Инструкции за Употреба

Когато си закупим нещо ново от магазина, към него е прикрепена инструкция за употреба. В по-старите артикули то е като отделна книжка, а в по-новите е направо написано в самия продукт. 

Преди да започнем работа с продукта е задължително да прочетем упътванията и едва тогава да започнем да го използваме. Иначе може да го повредим преди още да сме си послужили с него. 

И с нашият организъм е така и в природата също е така. В дивите животински видове, вградените инстинкти ясно показват кое е добре да се прави и към кое да не се посяга никога. Котките, които не са загубили инстинктите си, знаят от коя билка да си хапнат, за да подпомогнат и да неутрализират отровите, които смущават организма им. С всички животни, които не са изгубили инстинктите си е така. 

Всичко в природата е надписано надлежно, стига да си грамотен и да можеш да четеш посланията – и отровните змии са с определена окраска, и цветовете на опасните отровни растения излъчват такава миризма, че да е напълно ясно, за какво става въпрос.

И ние хората не правим изключение от всичко в природата. Дълбоко вътре в нас е вградено ръководство за употреба на тялото ни и ако не сме изгубили инстинктите си, ние няма как да не спазваме тези указания. 

По друг начин стои въпросът, когато ние се откъснем от Майката Природа и станем роби на ума си. Тогава ние четем книги, списания, вестници и различни статии, за да се научим кое е добро и кое не е добро за организма ни. 

Само че, както всички знаем, ние сме различни. Да, външно може да изглеждаме еднакво и устройството ни на тялото еднакво, но погледнато през науката за гените, ние сме много различни. 

Някои от авторите на разни книги и статии ни съветват какви да бъдем и какво да е поведението ни. Супер би било това, но ако беше валидно за всички. Все едно овцата да съветва вълка, с какво да се храни… Или врабецът да казва на орела как да се държи в обществото. Или гълъба да съветва змията, че не бива да убива с отрова. Нали се сещате, че и за вълка, за орела, за змията това би било унищожително – просто те спазвайки подобни съвети ще изчезнат от живота! 

Телата ни са такива, каквито сме наследили от предците си – различни. Ето защо, аз не си позволявам да казвам на някой как да се държи, какво да яде и какъв трябва да бъде. Моят съвет към всички е да са такива, каквато са и каквато е тяхната Вътрешна Природа. 

Може някой да се цани за духовен учител и да съветва множествата как да са “богоугодни”. По-скоро той ги учи как да са “богоугодни” според неговите си разбирания. 

Този, който иска да ви даде наистина полезен съвет, ще ви каже как да се научите да следвате вашето вътрешно ръководство и как да си възвърнете инстинктите, с които Майката Природа ви е дарила. Никой не може да бъде по-добър лекар или съветник от Природата вътре във вас – от Истинската ви Същност.

Моята цел е да ви насоча как можете да се върнете в себе си и да сте в състояние да следвате Истинската си Природа. Ако успеете да направите това, всички статии, информация, беседи и тем подобни ще останат само като развлечение за вас. Тъй като слушайки вътрешния си Пилот – Духа си, вие ще сте напълно наясно кое за вас е полезно и кое не е. Независимо колко истерично някои ще се опитват да ви налагат техните си теории и опит – те може да са верни, изпробвани са и работят добре при тях, но не и при вас.

Когато можеш да разбираш Вътрешната си Природа и поддържайки чистотата на ума си, ще знаеш кое точно и доколко е за теб, какъв да бъде подходът ти към определени ситуации и защо не бива да се водиш по ума някой друг.

Разбира се, има общочовешки закони и правила, които са валидни за всички и те трябва да бъдат съблюдавани. Но най-добре е, когато Истинското ви Себе ви води – тогава грешка не може да има.

Грешка може да има само ако се подведете по желанията си, ако тръгнете след чувствените си удоволствия, привързаностите си, пристрастията си – тогава вместо да знаете, да се слеете и да следвате Истинската си Природа, вие ще следвате желаното и ще вярвате на мечтаното, на бленуваното. 

Ако практикувате редовно медитацията си, умът ви ще бъде чист, спокоен, необезпокояван от разни сетивни трепети и няма как да бъдете подведени от самите вас си! 

Да следвате Вътрешното си Ръководство е жизнено важно и за начина ви на хранене, и за начина ви на мислене, за начина на поведение, за всичко. Не подценявайте Вътрешната си Същност, защото Тя е Вездесъща и знае повече от всички светила и адепти, в която и да е област. Няма кой да може и да знае повече от Вечната Всемогъща Вселена. 

Ще ви припомня онази поговорка, която напомня: “Когато ожаднееш, е късно да копаеш кладенец”, затова практикувайте докато още не са дошли проблемите, след това става малко припряно и по принуда. 

Нека сега пак да ви напомня техниката за навлизане в Себе си, т.е. за пътя към вътрешното ви ръководство:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Внимавайте в ума си, но не участвайте в мислите, не ги развивайте, не им отдавайте значение и не се опитвайте да ги гоните или пък да ги моделирате. Само ги наблюдавайте дотогава, докато те намалеят и изчезнат от само себе си. 

Не бива да спорите с мислите или да им привеждате доводи и доказателства – Не! Само ги наблюдавайте и не бързайте с резултата… Нямайте очаквания за бърз успех, времето и практиката ще ви го донесат, но не и прибързаното желание. 

Щом умът утихне, той ще влезе в пустото, безмълвно и умиротворено състояние и тогава ще се насочите навътре в Себе си, ще се слеете с Истинската си природа и ще я следвате във всичките си действия и през целия си живот.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничния Разум – той не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да постигате определените си цели!

2 thoughts on “Инструкции за Употреба”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *