с тялото. Нещо ни заболяло или не се чувстваме комфортно… Вместо да открием каква е истинската причина за здравословния си проблем, ние приемаме някакво лекарство – да ни обезболи или облекчи състоянието и продължаваме да живеем по същия начин. И какво да очакваме от това? Как какво? Още по-голям, още по-ужасен здравословен проблем, от който често пъти няма безнаказано излизане. 

Когато нещо такова се появи – някаква болка или неразположение, би било правилно да обърнем внимание на истинската причина за проблема, а не мигновеното му угасяване.

Ще ви кажа каква е моята практика за тези неща. Въпреки че мога чрез вътрешната си енергия да убия всеки вирус, бактерия, възпаление или причинител на някаква болест, аз не го правя на секундата!

Първо, следва да осъзная, коя моя грешка или недоглеждане са допуснали в мен да тръгнат процесите на това заболяване. Дали чрез нехайството си, чрез невниманието си или по някакви други причини съм допуснал в мен да възникне и да се създаде болестотворна среда или да влезе в мен патологична енергия. Може да съм приел някакъв токсин или от нехигиеничната кухня на някакво заведение съм се заразил с бактерии, вируси и прочие. Също по някаква причина имунната ми защита може да се е сринала и така да съм благоприятствал развитието на въпросната болест.

Най-различни могат да са причините, но аз следва да ги разбера, да ги осъзная и чак тогава ще пристъпя към ликвидирането на здравословния проблем.

Това всъщност е най-лесно за мен – ликвидирането му. Когато вече знам пропуските си, мога да активирам вътрешната, психическата си енергия и много бързо да унищожа причинителя.

Първият причинител съм самият аз! Аз, с моето нехайство, разсеяност, с невежеството си. Едва след това е вторият причинител – бактерии, вируси, разни отровни, токсични вещества, патологични енергии и прочие. 

Първият причинител ще го отстраня с разбирането и осъзнаването на грешките си. А вторият ще го убия или ако е отрова ще го трансформирам – ще го превърна в по-поносима за тялото си материя.

Това ще го постигна чрез прилагането на Вътрешната си енергия или според както е удобно в случая – може чрез други медикаменти и вещества, но това от много години не ми се е случвало.

Разбрахте, за какво е думата ми днес! Тя е за хармония със Себе си и със Законите на Природата, а не за заравяне на главата си в пясъка и неглижиране на истинската причина за здравословните проблеми и заболяванията.

За да сме в такт със Себе си, ние би било добре да практикуваме медитацията си. Когато медитираме, ние само наблюдаваме ума си, но без да участваме в него и без да отдаваме значения на мислите, които ще се появяват в него.

Не моделираме ума си, не се опитваме да променим емоционалното си състояние – не! Просто гледаме мислите дотогава, докато те отслабнат и докато изчезнат. Това следва да се случи от само себе си, а не насила да се опитвате да спрете ума си – това е възможно за кратко време, но не е желателно. Умът ви трябва да е успокоен, а не принудително спрян. 

Щом не се намесваме и не развиваме мислите, умът ни ще утихне, ще стане пуст и умиротворен, добронамерен, добросърдечен към всички и всичко.

Естественото, блажено състояние е винаги вътре в нас, просто не бива да го замъгляваме с невежия си, нечистия и объркан от концепции и мнения ум!

Основното състояние за да можете да знаете и да следвате Истинската си Същност е това пусто, добронамерено и благородно състояние на ума.

Този, който следва Себе си, той следва всичко така, както произтича от Пустотата и е невъзможно да сгреши.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да постигате важните си цели!

2 thoughts on “Баланс”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *