Здраве и Храна

Може ли да имаме добър живот и да се усъвършенстваме в единство с Вътрешната си Същност, ако нямаме здраво тяло?! Ами, ако трябва всеки ден да обикалям по болниците, да се срещам с разни здравни специалисти, дали ще съм в кондиция психически и дали ще намирам достатъчно време за да практикувам медитациите и техниките си…

Едно от най-важните неща е да сме здрави, но това няма как да стане, ако не се грижим всекидневно за тялото си.

Хората са свикнали да живеят по инерция и много не се замислят върху това, с какво се хранят, какво пият, какво дишат, къде прекарват времето си и как живеят. Всичко е важно и особено важно е какво консумираме. 

Пак ще припомня онази непреходна поговорка на Хипократ: “Нека храната да бъде вашето лекарство, а лекарството ваша храна.”

Какво правят съвременните хора?! Какво? Ядат каквото им видят очите и от каквото се съблазнят сетивата и ума им. Тъпчат се боклуци, които запушват кръвоносните им съдове, след това отиват на лекар. Но той и лекарят е като тях същия.

Вместо да им каже причината за здравословните им проблеми, бърза да им предпише други боклуци – таблетки, за които пък е взел пари от някоя фармацевтична компания за да ги рекламира.

Тъпчат се хората с мазнотии и химикали – ядат без никакво съобразяване и ум и нехаят за това, че лимфната им система се задръства и не може да функционира. От това пък се получават най-различни коктейли от болести – разни алергии, инфекции, целулити, болки в цялото тяло, тумори и прочие… И пак, вместо да им се кажат истинските причини за неразположенията им – отново други боклуци – хапове и медикаменти.

От некачествените пшенични изделия – от бялото брашно и глутена, а също и от млечните произведения, се образува слуз в прекомерни количества, това пък е идеална среда за развитие на микроорганизми – бактерии, вируси, паразити и т.н… Нищо, ще вземате антибиотици на килограм и ще ги унищожавате. Всеки ден!

Месото от животновъдната индустрия е пълно с химикали, лекарства за животни и всевъзможни стимуланти, от които животните растат с пъти по-бързо от обикновеното. 

Консумирайки всичко това, познайте на какво се “радваме” – на болести, дисфункции и проблеми, разбира се! 

Няма да говоря за разните производства и пакетираните храни; няма да говорим сега и за консервантите, някои от които са много опасни токсини.

Едни токсини като натриевия нитрит, с който съхраняват месните продукти, са си директна отрова, нищо, че като го описват ще ви го превърнат в лекарство за разширяване на кръвоносните съдове… Този токсин образува канцерогенни съединения и има свойството да отнема кислорода от кръвта.

Няма да се спираме на всички отрови поотделно, но е важно да запомните, че всеки токсин има различно действие – един пречи на дишането, друг тормози бъбреците, трети действа върху ендокринната или нервната система, четвърти, пети… петдесети… и прочие.

После не се чудете защо болниците са пълни с раково болни и има толкова много нови болести в наши дни.

Ако човек не внимава какво поема като храна и течности, неминуемо ще се наложи да обикаля по медицинските кабинети. И вместо да се усъвършенства и духовните си практики, да е стабилен психически и физически здрав, ще ходи по мъките.

Сега някой може да попита: “Не може ли да се неутрализира влиянието на отровите, чрез някои дихателни или енергийни техники?!”

Може, разбира се, може и то много успешно може, но трябва да запомните, че силата на Вътрешната ви енергия си има свои параметри и свой предел. Чрез нея могат да се поправят и коригират много вещества или нередности в тялото, в организма ви, но и тя има своите граници.

Може да се потушат възпаления, може отровите да се превърнат в безопасни вещества, може да се убие зараза, може да се предотвратят болести и да се излезе от някоя почти невъзможна ситуация, но ако вие не спазвате законите на природата и естествения начин на живот, уменията ви чрез вътрешната ви енергия ще се справят с всичко дотогава, докато дойде предела на възможностите ви и в крайна сметка ще се изчерпите – ще останете без сили.

Затова е добре да се спазват правилата на здравословния живот – да имате чисто, здраво и крепко тяло, а това което дойде като допълнителен товар, бреме или неволно сбъркате някъде, да го неутрализирате с енергийните си техники.

И най-важното лекарство да ви кажа: “Никога не позволявайте да паднете духом – никога!”

Дори да сте сгрешили много, дори да сте изпаднали в голяма беда, ако не падате духом, всичко е поправимо! Щом духът ви е на ниво – всичко ще да дойде на мястото си – можете да поправите грешките си, да излезете невредим от всяка ситуация и да възвърнете това, което се изгубили! А ако паднете духом, дори и да имате всичко, вие сте изгубили!

Всичко може да изгубите, но духът и силата си за живот – никога не губете!!!

Нека сега да ви припомня техниката за медитация, която ще ви помага да не губите Себе си – Духа си:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Не отдавате значение на мислите, не ги развивате и не се опитвате да ги коригирате.

Стоите и ги гледате, без да вземате участие в тях. Така постепенно мислите ще утихват, умът ще се успокоява – ще стане тих, спокоен и умиротворен. В това пусто и безмълвно състояние на ума, вие можете да се насочите към Истинската си Природа, да се слеете с Нея и да я следвате във всичките си действия.

Когато имате стабилна връзка със Себе си, вие ще следвате интуицията си и никой няма да може да ви подведе, излъже или манипулира.

Този, който следва Истинската си Природа, той върви в Пътя на Пустота и не може да сгреши, нито да генерира карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да постигате предначертаните си цели!

3 thoughts on “Здраве и Храна”

  1. Нед, много ти благодаря, защото това е истински важна тема за мен. Имам желание да се храня здравословно доколкото е възможно днешно време, но не е лесно да се отсее истината. Затова такава информация от теб и изключително ценна… благодаря ти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *