Изворът

За Абсолюта невъзможни неща няма. Невъзможното е само в нашите човешки умове. Това, което в момента ни се струва непостижимо, в бъдеще ще е обикновено ежедневие. Цивилизацията се развива и ние имаме все повече и все повече неща можем.

Забравим ли Извора си много скоро всичко ще отиде по дяволите. Да, колкото и развита да е една цивилизация, няма ли в нея духовност и връзка с Първоизточника, тя ще се самоунищожи.

Втурнали сме се да печелим пари, да се осигуряваме, но откъснем ли се от Корените си, няма да ни помогнат нито пари и никаква сигурност няма да имаме.

Всички знаем, че земята се върти в нищото, но въпреки това, нищото е по-сигурно от всичките наши дела тук на земята.

За мен, единственото ни спасение и единственият полезен ход на човечеството е да се завърне към Първоизточника. Може да имаме модерни технологии, може да използваме изкуствен интелект и да сме се развили във всички клонове на науката, но ако не се обърнем към Изначалната си Природа, нищо няма да има смисъл.

Какви би искала нашата Истинска Природа да бъдем? Ами, отговорът е: Нищо ново под слънцето.

На първо място би следвало да не съществува нищо друго по-важно от това да сме в такт с Нея, т.е. със Себе си.

Следващото важно нещо е да приемаме всеки друг и всичко като себе си, както учи Буда: “Гледай на другите като себе си.”

Има и други важни неща, които ни приближават до Истинската ни Природа и те са описани във всички учения и религии по света. В основата си те са едни и същи, различават се само по различните традиции и тълкувания.

Ако някой си представя, че само неговото учение или религия са правилни, то той се заблуждава жестоко.

В Йога, в Будизма, в Дао се говори за ненасилие. В Библията това е казано като:”Не убивай”.

Също в различните краища на света се набляга на чистотата в отношенията между мъж и жена, така и в Библията има заповед: “Не прелюбодействай”.

Въобще, като се погледне с очите на Същността, ще се види, че никъде нищо не се различава. Различното го правят само нашите човешко-маймунски умове. Когато започне разделението, отделянето на хората от другите и природата, тогава започва двойствеността – дуалността.

В осемстепенният път на Буда, нещата са такива, каквито са и в другите религии. Чистотата е заложена в нашата Изначална Природа и всякакъв вид извращения и отклонения не са и не могат да бъдат в такт с Изначалното. Затова, за да е по-достъпно сливането с Вътрешната ни Същност, като начало е дадено да очистим тялото си, да се преборим с пороците ни, защото в действителност те са тези, които ни отклоняват от Същността ни.

Вътрешните ни импулси може да ни водят към едно нещо, но заради пороците, зависимостите, менталните формации или инерцията си, ние да не желаем да сме в синхрон с Вътрешното. Съблюдаването на моралните качества е важен фактор към чистотата на ума и към сливането с Изначалното.

Сега някой може да си мисли: “Мога да правя каквото ми дойде на ум и пак ще мога да се слея със Същността си”.

Това обаче не е така, защото никой не може да промени Непроменимото. И не повърхностното ни съзнание следва да каже каква да бъде Изначалната ни Същност, а повърхностното трябва да следва Вътрешното.

Ако искаме да сме в единство със Себе си, първо, спазвайки нравствените правила ще е добре да се приближим максимално до Себе си. Едва тогава ще можем наистина да последваме Същността си с целия си ум и действия.

Нека пак да напомня техниката за медитация:

Наблюдаваме ума си и не се захващаме с нито една от мислите, които ще преминават през него. Не развиваме мислите, не им отдаваме значение и не ги оценяваме. Стоейки тихо и спокойно гледайки ума си, щом не се въвличаме в него, той ще утихне, ще се успокои и ще влезе в естественото си пусто и безмълвно състояние. Така ще можете да усетите Себе си и да последвате Вътрешния си Ритъм.

Този, който следва Вътрешния си Път, той изпълнява повелите на Безграничното и не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да постигате определените си цели!

3 thoughts on “Изворът”

  1. A compatibilidade do software de rastreamento móvel é muito boa e é compatível com quase todos os dispositivos Android e iOS. Depois de instalar o software de rastreamento no telefone de destino, você pode ver o histórico de chamadas do telefone, mensagens de conversa, fotos, vídeos, rastrear a localização GPS do dispositivo, ligar o microfone do telefone e registrar a localização ao redor. https://www.xtmove.com/pt/how-to-download-and-install-spy-app-on-android-phone-for-free/

  2. I’m impressed, I must say. Truly rarely can i encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail within the head. Your idea is outstanding; the catch is an element that insufficient folks are speaking intelligently about. I am delighted that I came across this at my search for something in regards to this.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *