Техника за релаксация

 (17.03.2018)

Приятели, днес искам да ви споделя една техника, която също като предните работи много яко. Това е релаксацията.

Разбира се, вие можете да срещнете много разновидности на релаксацията – с музика, с мантри, автогенен тренинг, разни варианти на сънна йога и т.н. (всички те са заимствани от Изтока), но тази, която сега ще ви опиша е изпитана марка.

Лично аз я прилагам и върху себе си и върху мои пациенти, винаги работи безотказно. Отдавна, преди много време, когато още бях в буйните си години и се случваше да се сбием някъде с някой (аз съм бивш спортист, първият ми спорт е самбо), колкото и да бях обзет от емоции – гняв, някакви бесни състояния, вълнение, недоволство или болка, можех да изпадна в дълбок и стабилен сън, само след 20 минути практикувайки – потъвайки в тази техника.

Ако я владеете, тя е много ефективна и няма да имате нужда от допълнителни лекарства – седативи, транквиланти и не знам още какви медикаменти.

Сега, съвсем накратко ще ви опиша класическия и вариант, а вие можете да си я прилагате и в ежедневието, без да е необходимо непременно да спазвате всеки детайл от нея. Ще сте в състояние бързо да се отпускате, дори движейки се или седейки. Това е въпрос на практика и на натренираност.

Когато сме здрави, ние много често се мотивираме, амбицираме, пренавиваме за да постигнем някакви цели. В началото ни е трудно да се мобилизираме. Впрягаме цялата си воля и сили, за да действаме и да продължим да преследваме определената си цел. И така, с годините ни става все по-лесно да действаме и все по-трудно да се отпускаме, т.е. да се завърнем в естественото си релаксирано състояние. И какво се получава от това напрежение, сигурно се сещате сами.

Ставаме нервни, уморени, раздразнителни, притеснителни, плахи и раними от маловажни неща и по най-незначителен повод, трайно ни се повишава кръвното налягане (говоря за функционалните заболявания, не говоря за случаите, когато има някакво органично заболяване – проблеми с бъбреците, черния дроб и др.).

Поради пренапрежение увреждаме ендокринната си, имунната си системи. И въобще, целият ни организъм изпада в дисхармония и разнобой…

Затова ви давам тази техника, която може да поправи почти всички тези грешки на нервната система и да ви укрепи психически и физически. Можем дълго да говорим, но това е ФБ и трябва да се вместим в няколко изречения.

Да пристъпим към техниката. Необходими условия са: нормално затоплено помещение. Не прекалено топло. Добре е, да имате леко одеяло, с което да се завиете, защото когато тялото се отпусне, е добре да сте завити за да съхранявате топлината.

И така – лягате по гръб, по възможност без възглавница или ако не можете, поне нека да е ниска, много ниска. Лягате по гръб с леко разтворени крака и ръце покрай тялото с длани нагоре.

Вдишвате и издишвате няколко пъти дълбоко. Обхождате с ума си тялото си и установявате, кои части на тялото са по-напрегнати.

И започвате да се отпускате в посока от краката към главата. Отивате с мисълта си до палеца на крака и си казвате: “Отпускам големия пръст на левия си крак, отпускам го, отпускам го напълно.” Като произнасяте това на ум, се стремите и да го правите – да го отпускате чрез с мисълта си.

След това си казвате, може на ум, не е необходимо непременно да се говори на глас (въпреки, че може и така): “Отпускам втория пръст на крака, отпускам го напълно, разхлабвам го, отпускам го докрай.”

След това на следващия, трети пръст и така нататък, произнасяме фразата: “Оттпуссскаммм се… (и мислите и отпускате съответната част на тялото си)…”

И така се спирате върху почти всяка става от тялото. Първо, пръстите на левия крак, после свода на ходилото, после петата, после ахилесовото сухожилие: “Отпускам ахилесовото си сухожилие, отпускам го – то е отпуснато, разхлабено, меко и спокойно.”

После прасеца… (казвам същите неща и мисля за отпускането), после коляното: “Коляното ми е отпуснато, разхлабено, меко и спокойно. Нямам напрежение, коляното ми е отпуснато и спокойно.”

След това бедрото – външната и вътрешната част, после таза, кръста.

След това преминавате върху десния крак по същия начин – става по става, мускул по мускул. Е, не непременно и стриктно абсолютно всички, но по-главните.

Следват отпускане на таза, корема… пак с фразата, примерно: “Отпускам корема си, коремът ми е отпуснат, спокоен, мек и затоплен, отпускам всяко напрежение около кръста си. Отпускам всяко напрежение, което е около корема ми, отпускам се.”

Преминаваме през слънчевия сплит, диафрагмата и сърдечната област и отново произнасяме в ума си, примерно: “Слънчевия ми сплит е отпуснат, спокоен и мек, спокоен и затоплен, затоплен като Слънцето, което грее, грее и разтопява всеки блокаж и всяко схващане. Отпускам слънчевия си сплит, отпускам ребрата си, отпускам кожата, отпускам мускулите си около слънчевия сплит…”

После преминавате към гръдната кост и отново казвате: “Гръдната ми кост е отпусната и затоплена, затоплена и спокойна, спокойна и невъзмутима”, като се стремите не само да произнасяте, но и реално да правите това – да отпускате частите на тялото си, през които минавате и да правите това чрез ума си.

Преминавате по целия гръбначен стълб – от опашната кост до черепа: “Гръбначният ми стълб е отпуснат, отпуснат, отпуснат и свободен от напрежение и схващания… Гръбначният ми стълб е отпуснат, спокоен и затоплен… затоплен и отпуууссснат.”

Следва шията и тила, произнасяте на ум: “Шията ми е мека, спокойна и отпусната, отпусната и затоплена, затоплена и свободна. Нямам напрежение в шията си!.”

После тила – отзад мускулите, прешлените. След това основата на черепа, казвате: “Основата на черепа ми е отпусната, мека и затоплена. Отпускам я и освобождавам напрежението, така тя става мека, затоплена и разхлабена!”

После лявата ръка – тръгвате от пръстите, следва предмишницата, после мишницата и рамото. След това дясната ръка по същия начин.

Стигате до главата, отпускате долната челюст: “Долната ми челюст е отпусната и спокойна, спокойна и разхлабена, разхлабена и естествена. Отпускам напрежението и челюстта ми става мека, разхлабена, свободна и отпусната.”

Следва лицевата мускулатура, отпускате и нея: “Мускулите на лицето ми са отпуснати и спокойни. Отпущам напрежението. Разхлабвам мускулите на лицето.. Няма никакво напрежение в лицето ми. Освобождавам напрежението от челото си. Освобождавам напрежението от темето си. Нямам никакво напрежение в челото ми, нямам никакво напрежение в слепоочията ми… Нямам никакво напрежение в тила и в окосмената част на главата. Главата ми е отпусната и спокойна, спокойна и разхлабена докрай, разхлабена докрай и свободна от мисли, от чувства, от емоции, от всичко.”

И така, вероятно отначало тялото ви няма да иска да ви се подчинява и със сигурност няма да можете да се отпуснете напълно и отведнъж, но когато тренирате и сте постоянни и упорити, просто няма начин да не се получи.

Ще се сбогувате с мигрената, с болките в гърба, със стяганията в сърдечната област, с крампите, въобще със създаденото излишно, патологично напрежение!

Бъдете последователни и акцентирайте върху тези участъци от тялото, които сте усетили, че имат по-голяма нужда. Най-често това е главата, шията, отзад врата, гърба, гърдите, слънчевия сплит и корема.

След като се отпуснете добре, тогава си кажете: “Сега се насочвам навътре в Себе си и се разтварям докрай в Себе си – в моята Изначална Същност. Всички клетки на тялото ми се разтварят докрай в Мен – в моята Истинска, Вечна Същност.

Изгубвам тялото си, разтварям тялото си в Себе си. Разтварям се, сливам се напълно и докрай.”

Повтаряйте това и го осмисляйте, докато се разтворите и погълнете изцяло във вашата Вътрешна Същност.. още, и още, и още!

Със сигурност ще се изцелите от много болести, но и ще се профилактирате за в бъдеще и ще знаете, че щом сте се напрегнали през деня, няма нужда да прибягвате веднага към лекарствата. Имате си лекарство – ефективно и напълно безвредно!

Целта на релаксацията е, да се отпуснете, а не да заспите! Но и да заспите, няма лошо. Като се събудите можете да продължите с отпускането. Максималната ефективност на техниката е да сте будни и да се отпускате!

Пак ви казвам, че е вероятно да не можете да се отпуснете веднага и от първия път, защото години наред сте си създавали и поддържали напрежение, нервност и стрес. Сега ще се научите да се отпускате – да правите това упорито и без да се отказвате! Ако научите и практикувате тази техника, аз ви гарантирам, че ще се сбогувате с високото си кръвно налягане, с аритмиите, с ускорения и нисък пулс, с много от болестите на ендокринната система, депресиите и всевъзможни други дисфункции свързани с напрежението – стреса, хроничната преумора, конфликтите в ума си и психическото пренатягане.

Толкова, приятели! Вместих една много обширна техника в няколко изречения, но все пак достатъчно за да е ефективна и да ви върши работа!

Ако я правите, тялото ви ще възвърне състоянието, което му е присъщо – ще станете това, което всъщност Сте – здрави, издръжливи и способни да понасяте стрес, напрежение, несгоди и т.н.

Пожелавам ви приятна и ползотворна практика и пълно оздравяване!

4 thoughts on “Техника за релаксация”

 1. Здравейте,
  Произнасяйки фразата:
  “… Изгубвам тялото си, разтварям тялото си в Себе си. Разтварям се, сливам се напълно и докрай.”… има ли вероятност Духът да напусне тялото и да не може да се върне отново?
  Може би, въпросът ми е глупав, но… Благодаря предварително!
  🙏

  1. Мария Барева

   Благодаря,Нед.Интересен е въпросът за Духа в предния коментар и за мен.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *