Стереотипите

Желанието за бърз напредък в медитацията може само да ви забави, но не и да ви помогне. Някой може да си мисли, че ако е прекалено усърден в практиката, ще може бързо да елиминира лошите си навици, зависимостите или пороците си, но това не е точно така.

Стереотипите на мислене са се формирали дълго време, някои може да са още от ранното ви детство и е невъзможно ей така, с едно щракване с пръст и да ги разрушите. Всички ние можем да говорим, това е навик, който сме научили много отдавна – почти не си спомняме как сме се научили, но така или иначе това умение ни служи всекидневно.

Така е и с мисленето, и с емоциите, и с навиците, и с реакциите ни – всички те са заучени, утвърдени стереотипи, които имат важно участие в психиката ни. Те имат доминираща роля, за това как се чувстваме и какви са действията ни.

Знаем поговорката: “Навикът е втора природа.” За да елиминираме един навик, един изграден и утвърден във времето стереотип, ние би трябвало да направим това във времето или както казва Конфуций: “Да се пребориш с лошите навици е по-лесно днес отколкото утре.”

В смисъл, че с времето те стават все по-упорити и устойчиви. А още по-дълбокият смисъл е, че за да разрушиш и да елиминираш един лош навик, трябва да си готов да работиш върху това дълго време. Ако само днес се мобилизираш и работиш за да го унищожиш, може да го постигнеш днес, но това не означава, че си го направил за постоянно. Да вземем един пример:

Ако аз съм един наркоман и съм свикнал с дрогата и така се мобилизирам, навия се вътрешно да се откажа и да унищожа този отвратителен навик да съм зависим от някакви си хора или вещества, то ако аз направя това само днес и да речем, че успея да победя физическата абстиненция – в смисъл, ако успея да надделея над физическите болки, неразположения и измъчването ми, че не съм приел дрога, то това все още не е освобождаването ми от зависимостта от дрогата.

В бъдеще време, когато се срещна с някой от предишните си приятели наркомани или мина покрай някое от техните сборища, ако се изкуша и отида отново при тях.., какво ще се получи? Ще се получи, че аз отново ще изпадна в тази зависимост и отново ще трябва да обикалям из Ада. Или дори ако издържа и не се поддам на уговорките на приятелите си: “да се надрусам само сега, щото от един път нищо нямало да ми стане…”.

Ако успееш и устоиш на изкушението, но в следващите дни те нападнат изпитания, примерно, имаш някакви несполуки в личния живот, болест, смърт на близък човек или любимата или любимия те напусне или ти е изневерил и психиката ти изпадне в “дупка”, ако посегнеш отново към дрогата, за да “се съвземеш малко”, това би означавало, че отново ще попаднеш под зависимостта на наркотиците и отново мъчения!

Ето, нещо подобно правим всички ние. Да, далеч не всички от нас са наркомани, но принципът е същият. Ако бързаме да напреднем в техниките само днес, ефектът от практиката няма да е много голям. В утрешните дни ще са изпитанията и те трябва да бъдат издържани тогава и всеки път, а не само днес!

Пак казвам: За да променим психиката си и да я приведем в единство с Истинската ни Същност, ние би следвало да правим това винаги занапред, а не само днес, за един или за няколко дни.

Старите навици са дълбоко вкоренени в нас и ако ние си мислим, че след като сме ги победили днес, вече край. Да, да, ама Не!

С дълго време, с търпение, със спокойствие и посвещение в медитативните практики, ние можем да се справим със заучените, вкоренени навици и зависимости в психиката ни, но това далеч не е така просто, както на нас би ни се искало. Да си търпелив, означава, да може да посветиш цялото си време в това, което си предприел, без това да предизвиква нервност, бързане, припряност и раздразнение, че нещо не се получава веднага на момента.

Който е решен да работи за да се завърне в Истинската си Природа – в Собствения си Дом, той следва да бъде последователен, да работи методично, дълго време и без никакво намерение да се отказва или да преследва някакъв резултат. Щом сте се заредили с търпение и стоицизъм, щом работите ежедневно и дълго време, успехът ви е гарантиран. Какво значение има дали той ще дойде още днес, утре или някога в бъдещето.

Ако вие постигнете в Пътя, той така или иначе ще ви води през трудности и невъзможни маршрути, за изпълнявате заръките и повеленията Му – защото това няма да се повеленията на някой друг, а ще са вашите си собствени мечти.

Затова, понякога ви казвам “Затегнете коланите и Практикувайте!”

Този, който следва Истинската си Природа, той ходи в Пътя на Единното Цяло и не може да сгреши или да си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте в състояние да сте Себе си и да постигате важните си цели!

2 thoughts on “Стереотипите”

  1. Рада Лалева

    Мотивиращи, насочващи и напълно ясни, са всичките Ви видеа и публикации.
    Благодаря! 🙏

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *