Здраво тяло

Външният вид на човек говори много – осанката, излъчването, дрехите, хигиената… 

Физическата ни форма също се вижда от пръв поглед – дали човек е спортна натура или се е залежал. 

Но най-важното според мен е вътрешната – духовната, и чистотата на ума. 

Всички ние държим да изглеждаме добре и ако някоя дреха се захаби или дори да не се е захабила, а само да е станала демоде, пак ще се въздържаме да я обличаме, когато сме сред хората. Въобще, съвременните хора държат най-много на външното си представяне пред другите. 

Физическото, макар и важно, е малко на по-заден план. А и както всичко друго в днешно време, представите малко са се изопачили. Огромните мускули и релефа на тялото са станали като идеал за много от нас, което не е толкова лошо, стига това да не рефлектира върху здравето и устойчивостта на тялото към болести. 

И чак на последно място ние се спираме на духовността и връзката ни с Природата.

Според мен би трябвало да бъде обратно. На първо място да е връзката с Духа. След това да е физическата форма и чак накрая да е външността. 

Да не говорим, че ние не съблюдаваме и чисто физическата си чистота. Тук нямам предвид хигиената на тялото, а визирам чистотата вътре на целия организъм. Най-често приемаме храна, която е замърсена още при производството и приготвянето ú. 

Здравето и чистотата на един организъм се виждат още от пръв поглед. Не са необходими много изследвания, за да видим, че човек е напълнял и то много нездравословно. Излъчването, стойката, кожата, лицето, погледът издават всичко, разбира се, за този който може да гледа. 

Нечистотата на организма също се вижда тъй, както се вижда и външността на човек. Добре, човешкият организъм има свойството и функциите да се самоочиства, но я си представете, че вие се трудите да изчистите една стая, а едновременно с вас още двама вместо да чистят, внасят боклук. Няма да успеете да почистите, нали?! 

На организма би трябвало да му се помага да се очиства, а не да му се пречи. 

После пак някой ще каже: “Аз колко добрини съм направил на хората и как се стремя да спазвам законите на Природата, а се разболях… Няма справедливост – няма…, а и там някой си живеел по същия начин, но бил здрав…”

Ами не може да се прави такъв паралел, защото ние всички сме различни – телата ни са различни и ДНК е различна. 

Телата ни са подобни на автомобили. Един е такъв, друг е онакъв, всеки каквото е наследил от предците си. Ако ние не се грижим за чистота и здравето на организма си, той в един критичен момент ще рухне и няма да може да се справя. 

Когато сме млади и здрави сме склонни да си представяме, че болестите нас няма да ни засегнат. Е, там някой бил получили инсулт или инфаркт, ама то това е на него, не е на мен. Или някой бил си напипал някаква бучка в тялото – “Ааа… не, при мен няма такива неща”. 

Нека да не се заблуждаваме, ако не се грижим за телата си, няма да сме в добро здраве. Да, някой е по-устойчив към едни болести, но пък е уязвим за други. Няма как да сравняваме тези неща.

Думата ми днес е, че да се грижим за организма си и да не приемаме отрови е от жизнена необходимост. Всички ние сме се отправили към духовното – добре, супер е това. Но ако не внимаваме и не поддържаме организма си във форма и не съблюдаваме вътрешната му физическа чистота, той в един момент ще откаже да ни служи. Както ако не поддържаме един автомобил, то той ще ни остави на средата на пътя и затова няма да бъдат виновни нито враговете ни, нито Господ, нито съдбата или кармата. 

Не можеш да приемаш отрови и да се надяваш, че няма да ти подействат. Само ние самите ще сме си виновни, че не сме се отнасяли с тялото си, както подобава – не сме го очиствали периодично, не сме внимавали с каква храна и енергия сме го зареждали и не сме му правили необходимата профилактика. 

Важно е всеки да се замисли върху тези неща, защото тялото ни е превозното ни средство, което ще ни отведе в истинския ни дом – и без тяло няма как да работим върху енергията на ума и единението му със Себе си.

Разбрахме се нали?! Най-важна е медитативната ни практика, но без да имаме здраво тяло, устойчива и стабилна физика, практиката ни няма да бъде възможна!

Затова, нека всеки да внимава как, с какво и кога се храни. Знаете, че вечерята е добре да е рано, да е лека или въобще да отсъства. Също знаете, че в ежедневното ви меню е добре да има свежи зеленчуци и плодове. Знаете също, че е добре да намалите приема на животински продукти, на сол, на мазнини, на захар, на бяло брашно и на опакованите и преработените продукти. 

Постепенно, но неотклонно е добре всеки да се стреми да се вмества в природосъобразния начин на живот и да е по-близо до Майката Природа. 

Някой друг път ще продължим с чистотата и здравето на организма, а сега нека да ви припомня техниката на медитация:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Не се опитвайте да ги отсявате – да определяте кои мисли са добри и кои лоши. Не развивайте мислите и не им отдавате значение. Просто стойте и гледайте ума си, без да се въвличате в него. 

Заредете се с търпение и нямайте очаквания – успехът ще дойде по-бързо, ако не сте припрени, а ако сте нетърпеливи вие ще си пречите сами. Така постепенно умът ви ще утихне и ще навлезете в оригиналното пусто, безмълвно, умиротворено състояние на ума, ще познаете Себе си, ще се слеете с Истинската си Природа и ще я следвате винаги.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Неродената си Същност – той не може да генерира карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да постигате определените си цели! 

4 thoughts on “Здраво тяло”

  1. Agora, a tecnologia de posicionamento tem sido amplamente utilizada. Muitos carros e telefones celulares têm funções de posicionamento e também existem muitos aplicativos de posicionamento. Quando seu telefone for perdido, você pode usar essas ferramentas para iniciar rapidamente as solicitações de rastreamento de localização. Entenda como localizar a localização do telefone, como localizar o telefone depois que ele for perdido? https://www.xtmove.com/pt/how-to-track-someones-phone-location-by-cell-phone-number-online-for-free/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *