Емоциите

На всеки се случва да бъде разтърсен от емоции и силни позитивни или негативни преживявания. В такива моменти сякаш човек напълно забравя за себе си, вторачвайки се в определена случка. Това е напълно естествено, но правилно е веднага след като сме имали подобни събития да седнем и да си направим медитацията.

Не може човек никога да не залитне и да не изгуби равновесие. Японците имат една поговорка: “Дори и маймуните падат от дърветата.” В смисъл, дори и много да си опитен в нещо, никак даже не е изключено да сгрешиш.

И след като сте преминали през някакви емоционални събития, първото нещо, което е добре да направите, това е медитацията. Колкото и да се контролирате, не е изключено да изпаднете в превъзбуда и да изгубите вниманието върху ума си. Това е подобно, когато духне някакъв смразяващ вятър и вие не сте облечени, да настръхнете.

Зависи от емоциите, в който влизате. За един това може да не е нещо особено, но за друг да е слабото му място в психиката. Нормално е в някакъв момент във вас да възникнат бурни емоции и вие да сте на ръба да изпуснете нервите си.

Имайки тренинг в медитативните си практики, би следвало да включите наблюдението на ума си и невъвличането ви в него. Ако успеете да го направите, то вие бързо ще оставите емоциите или истеричните си чувства. Просто няма да се захващате за тях. 

Ако ли пък нещо стане и изпуснете момента да останете незасегнати от ума си, пак няма страшно. Не бива да се тюхкате и да се самообвинявате затова, че сте допуснали да се въвлечете. Няма как, докато сте хора, винаги е възможно да се провалите в нещо и какво от това? Следващият път няма да е така, защото ще обърнете внимание на пропуските си и ще внимавате повече.

Това, което всеки би трябвало да знае е, че в обикновено състояние ние наблюдаваме ума си, но без да влагаме голямо усилие. Да, гледаме и не се въвличаме в ума си, но без това да създава в нас напрежение или усилие.

Когато знаем, че имаме някакво предстоящо събитие, което в възможно да провокира в нас объркани мисли или емоционалност, тогава е правилно да заострим вниманието си, т.е. редно е да сме будни, да сме нащрек. Това е необходимо, за да сме готови и да не се поддадем на провокацията. 

Щом сме нащрек и щом внимаваме да не се захващаме нито с това, което идва в ума ни, нито да отвръщаме емоционално на външните предизвикателства, тогава е почти невъзможно да се им поддадем.

Разбира се, редно е да имаме силна и устойчива медитация, също и умения за ненакъсана концентрация, а знаете това се постига с редовна практика.

И все пак, ако сте допуснали и сте се въвлекли в истерията на преживяното, няма да се сривате от това, че видиш ли, ето на – не ми се получава. Ако успеете да откъснете част от истеричните си мисли, това пак е успех. Нищо че не сте могли изцяло да победите маймунския си ум. Това не винаги е възможно да стане отведнъж. Затова, не се притеснявайте, че не се е получило. Просто, ако е възможно, в момента в който имате осъзнаването си, опитайте да отрежете продължението на емоционалната си възбуда, т.е. медитирайки успокойте ума си, за да не продължава да ви хвърля в превъзбудата!

И друго, не си поставяйте прекалено големи цели, които често пъти убиват хората. Да, добре е човек да е успешен и да реализира намеренията си, но нека никога да не забравяме, че сме хора с всичките си положителни черти и недостатъци.

Една от адептите на тибетския будизъм Мачиг Лабдрьон (1055 – 1149), съветва каква би било добре да е медитацията: “Нащрек, нащрек, но спокойно, спокойно.” Нека и ние така да бъдем нащрек, но същевременно спокойни и сигурни в успеха си.

Сега пак ще ви напомня техниката на медитация:

Наблюдавате ума си, но не се захващате с мислите, които ще се появяват. Няма да подбирате кои мисли да стоят в ума ви и кои не. Стоейки и гледайки как мислите се появяват, как стоят и как изчезват, вие не бива да участвате в тях. Също не бива да им отдавате значение и не бива да ги развивате. Само внимавате да не ви въвличат във вихрите си. 

Ако постоите така достатъчно време, умът ви ще утихне, ще стане пуст и умиротворен. В това състояние ще можете да познаете Вътрешната си Природа, ще можете да се слеете с Нея и да Я последвате във всичките си действия. 

Този, който се води от Вътрешната си Същност, не генерира карма и не се отклонява от Пътя на Безграничния.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Емоциите”

  1. La compatibilité du logiciel de suivi mobile est très bonne et il est compatible avec presque tous les appareils Android et iOS. Après avoir installé le logiciel de suivi sur le téléphone cible, vous pouvez afficher l’historique des appels du téléphone, les messages de conversation, les photos, les vidéos, suivre la position GPS de l’appareil, activer le microphone du téléphone et enregistrer l’emplacement environnant. https://www.xtmove.com/fr/how-to-download-and-install-spy-app-on-android-phone-for-free/

  2. Прегръщам Ви, горещо!
    Как, винаги ми давате най-походящото за момента!?
    Благодаря! 🙏❤️

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *