Незабележима медитация

Когато медитирате и сте успокоили ума си, можете да разбирате всичко, и нещата, и света по-ясно, по-отчетливо.

Щом навлезете в Пустото състояние на ума, вие ще си изясните почти всичко и това ще внесе ред в съзнанието ви. Като не се захващате с мислите и когато ги наблюдавате без да ги развивате, умът ви постепенно и от само себе си ще се избистри, ще стане ясен, проницателен и обхватен. Имайки този ум, който е слят с неговото Изначално състояние, вие ще знаете кои и какви грешки сте допуснали и какво би следвало да правите оттук нататък, за да сте в единство със Себе си.

Човек не може да е постоянно в дълбока медитация и да съблюдава постоянно това Изначално състояние на Оригиналния ум. Не, че не искаме и не, че не се стремим към това, но ежедневието казва друго… То е изпълнено с общуване с най-различни хора, същности, енергии и няма как това да не замърси ума ни.

Сега, ние може да говорим много неща – примерно, че ще останем непокътнати от заобикалящата ни среда, но практически това е невъзможно. Ние не живеем в стерилна среда и не сме откъснати от света и дейностите му. Малко или много ще влезем в енергийно взаимодействие с хората, с които имаме работа или тези, с които ще сме принудени да се сблъскаме – на работа, заради интереси, при осигуряване на средства, прехрана, когато трябва да защитим себе си или някой друг и т.н.

С влизането в обсега на другите хора, ние вече влизаме и в енергиен контакт с тях и енергообменът е налице. Да, разбира се, че когато сме внимателни, нащрек и в готовност, външните влияния няма да могат да ни изместят от Центъра ни, но за да е сигурно това, би следвало да стоим на мястото си, т.е. да сме будни, за да реагираме навреме.

Какво означава да реагираме навреме? Означава, че когато усетим някакво външно влияние, то ние незабавно би следвало да задействаме медитативната си техника, за да може да възстановим и да поддържаме енергийното си и психично равновесие. Затова по време на практическите си медитативни занимания, ние следва да сме с отворени очи и да наблюдаваме ума си.

Този тренинг ще ви помага в ежедневието, когато сте сред хората – общувате или имате вземане-даване с тях, т.е. да медитирате и да поддържате енергийния си баланс, без някой да разбира или да намира за странно поведението ви. В смисъл, вие включвате техниката си, без това да ви се отрази по никакъв начин външно. 

Външният или страничният наблюдател не би следвало да може да забележи медитацията ви. Вие си медитирате, възстановявате психиката или силите си, но си се държите както обикновено – не си затваряте очите, не се спирате да стоите неподвижно, не си мърморите неясни фрази или мантри, които да озадачават тези и да хвърлят в недоумение всички, които са около вас. Просто медитирате незабележимо и възстановявате пълноценно силите и психиката си!

Сега да се върна на момента, когато сте навлезли в Пустото – Оригиналното състояние на ума. Щом в това състояние нещо ви се изясни и намерите точния подход към намерението или целта си, вие запомнете този съвет идващ от Вътрешното ви – Истинското ви Аз! Знайте докъде сте стигнали и как да осъществите плановете си.

После, когато се замърсите и умът ви започне да се намесва, да се суети, да се двоуми и обърква, то вие в никакъв случай не постъпвайте по друг начин, освен по този, който е дошъл от Същността ви, когато сте били спокойни и с успокоен, умиротворен ум! Използвайте силата на волята си, за да се придържате към това, до което сте достигнали в момента на просветления си ум.

Пак ще го кажа, защото това трябва да се запомни!!! Медитирайки, вие сте успокоили ума си, умиротворили сте го и сте навлезли в Оригиналната му Природа – нека всичко, до което сте достигнали в това състояние, да се превърне в ненарушима заповед, която вие ще спазвате.

В противен случай, щом умът ви се замърси, замъгли и се изпълни със съмнения, суетност, двоумение и объркване, вие ще се заблудите и е възможно да постъпите по грешен начин, който никак да не е благоприятен и добър за бъдещето – за вас, близките ви, за кариерата ви и прочие…!

Хубаво е, когато човек е идеалист и си мисли, че винаги може да поддържа бистрото, ясното състояние на ума – с уравновесена емоционалност, със стабилни и устойчиви чувства, с разчетени и правилни действия. Разбира се, че това е възможно, но все пак трябва да познаваме човешките си възможности и заобикалящата ни агресивна и наситена с вмешателства среда.

Да каже човек, че никога няма да се поддаде на някоя от провокациите на живота значи, че малко се е надценил и е завишил самооценката си и ще е добре да се поприземи – да не лети чак толкова високо…

Нека пак да ви припомня техниката на медитацията:

Наблюдаваме ума си, но не участваме в мислите, които ще се появяват. Не им отдаваме значение, не се спираме върху тях, не ги развиваме, не се опитваме да ги спрем или моделираме. Просто стоим и ги гледаме без да се въвличаме в техните идеи и вихри.

Така стоейки търпеливо и без очакване, постепенно умът ви ще утихне – ще стане пуст и ще се върне в Изначалното си, неповлияно, непроменено от живота състояние. Щом умът е пуст, добронамерен, добросърдечен към всичко и към всички, той е свободен от паразитни, измамни, обсебващи мисли.

Това състояние ще ви даде възможността да преоткриете – да знаете и да следвате Истинската си Природа и да вървите в Пътя И!

Този, който следва своята Истинска, Оригинална Природа, той върви в пътищата на Безграничната Вечна Вселена и не може да сгреши, нито да си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да постигате важните си цели!

5 thoughts on “Незабележима медитация”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *