Изискванията на Духа

Колкото и молитви да отправя човек към Висшите сили, ако не живее според повелите на Духа, нищо няма да получи и исканията му ще са напразни. 

Преди всичко е Безграничният – единното, обединено Цяло. После следва материята и всичко, в което тя присъства. 

Сякаш напоследък да имаш Дзен мислене и да си свободен стана модерно. Само че хората влагат в свободата малко по-различен смисъл от оригиналния. Едва ли не, можем да правим каквото ни мине през ума и да изпълняваме всичките си капризи!

Да е духовен човек, означава да е в единство с Духа, т.е. мислите, емоциите, чувствата, плановете, действията му да не се различават от тези на Духа – от Вътрешната му Същност. 

Само някой сега да не си помисли, че Вътрешната Същност може да е покварена, разглезена, алчна, пристрастна или агресивна. Това в никакъв случай не може да стане. Духът е неизменен, непроменим, неопетним, неразрушим… и по никакъв начин не може да бъде изкушен, съблазнен или съкрушен. Тези неща са присъщи на човешко-маймунския ни ум, но никога на Вътрешната ни Природа – никога!

И така, ако човек желае да е в единство с Духа той би трябвало да последва духовните повели. Има правила, които ако бъдат спазвани, човек може да се приближи максимално до единството с Първоизточника си. Почти всички правила в различните религии и духовни учения са един и същи: Не убивай и не наранявай; не кради; не завиждай; не бъди алчен; не бъди похотлив; и нека да няма нещо, каквото и да е то, което да е по-важно от връзката ти с Безграничния – Духа.

В будизма има осемстепенен път, това всъщност са правила, които следва да бъдат спазвани. И този, който съумее да ги съблюдава може да премине към последната степен – медитацията. 

Степените са: 

Правилна гледна точка; 

Правилен стремеж; 

Правилно говорене; 

Правилни действия; 

Правилен начин на живот; 

Правилно усилие; 

Правилно мислене; 

Правилна концентрация.

За да е достъпна медитацията, практикуващите е разумно да спазват моралния кодекс. Да, по-трудно е, но би могло и директно да се влезе в сливане с Вътрешната Същност.

Така или иначе дали ще съблюдавате стриктно някакви външни правила или ще действате в синхрон със Същността ви, вие ще трябва да можете да се вместите в изискванията на Духа. А те са: чистота, отдаденост, посвещение, сливането с Него и следването Му.

Ако искате да напреднете по-бързо, ще е добре да се придържате към тези нравствени правила. Така ще можете да се овладявате по-лесно и следването на Истинската ви Природа ще е много по-достъпно. 

Ето какво се казва в Дхаммапада – това са словата на Буда:

“Ако човек бърза към доброто, той трябва да се пази от лоши помисли. Ако човек е муден в добрите си дела, умът му намира наслада в злото.

Ако човек извърши грях, нека не го допуска отново. Нека той не намира наслада в греха. Плодът на злото е страдание.

Нека човек никога не спира, ако това, което върши е добро. Нека се наслаждава на доброто. Плодът на доброто е щастие.

Дори злодеят вижда щастие, докато неговото зло дело не узрее. Но когато това стане, тогава злодеят вижда Зло.

Дори добрият вижда зло, докато неговото добро дело не узрее. Но когато това стане, добрият вижда щас­тие.

Нека човек не мисли лекомислено за доброто, като си казва: “то никога няма да дойде при мен”. Даже от падащите капки се напълва каната. Мъдрият се изпълва с добро, дори ако го събира малко по малко.“

Щом човек спазва морално-етичните принципи, съзнанието му ще е спокойно и медитацията ще му се получава по-добре. Ето върху какво си струва да се концентираме.

Нека сега пак да напомня техниката за медитация:

Наблюдавате ума си, но не се захващате с мислите, които ще се появяват. Няма да развивате мислите и няма да им отдавате значение. Не бива да се опитвате да ги моделирате или да се освобождавате от тях. Щом ги наблюдавате и не се въвличате в тях, те ще намалеят и накрая ще изчезнат от само себе си. Така ще навлезете в пустото, безмълвно и умиротворено състояние. Ще познаете Истинската си Природа и ще Я следвате във всичките си действия.

Този, който следва Истинското си Себе, той следва Безграничния, той не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да постигате важните си цели!

5 thoughts on “Изискванията на Духа”

  1. Gdy zapomnisz hasła do zablokowania ekranu, jeśli nie wprowadzisz prawidłowego hasła, odblokowanie i uzyskanie dostępu będzie trudne. Jeśli okaże się, że Twój chłopak / dziewczyna jest podejrzana, być może pomyślałeś o włamaniu się do jego telefonu Samsung, aby uzyskać więcej dowodów. Tutaj zapewnimy Ci najlepsze rozwiązanie, jak złamać hasło telefonu komórkowego Samsung. https://www.xtmove.com/pl/how-to-track-samsung-phone-and-hack-password-without-them-knowing/

  2. Monitoruj telefon z dowolnego miejsca i zobacz, co dzieje się na telefonie docelowym. Będziesz mógł monitorować i przechowywać dzienniki połączeń, wiadomości, działania społecznościowe, obrazy, filmy, WhatsApp i więcej. Monitorowanie w czasie rzeczywistym telefonów, nie jest wymagana wiedza techniczna, nie jest wymagane rootowanie.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *