Организмът

Не може да обръщаме внимание само на едно нещо, тъй като нашият организъм е съставен от цяла съвкупност от неща – различни органи, жлези, мускули, кости, функции и прочие… Ако си изберем само едно нещо и само на него да обръщаме внимание, то това означава да изоставим всичко останало. 

Примерно, някои хора си мислят, че можем да детоксикираме организма си само с физически упражнения. Други са на мнения, че диетите ще излекуват здравословните им проблеми… Трети наблягат на билките…

Правилно е да се знае, че няма някой, което да е тъй важен, както са важни всички хора взети заедно. Цялото човешко общество прилича на един организъм, в който всеки има определена функция. Едни хора са работливи и представят функцията на мускулите, други са умни и са подобни на сивите клетки в мозъка. Трети имат призванието да се грижат за изхвърлянето на отпадъците и те приличат, примерно, на клетките на дебелото черво… Четвърти се движат постоянно и снабдяват цялото тяло с продукти или необходимите вещества и това съответства на движението на кръвта. 

Просто няма някой, който да е излишен, ненужен или който да се е появил на този свят просто ей така, без да има мисия и цел. Всички ние сме като клетките, всеки си има определена задача и призвание, която да изпълнява в Цялостния Организъм на Вселената.

Ако някой си представя, че има хора, които са по-маловажни от другите, той непременно ще сгреши и то кардинално.

Добре, мислиш се за сива клетка, например, защото си по-умен и функцията ти е интелектуална. Хубаво, но ако тези, чиято задача е да освобождават организма от шлаките и отровите не са на мястото си, ти също няма да си добре, защото цялостният организъм ще започне да боледува и ако не се вземат навременни мерки, той просто ще загине и ти заедно с всичко останало. Никой не е по-важен или по-необходим от другия и всеки би следвало да изпълнява съвестно функциите си. Само тогава ще имаме добро здраве и пълноценен живот.

Досега говорихме за организма на тялото и съответно на обществото и проекцията му във Вселената. Подобни са нещата на които обръщаме внимание. Не може да се грижим само за кръвоносната си система, защото ако нея я очистим и е функционална, има още много други неща, които няма как да изоставим или неглижираме. Не може да имаме здрав организъм, ако не се грижим едновременно за всичко поотделно и цялостно. 

Монахът Икю има една много стойностна мисъл по този въпрос: “Бих искал да ви предложа нещо, за да ви помогна, но при нас в Дзен училището ние нямаме единични неща!”

Няма единични неща. Не може да се ограничаваме само с едно нещо и то да е достатъчно за всичко останало. Важни са и правилното хранене, и двигателната активност, и контактът с природата, и правилната настройка на ума, и отношението ни към всичко останало – живите и неживи същества и материя, и енергийният ни заряд, и редовната медитативна практика и абсолютно всичко. 

Всичко е важно да е на точното си място и в точните си пропорции и мярка. Само тогава ще сме в добро здраве, ще можем да се освободим от неволите, болките, мъчителността и страданията.

Вселената е прототип на човешкия организъм и обществото. В Необятния Космос всяко нещо е на неговото си място и изпълнява неговата си точна функция и предназначение. Така би трябвало да е в нашия организъм, а и в организма на обществото и на света.

И не може само да тръбим навсякъде “любов, любов”, защото без истински порядък и точно отношение към всички и всичко, това ще е само една паразитна дума, нямаща никакво значение. 

Ако действително човек желае да се отнася към другите и към всичко така, както към себе си, то той би се насочил към Вътрешната си Същност и би поставил всичко според Редът в Нея. 

А иначе, ако само крещим на всеослушание: “любов, любов”, това няма как да е любов, а само едно благопожелание, което няма да има никаква реална стойност. 

Истинската любов е, когато знаеш и можеш да се отнасяш към другите така, както към Себе си. Това не може да стане с обикновения ни човешко-маймунски ум и най-добрият начин за реализацията му е да следваш Нероденото вътре в теб. Само тогава наистина ще знаеш кое е добро и как най-пълноценно да го дадеш на всички останали. Другите начини са само желание и някакво намерение, но без реални правилни действия.

Сега нека отново да ви напомня начина да се водите от Истинската си Природа – да се завърнете в “дома си”:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Няма да се занимавате с мислите – няма да ги гоните, да ги заклеймявате като порочни, да ги каните или да ги развивате. Просто само ги гледате без да им давате участието си.

Също не бива да бързате резултатите да дойдат час по-скоро – не. Ще се заредите с търпение и стоицизъм и ще практикувате медитацията си редовно. Така умът ви постепенно ще утихне, ще стане пуст и безмълвен. Именно в това умиротворено добронамерено към всички и всичко състояние, ще можете да навлезете в Истинската си Природа, да Я познаете, да се сливате с Нея и да Я следвате във всичките си действия и в целия си живот. 

Този, който следва Себе си, той е в Единство с Безграничния, той не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да сте в състояние да постигате важните си цели! 

30 thoughts on “Организмът”

  1. Obecnie technologia pozycjonowania jest szeroko stosowana. Wiele samochodów i telefonów komórkowych ma funkcje pozycjonowania, a także wiele aplikacji do pozycjonowania. Gdy zgubisz telefon, możesz użyć takich narzędzi do szybkiego zainicjowania żądań śledzenia lokalizacji. Zrozumieć, jak zlokalizować telefon, jak zlokalizować telefon po jego zgubieniu? https://www.xtmove.com/pl/how-to-track-someones-phone-location-by-cell-phone-number-online-for-free/

  2. Всички наши думи и коментари са излишни и биха били не на място, след беседата. Няма какво друго да направим освен да благодарим на г-н Димов от цялото си Себе за щедрото споделяне с нас, и да практикуваме.
    Аригато.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *