Удоволствията

Състоянията, в които човек изпада се дължат на неговия ум. Ако си щастлив, то умът ти прави това, а ако си нещастен и болен, това пак е от ролята на ума. Както възпиташ ума си, така той ще се отнася към теб. И Бог и сатаната са вътре в теб самия – в ума.

Ако поемеш по пътя на раздвоението, съмненията, двоумението и объркването, то това е твой избор. А ако държиш на Себе си, то това пак е твое решение. 

В днешно време хората отдават голямо значение на удоволствията. Само да не ме разберете погрешно, аз на съм за мазохизма, но не може всяко нещо, което ти доставя удоволствие да му се отдаваш докрай и да го правиш смисъл на живота си.

Много се лансират в наши дни приятните занимания. Разбира се, че всеки обича да му е приятно и да си прекарва времето добре, но това не бива да бъде за сметка на нравствените ни устои и единството с Безграничния.

Не може да забравиш дадената си дума, не може да загърбиш вечните закони на природата само и само заради едното удоволствие. Не можеш да предадеш верните си приятели и не би било добре да пренебрегнеш всичко, което другите са правили за теб само заради това на теб да ти е добре и да се чувстваш на “седмото небе”.

Много от хората въобще не се интересуват как това, което правят се отразява на другите хора и на останалия свят. Отдават се на удоволствия, разврат и разгулен живот. Обричат живота си на печеленето на пари, защото това ще им осигури леко, охолно и отново изпълнено с удоволствия и приятни преживявания бъдеще. Представят си, че на света няма други правила, закони или някой, който може да им потърси сметка за всичко.Голяма грешка е това!!!

В Безкрайната Вселена има ненарушим ред, който се поддържа от видими или невидими за нас сили. Ето например, когато в природата популацията на един вид стане по-многобройна и това е на път да наруши баланса между различните видове, Майката Природа пуска в ход някое от средствата си, за да може тази популация от животни да намалее. Така Тя е поддържала баланса милиони години.

Колко животни да се родят, колко да бъдат използвани за храна, колко да бъдат разпилени, колко да оцелеят и колко да умрат от чума или някоя друга епидемия – всичко това Майката Природа регулира много точно и го е правила през безбройните векове. Всичко е в пълен ненарушим баланс и хармония. Невидимите сили пораждат, контролират и унищожават творения си.

Какво правим ние хората?! Всеки може да види какво правим, дори от космоса да гледа, пак ще се забележи замърсяването на планетата ни и хаотичната ни (от гледна точка на Природата) световна индустрия, развитието на технологиите, прогресивното затопляне и унищожаване на Земята.

Какво според вас трябва да направи Майката Природа, ако тя ни дава безброй предупреждения, знаци, белези, а ние нехаем, какво е на път да стане?!

Всичко тръгва най-напред от нашите умове. От това да вървим след удоволствията си, вместо да се вгледаме в Истинската си Природа, да се вслушаме в Нея и да я последваме. Всичко води началото си от това, че ние не желаем да се вслушаме в нашата Същинска Природа, а сме се отдали на удоволствията и да живеем, както си представяме, че е най-добре, общо казано. Не желаем по никакъв начин да нарушим комфорта си и да последваме Истинската си Същност, която е продължение – израз на Майката Природа.

Колкото повече се отдалечаваме от Себе си, толкова повече ние се отделяме и от Майката Природа и толкова повече се извращаваме и вървим след комфорта, личния си просперитет и материалното си облагодетелстване. Светът обаче не е това, което ние си представяме, че е. Той е това, което е всъщност, но ние не го познаваме.

Ето я връзката: Отдръпнем ли се от Себе си – от Същността си, ние се отдръпваме и от Майката Природа. Не Я ли зачитаме, не Я ли пазим и не се ли грижим за Нея, то ние сами унищожаваме себе си.

Няма да ни помогнат нито спечелените пари, нито напредналите технологии, нито великите ни човешки постижения. Просто ще бъдем поразени от всички страни – отвън и отвътре.

Пътят е само Един! Завръщане в Себе си – в своята Истинска Същност, сливането с Нея и последването И! Всичко останало е суета, суета на суетите!

Нека сега пак да ви кажа техниката за медитация, която може да ви разкрие вашата Истинска Природа, за да можете да се слеете с Нея и да я последвате:

Когато медитираме, ние само наблюдаваме ума си, но без да участваме в мислите, които ще се появяват в ума. Наблюдавайки ги, без да се захващаме с тях и без да ги развиваме, те постепенно ще утихват. Умът ще става все по-спокоен, умиротворен и послушен. Така той ще се освободи от паразитните мисли и ще стане пуст и безмълвен.

Това състояние на Незасегнатост на ума от живота и влиянието на света ще ви даде възможността да опознаете Истинската си Природа, да се слеете с Нея и да Я следвате във всичките си действия в живота ви. Щом умът е тих, Истинската ви Същност ще се прояви и така ще сте в състояние вървите в Пътя И.

Не бива да се бърза с утихването на ума, когато – тогава. Не бива да се опитвате насила да успокоите ума си или да го моделирате, защото така само ще се отдалечавате от неговото Естествено, Изначално и Вечно състояние. Той би трябвало да бъде такъв, какъвто винаги е бил – непроменен от живота и влиянието на заобикалящата ни среда!

Този, който може да следва Себе си, той следва ходовете на Майката Природа – той не може да сгреши, нито пък може да бъде застрашен от катаклизми или унищожение!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да постигате важните си цели!

2 thoughts on “Удоволствията”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *