Няма аз и няма други

Оставим ли се на заблудите и приемем ли илюзиите за истина, те рано или късно ще ни напомнят за себе си. 

За много неща можем да си затваряме очите, но за истината или когато е за нещо важно, не бива. Особено, когато става въпрос за правилни, за истински отношения. 

Ако някой е непочтен към другите, то рано или късно тази негова непочтеност ще се прояви и към вас, без значение колко сте близки. В този смисъл, ако не желаете нещо, което се случва на някой да се случи и на вас, то би било добре да не стоите безучастни към такъв вид мислене и поведение. 

Податливи сме на идеи, когато ни убеждават, че ако някой човек се отнася към други хора лошо, то това ще е само към тях, а към нас това не може да случи. Погрешно е едно такова мислене, защото е само въпрос на време, ние да се окажем в ситуацията на тези, които са зле третирани. Затова не бива да се чака това да се случи, а би било добре да навреме да се вземат мерки.

Освен това, ние самите, както се отнасяме към другите, по същия начин ще се отнесем и към самите себе си… Примерно, неглижираме някой, който е в нужда… Можем да му помогнем дори с малко усилие от наша страна, но ние нехаем за това и просто не ни интересува. Ами ще дойде един момент, когато трябва да помогнем на самите нас си, например, да се откажем, да се освободим от някакъв лош навик, привързаност или зависимост и ние ще постъпим към себе си точно така, както сме постъпили към другите. 

В Дзен се казва: “Няма аз и няма други.” Точно за това говорим сега. Ако се ядосваш на някой друг, ти проектираш гнева и към самия себе си. Ако пренебрегваш някой и го мислиш, че е нищожество, то ти проектираш този комплекс за малоценност и към самия теб. Ако си мислиш, че някой не бива да го има, да съществува, ти пренасяш това и към твоето си същество. 

Въобще, може и да не го осъзнаваме, но това което прехвърляме към другите, в същия момент то като бумеранг се връща към самите нас. В действителност, то не се връща, а същото това отношение въздейства и върху този, който го излъчва. Затова не е добре да се генерира омраза, злоба, ненавист, тъй като този вид енергия поразява и този, в който тя се, поражда. 

Днес, в интернет много често можете да срещнете такъв вид отношение. Някой пише, плюе, хвърля помия и мята ла@на по който свари и си мисли, че поразява само обекта на оплюването. Не, не е така, същия този ла@номет зареждайки го с “муниции” вмирисва, прави и отвратителен този, който го използва. 

И тук, в група Дзен не липсват такъв вид отношения, но когато някой ви атакува по този начин, най-добре е да не му отговаряте и с една буква или знак дори. Това е най-голямото поражение за един хейтър, а и е най-добрия подход срещу такъв вид действия, шантаж или злонамереност – да не му обърнеш внимание и да не му отговориш. Така го обезкървяваш…

И друго, когато видите такъв човек да се отнася към който и да било друг, да пише някакви омразни, омерзителни и отвратителни неща, не се смейте и не толерирайте това, защото както казахме, днес това ще е към някой, а утре гарантирано ще е към вас. 

Какъв да бъде подходът ни към такъв вид хора? 

Ами казахме, ако това е лично към вас, просто не го удостоявайте с нищо – не се оправдавайте, не го опровергавайте и не се опитвайте да доказвате каквото и да било – просто никакъв знак, нищо…

Ако пък решите да отговорите, би следвало, в никакъв случай да не влизате в темата на хейтъра, а да му напомните, че такъв вид поведение не води към нищо добро и че по този начин той много скоро сам на себе си ще си навлече някоя болест – психически отклонения, може нервни или органически, тъй като енергията, която излъчва ще порази първо него самия. 

И като цяло, когато някой ви атакува по този начин, не би било добре да се влиза в неговия тон и начин на поведение. Добре е да бъдем и да стоим над нещата, само така можем да останем непокътнати и незасегнати от енергиите, който той изпраща.

Първото нещо, което е разумно да се направи, е да се остане в състоянието постигнато от медитативната ви практика, а именно пустото, безмълвно и умиротворено състояние на ума. По този начин ще можем да сме адекватни и с поведение подобаващо на хора с напреднала духовна практика!

За да може човек да запази присъствие на духа и да отразява Истинската си Природа ще ни помогне медитацията:

Когато медитираме, ние само наблюдаваме ума си, но не се впускаме в мислите, които ще изплуват в него. Гледаме мислите и не им отдаваме значение. Не ги оценяваме, не ги развиваме и не ги селектираме. 

Наблюдавайки ги без да се оставяме да ни въвлекат в тях, мислите постепенно ще разредят и ще изчезнат. Така ще навлезете в състоянието на ума, което е благоприятно, за да познаете, да се слеете и да следвате вашата Истинска Същност. Ще можете да я отразявате и да сте Нейно продължение – без противоречия, без вътрешни бунтове, без недоволство и хули! Само ще имате пълен поклон към Безкрая!

Този, който следва своята Истинска Природа, той върви по Пътя на Нероденото! Той не може да сгреши или да генерира карма!

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да осъществявате определените си цели!

12 thoughts on “Няма аз и няма други”

 1. hi!,I like your writing very much! proportion we keep in touch more approximately your
  post on AOL? I need an expert in this area to resolve my problem.

  Maybe that is you! Looking forward to look you.

  Here is my web site – Web site

 2. Hi! This post could not be written any better!

  Reading through this post reminds me of my old room mate! He
  always kept chatting about this. I will forward this article to him.

  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

  my webpage :: web Page

 3. Здравей, Нед! И днес, всеотдайно помагаш на всеки от нас, който те чете и осмисля изложената информация! Успяваш да бръкнеш в дълбокото на кацата и да извадиш есенцията на познанието на повърхността. Така, усвояването на знания е гарантирано и достъпно за човек-лаик. За всички, отклонили се по една или друга причина от Единното Цяло! Благодаря, приятелю! Да си сред нас дълги години! На читателите ти пожелавам живот в здраве и при вътрешна необходимост да те четат, разбират и прилагат в живота!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *