Да не познаваш Себе си

Да не познаваш Себе си е най-мъчителното нещо на света. Колко пъти човек иска нещо, без точно да разбира защо… Това е защото ние не знаем, какво идва от Същността ни и кои мисли принадлежат на безспирния ни маймунски ум. Случва се, да желаем някакви неща и същевременно да искаме противоположните резултати. Желаем да живеем някакъв живот, но същевременно се отвращаваме от него. Ето, това са истински раздвоения, двоумения и така изпълваме битието си с мисли на съмнения и объркване.

Една мисъл принадлежаща на Дзогчен (Дзен) майстора Падмасамбхава обяснява: “Най-трудната дисциплина – това е да бъдеш този, който всъщност си. Много по-лесно е да се стремиш да си този, който не си, защото ние сме се научили да лъжем себе си и другите, като наместваме всички неща така, както на нас ни е удобно.”

Да, както на нас ни е удобно, но “удобно” според объркания ни маймунски ум. Всъщност да си Себе си е много по-удобно, но тъй като ние отдавна сме напуснали Истинската си Природа, не Я разбираме и затова не желаем да Я последваме.

Свикнали сме да лъжем Себе си, защото сме се отклонили от Същността си, станали сме слаби и неспособни да понасяме истината. И тъй като вече сме неспособни да я издържим, си измисляме илюзии, които да устройват – да направят истината по-поносима, за да може суетният ни ум да я приеме.

Така ни обработват по медиите – представят всички новини в негативен аспект, за да може човек бягайки от страха да приема техните идеи. А те са чиста манипулация, която цели да обземе вниманието ви, да не можете да разсъждавате трезво, да приемате безкритично тяхната “спасителна помощ”.

“Времето щяло да е апокалиптично вещаело лоши събития…” – не знам си какъв червен, пембен или лай@ян код, ужас!

“Тенденциите били за чума и глад” – ето край, ще има глад смърт, ще се мре скоро!

“Международната обстановка била нестабилна” – айдее отиде ни животецът!

“Простатит, който ще ви отнеме потентността..” – аууу, ами тогава, като не съм способен като мъж, за какво да живея?!

“Приемайте лекарства (боклуци) всякакви”, щото без тях не можете и ще стане много лошо, много!

“Вземете си кредит, за да имат децата ви Собствено жилище” – да, да, колко е хубаво и уютничко у дома, я чакай аз да им стана роб до живот, да отдам цялата си сила, енергия, време и усилия за да обслужвам кредита си…, нищо че ще вземаме по една чанта с хапове.

Цял ден мога да продължавам да изброявам обработването на човешката психика чрез медиите, само и само за да ви превърнат в доброволни, доживотни, послушни и смирени роби!

Същевременно, ако има истински опасности и ако не са удобни, те се завоалират, предъвкват и старателно се скриват от хората… Естествено, за да не се вземат мерки, защото печалбата и контролът ще бъдат намалени или тотално изгубени.

Така е, когато човек не познава Истинската си Природа, той се хваща като удавник за сламка за всичко. Щом не сме в пряка връзка с Изначалната си Същност, ние сме слаби и много лесни за манипулации. Бягайки от един капан, хората с охота си нахлузват примката в друг, малко по-усъвършенстван капан. Хуквайки панически от една опасност, те с радост приемат още по-голямата, но по-прикритата и по-коварната.

Така е, когато хората не могат да слушат Себе си. По-добре им е да приемат илюзиите, вместо да застанат стабилни и да следват Вътрешната си, Истинската си Природа, която никога и за нищо няма да ги измами, подлъже и подведе. 

Трудно е да можеш да последваш Себе си, трудно е, да, но само в началото, защото се изисква решителност, воля, стоицизъм и смелост. Трудно е, но само за да се започне, докато човек се изчисти и нагоди психиката и ума си да следват Същността си. После обаче, всичко се превръща в песен, в рай, в щастие, нирвана!

Иначе за тези, които си представят, че ще управляват света вечно, им е по-добре всички да са заблудени, раболепни, послушни, слепи, невежи и безропотно подчиняващи се роби! И ако им се оставите, ще бъдете точно такива, и такива ще са поколенията след вас – слабохарактерни, малодушни, преклонени, послушни и готови на всичко слуги!

Само че някой не познава Дзен!! Дзен води към Истинската ви Същност, която не може да бъде лъгана, нито подмамвана, не може да бъде изплашвана, нито паникьосвана.

Дзен не може да бъде манипулиран от никой и на никаква цена, защото той принадлежи на Абсолюта, а тези, който се опитват да ви подвеждат, принадлежат на невежеството, на илюзиите, на заблудите, на пороците и зависимостите.

Опитвайки се да измамят Дзен, измамените ще бъдат само самите те!!!

Този, който практикува медитативните си практики и влиза все по-дълбоко в Себе си, може да разбира и да се води само от Истинската си Природа и няма как да бъде обработван, манипулиран и воден за носа!

Ето ви пак медитативната техника, която ще ви освободи от вътрешните ви противници – пороците, зависимостите, лошите навици, привързаностите, отвращенията и неистовите заробващи желания, а също и от външните вмешателства – влиянията, обработките, желанията и действията за заробване:

Когато медитирате наблюдавате ума си. Гледате как мислите възникват, как стоят и как се опитват да обземат съзнанието ви. Важното е, да не участвате в тях – да не ги развивате и да не им отдавате значение.

Трябва да сте търпеливи в медитацията и да не бързате да имате чист ум веднага. Това не става бързо и следва да се заредите с търпение и спокойно да практикувате. Цял живот, а и преди него сте изплесквали ума си и сега не може за нула време да го очистите.

Наблюдавате мислите и не се въвличате в тях, а ако се усетите, че сте се въвлекли излизате от мислите и започвате отново да ги наблюдавате. Не делите мислите на добри и лоши, на свети или порочни, на правилни или грешни. Гледате всички мисли и не участвате в нито една от тях! Така умът ви, ще се успокои ще достигне до състоянието на умиротвореност и добронамереност към всеки и всичко. Ще стане пуст и безмълвен, ще можете да отразявате Истинската си Природа и да Я следвате във всичките си действия.

Този, който следва Себе си, той следва Пътя на Абсолюта и не може да бъде нито подведен, манипулиран, обработван и използван като роб! Той не може да греши или да си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийните техники, за да сте Себе си, да сте свободни от вътрешните и външните вмешателства и влияния и да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Да не познаваш Себе си”

  1. Здравей, Нед! Днес препрочетох и по-ранни публикации, и тази. Основното, необходимо за осъзнаване, присъства навсякъде в надграждащ вид и действа силно окуражаващо и мотивиращо. Убедена съм, че си избрал най-достъпната форма за усвояване на материята и благодаря за подхода към нас!

  2. Благодаря, Нед! Акцентът и днес е полезен, необходим, разбираемо изяснен и стимулиращ!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *