Разпределяне на силите

Не бива човек да отиде на ръба на възможностите си, за да разбере, че трябва да съхранява здравето си. 

Дори да желаем да помагаме на другите безрезервно, пак ще се наложи да разпределяме силите си, за да не останем без потенциал преждевременно. Когато се втурваме да постигаме целите си, често пъти ние сме изпълнени с ентусиазъм и много не се замисляме да се запазим здрави.

Общо взето следва да знаем две неща:

Първото е да имаме ясна представа са силите, издръжливостта и резервите си.

А второто е да можем да предвидим какво ще ни отнеме – колко сили, време, лишения, ресурси, за да постигнем целта си.

Не е добре да предприемаме неща, с които не сме наясно. Иначе ще се получи така, че може да се захванете с няколко неща едновременно, за които да не ви стигат силите. 

Така може да се изчерпите, изтощите преждевременно и да се блокирате. Ще ви обземе една психическа умора и животът ще ви се стори черен и непосилно тежък. Нищо няма да ви радва и няма да имате желание за живот.

С това се характеризира едно претоварване на психиката – ще сте сънливи, отпаднали и нищо няма да ви се прави. 

Ако случайно сте попаднали вече в това състояние, е време да съберете силите си и най-напред да помислите как да се възстановите. Не може да продължавате да преследвате целите си преди самите да сте в състояние да го правите – да сте здрави и в добра кондиция.

За да може човек по-бързо да се възстанови от психическата умора, се налага да помисли най-напред за себе си. Едва ли може да се даде един универсален съвет за всички, но следва да намали работата или поне напрежението, на което човекът е подложен. 

Това всеки най-добре може да прецени, като седне в медитация и успокои ума си. Щом умът е спокоен и не е тревожен, той лесно ще може да реши кои от нещата в живота си е разумно да изхвърли, кои да ограничи и на кои да наблегне.

Вярно е, че е правилно да се помага на другите, но преди да можем да помогнем на някой друг, е редно ние самите да помогнем на самите себе си. Защото ако ние не сме в добра психическа форма, няма как да сме в състояние да подадем ръка на някой друг. Това е все едно да искаш да помогнеш на някой финансово, а да се окаже, че ти самият нямаш пари. Или да искаш на някой да му окажеш психическа помощ – да подредиш ума му, да го успокоиш или окуражиш, а ти самият да си объркан, да не си спокоен или уверен в себе си – няма да се получи нищо така или ако може, то помощта ни ще е съвсем рехава и повърхностна.

Винаги следва да се мисли за състоянието на ума. Някой сега пак ще попита: “Ама как да се грижа за психиката си, как да го постигна това?”

Казвал съм го хиляди пъти:

Когато застанеш в медитация и наблюдаваш ума си, ти не вземаш участие в мислите си. Не се захващаш с мислите, не ги развиваш, не ги оценяваш, не им отдаваш значение и не се опитваш да ги моделираш. 

Не мислиш как да се успокоиш и да подредиш мислите си – Не. Просто стоиш, наблюдаваш ума си и не се въвличаш в него. 

Медитираш седнал дотогава докато мислите утихнат, докато стигнеш до пустото, естествено, безмълвно, умиротворено състояние на ума.

Веднъж като си успокоил ума си, ти ще можеш да поддържаш това състояние и през целия ден. Където и да ходиш, каквото и да правиш винаги ще имаш едно бегло наблюдение (казвам бегло, за да не се вторачваш и да си създаваш изкуствено напрежение).

Щом не позволяваш умът ти да се претоварва и обърква, той ще започне да се възстановява от умората. Така ще възвърнеш психичното си равновесие и устойчивост.

Така ще можеш да помагаш на себе си и на другите, на които желаеш. Съхранявайки силите си, ще си в състояние да живееш, да работиш и да се забавляваш пълноценно.

Накратко: Разумно е да запазваш медитативното си състояние през целия ден, независимо къде ходиш и какви дейности извършваш. Само така ще си в пълно единство със Себе си – ще можеш да слушаш интуицията си и да действаш в едно с нея.

Този, който следва Вътрешната си Природа, той точно следва Небесния Път – не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники за да сте Себе си, да сте в добро здраве и кондиция и да постигате набелязаните си цели!

3 thoughts on “Разпределяне на силите”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *