Центриран ум

Търсейки противоречия, ние хората се надяваме да стигнем до истината. По-правилно би било търсейки Единството със Себе си да намерим Непреходната Истина.

Водейки се по човешката логика няма да стигнем кой знае колко далеч, а и да стигнем, това ще са едностранчиви и ограничени познания. Знаейки нещо, ние ще оставаме слепи за останалото. Само бидейки единни с Изначалната Пустота можем едновременно да не знаем нищо, т.е. тези знания да не са обременяващи и жужащи в ума. 

Неслучайно Пустотата е така именувана, защото влезем ли в Нея всичко изчезва – не можем да открием нито пространство, нито материя, нито време, а само Пустота. Не се подлъгвайте по името обаче, защото тъй, както Тя е пуста, така едновременно съдържа, знае и може абсолютно всичко. Няма нещо, което да е извън нея и няма кътче от Безкрая, което да не е проникнато от Нея. 

А ние хората търсим истината, но само чрез ума си – по логически път или чрез другите си средства. Понякога, за да хванем илюзията и да можем да я опровергаем, тя би трябвало да е като в оня виц, който обясняваше, че: “Немият казал на глухия, че слепият видял как куция гони влака да му спука гумите…”

Това може да ни се струва, абсолютна лъжа, но… сигурно се сещате, че има варианти, в които дори абсурдното може да се окаже вярно, нали?

Да, такава е второстепенната, ограничена природа на човешкия ум. Той не може да схване финото, тънкото, невидимото, а работи само чрез информацията постъпила чрез сетивата ни.

Имайки връзка с Вътрешната си Природа, нещата придобиват друг вид. Те, сетивата, пак ще си останат ограничени, слаби и според предназначението си, умът също ще бъде повърхностен и неспособен да обхване Необхватното. 

Щом умът е в Центъра си, той няма да се захваща с паразитни идеи, с концепции, които нямат нищо общо с конкретния случай, с търсене на противоречия, несъответствия или доводи, които да докажат истината. 

Първото нещо на един Центриран ум е да стигне директно до истината, разбира се, чрез Пустотата. Имайки истината, ще е лесно на ума да разнищи всичко останало и ще е удоволствие за сетивата да възприемат фактите. 

Всичко се съдържа в Пустотата, абсолютно всичко – и това, което някога е било, и това, което е в настоящето, и това, което някога ще бъде, а и всичко останало, което никога не е било, и няма да бъде. Премъдрата Неродена Същност знае и може всичко и не е необходимо чрез посредствения си, маймунски ум да се опитваме да обхванем Необхватното, просто, защото това е безпредметно и немислимо.

Това, което ние би трябвало да правим, е да пуснем всички мисли и приумици и да останем с Пуст ум. Сега, пак някой ще подскочи и ще каже: “Ама аз не искам да ми е пусто, защото това ми навява мисли на самота и опустошение…”

            Пустотата не е самота, нито е опустошение, не е скука, нито е забрава… Пустотата е нашето спокойно, изначално, необременено, неповлияно, непокътнато от травмите и премеждията на живота състояние. Наречена е така, заради абсолютния ú вечен покой, който всъщност е Тя.

И така, когато искаме да разберем истината, би следвало да пуснем всички мисли, които възникват в ума ни и да не се хващаме за нито една от тях.

Освобождавайки мислите да възникват, да стоят и да отминават и като не ги развиваме и не участваме в тях, те ще се уталожат. Разбира се, че не бива да очаквате това да стане на часа. Работите върху медитацията си толкова дълго, колкото е необходимо.

Щом умът утихне и мислите престанат да ви дават идеи, да ви напомнят случки от миналото, да сравняват, да изключват и да заключават, тогава ще дойде наистина вашето време – Времето на Същинската ви Природа. 

Когато умът повече не е обезпокояван от концепции, мнения, опит и знанията, които сте придобили през този живот или въобще, тогава той ще бъде способен да познае, да се слее и да улови Истината такава, каквато е. Непроменена от мислене, неизкривена от представи и предположения, не изопачена от въображението. 

Имайки пуст, умиротворен и безмълвен ум, вие ще можете да потънете в Пустотата и от там Истината ще дойде, такава каквато винаги е била. Иначе ще се лутате от едни разсъждения в други. 

Характерът, манталитетът, опитът на доброжелателите и съветниците ви, ще оставят отпечатък върху образите, които те ще ви внушават и това те няма непременно да правят преднамерено… Просто това ще бъде тяхната истина – такава, каквато те смятат, че е… Може дори да се закълнат, в каквото си пожелаете, че това е самата Истина, но… каквото и да правят, както и да ви се вричат и откровеничат, това ще е само техния обикновен човешки поглед и мнение.

Стоейки стабилно в Себе си и имайки уравновесен и пуст ум, всеки сам може да осъзнае това, което неговата Вътрешна Същност ще му каже.

Този, който е единен със Себе си, той е в такт с Вечната си, Неродена и Безсмъртна Същност. Той не може да сгреши и не може да си създава карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте в добро здраве и да постигате важните си цели!

2 thoughts on “Центриран ум”

  1. Il est très difficile de lire les e-mails d’autres personnes sur l’ordinateur sans connaître le mot de passe. Mais même si Gmail offre une sécurité élevée, les gens savent comment pirater secrètement un compte Gmail. Nous partagerons quelques articles sur le cracking de Gmail, le piratage secret de n’importe quel compte Gmail sans en connaître un mot. https://www.xtmove.com/fr/how-to-hack-gmail-account-without-password-and-track-other-email/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *