Вездесъщата Пустота

Група Дзен вече ще надхвърли 110 000 участници. Бих искал всеки от нас да се научи и да може да медитира, защото това което ние правим със себе си, то излиза и извън нас в обкръжаващия ни свят. Нашите сетива са съвсем ограничени и не могат да улавят взаимодействията на фината енергия, която създава, поддържа и унищожава цялата материя. Светът около нас ни въздейства директно, както и ние също му влияем и го променяме.

Може да изглежда като фантастика, но ние променяме околната среда и света влияейки му енергийно чрез нашите мисли. Както мислим, такъв става и света около нас. Затова е добре да можем да изчистваме умовете си и да не се впускаме в мисли, които са пошли, покварени, унищожителни.

Случва се да роптаем, да недоволстваме и да хулим всеки и всичко, защото нещо си или всичко не било както трябва. Добре, може би е така – не са наред нещата в света, но всичко тръгва от индивидуалното мислене.

Всеки от нас остава мисловен, енергиен отпечатък върху другите и света. И първо, всеки от нас би било добре да очисти собствения си ум. Да влезе в синхрон със Себе си, да направи ума си единен с изначалната си Същност. Когато умът ни е центриран в Същността, енергията, която излъчваме към света е много мощна и е в състояние да прави колосални промени, макар в началото си, те да са невидими, незабележими за човешките възприятия.

Ако умът е покварен, пошъл, низък и изпълнен със страсти и илюзии, то той излъчва такава подобна енергия, която влияе на околната среда.

Да, тя не е толкова мощна и няма такава власт, както енергията идваща директно от Духа, но все пак тя въздейства.. И всеки се сеща, че когато се съберат много хора с такава неблагородна енергия, тя неминуемо ще остави петната, следите си върху света.

Сега се сещам за една библейска история, когато Безграничният казал, че ще разруши Содом, заради разврата:

“И Господ каза: Ако намеря в Содом петдесет праведника, вътре в града, ще пощадя цялото място, заради тях.

27 А в отговор Авраам рече: Ето сега, аз, който съм прах и пепел, се осмелих да говоря на Господа;

28 може би на петдесетте праведника да не достигат пет; ще погубиш ли целия град, поради липсата на пет души? Той каза: Няма да го погубя ако намеря там четиридесет и пет.

29 А Авраам пак Му говори, казвайки: Може да се намерят там четиридесет. Той каза: Заради четиридесетте няма да сторя това.

30 А Авраам рече: Да се не разгневи Господ и ще кажа: Може да се намерят там тридесет. Той каза: Няма да сторя това, ако намеря там тридесет.

31 А Авраам рече: Ето сега, осмелих се да говоря на Господа; може да се намерят там двадесет. Той каза: Заради двадесетте няма да погубя града.

32 Тогава Авраам рече: Да се не разгневи Господ и аз ще продумам пак, само тоя път. Може да се намерят там десет. И той каза: Заради десетте няма да го погубя.”

Но, както всички знаем, в Содом не са се намерили и десет праведника…

Много мощна е енергията на всички тези, които са в единство със Същността си. Казвали сме много пъти тук, в група Дзен, че ние не делим света на религии, етноси, националности или по някакъв друг белег.

Вездесъщата Пустота е тази, която ражда, поддържа и унищожава всичко. И независимо как ще Я наричаме: “Пустота”, “Нищото”, “Всичкото”, “Абсолютна Реалност”, “Вездесъщият”, “Безграничният”, “Дао” и прочие, всъщност, ние знаем, че Тя не може да бъде назована, описана или изговорена с думи, защото каквото и да кажем, това ще са само думи и ще е само една малка, нищожна частица от това, което искаме да кажем.

Думата ми беше, че ако искаме действително да променим света, то на първо място би трябвало да започнем от себе си – да очистим ума си, енергията, тялото си и след това чрез енергията си ние ще може реално да въздействаме върху света и нещата, които искаме да променим.

Сега сме 70 000 и ако можеха всички да медитират и да генерират енергия, то ние много силно бихме повлияли и върху околната среда, и върху ума на другите хора, и върху политиката и рефлектирането и върху земята като цяло.

Бихме отправили енергията си към очистването на замърсената природа и към възстановяването на боледуващата от невежите хора земя.

Въобще, може хората сега да не могат да проумеят това и да не могат да осъзнаят, колко важно е да са в единство с Изначалната си Същност и какво голямо влияние биха имали те върху всички и всичко останало.

Ако разчитаме само на физическите си сили, на човешката си логика и умения, то ние бихме приличали на Дон Кихот, който се бори с мелници… Но ако разчитаме на Духовната си Същност, на Изначалната си Природа и Вездесъщото Себе, то ние с енергията си можем реално да повлияем и да променим атмосферата и света около нас – да го приведем в хармония и единство с Духа и да така да излекуваме Майката Земя от болестта на поквареното човечество.

Не ви говоря празни приказки – това е реалност, в която всеки би трябвало да се опита да вникне, да разбере и да осъзнае.

Нека сега пак да ви кажа лекарството, с което ще можете да повлияете на собствения си ум и чрез него на околния свят. Лекарството е медитацията:

Медитацията ни привежда в ритъм с Изначалната, Вездесъщата ни Природа. Когато медитираме ние само наблюдаваме мислите, но без да се захващаме с тях. Не се опитваме да спорим с мислите, да ги оборваме, да привеждаме някакви доказателства, доводи и прочие. Само ги гледаме, като внимаваме да не участваме в тях, да не ги развиваме и да не им отдаваме значение. Щом не се въвличаме в това, което умът ни генерира, той постепенно ще утихне, ще стане умиротворен, добронамерен и пуст.

Именно, това Пусто, Безмълвно състояние ще ви даде възможност да усетите, да знаете, да се слеете с Изначалната си Същност и да я следвате във всичките си действия.

Не бива да се бърза или да се очаква час по-скоро да дойде резултатът от медитацията. Когато – тогава и колкото – толкова. Важно е да се работи всекидневно!

Спокойно, търпеливо и методично практикувайте медитацията си, а той, резултатът, ще дойде от само себе си!

Този, които следва Пътя на Безграничния, той е в Единство с Него и не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да постигате начертаните си цели!

2 thoughts on “Вездесъщата Пустота”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *