Не се изгубвайте

Бих искал днес да ви пожелая: Не се губете – бъдете Себе си! 

Какво означава човек да е себе си и как да различим дали в нас е водещ умът или Духът? Това е много лесно, която човек е центриран в Същността си и доста трудно, когато сме обзети от набезите на маймунския ни ум.

Когато сме медитирали и умът ни се е успокоил и е в единство с Вътрешната ни Същност, той е неподвижен, умиротворен и пуст. В него няма противоречия, желание за бунт, агресия и недоволство. Тогава ние казваме, че това е нашият “Голям ум”, в смисъл – умът произтичащ от корените си – от Истинската му Природа. 

Щом умът е в единство с Първоизточника, ние не завиждаме, не се гневим, в нас няма алчност и себичност. Това състояние на ума е характерно със своята проницателност, обхватност, навременна интуитивност, невъзмутимо спокойствие и психическа сила и устойчивост.

А когато сме обсебени от маймунския си ум, тогава правим всичко прибързано, припряно, в нас често бушува раздразнителност, нервност, нетърпеливост, заядливост, противоречия, желание за надмощие над останалите, чувството, че само ние сме важни, алчност, незаинтересованост към положението и нещастието на другите хора и света. Също, нашият егоистичен ум се интересува единствено от собственото си благополучие и е нехаен за никой и нищо друго.

Умът – Големият ум, който се излъчва от Истинската ни Природа, не може да бъде обзет от страдания, суетност, паника, страх. Няма как, защото Божествената Природа вътре в нас е Вездесъща – знае всичко, може всичко, за Нея не съществуват граници, нито животът, нито смъртта. Нищо не може да И повлияе и да Я уязви, навреди, осуети плановете И. Такъв е и нашият ум, който произтича от Нея.

А умът произтичащ от егото, е пресметлив, дребнав, свидлив, алчен, гневлив, завистлив и ненавиждащ всеки и всичко, което би могло да го застраши или засенчи…

Умът идващ от Същността е знаещ, благороден, щедър, безкористен, радващ се на успехите, обичащ всички и всичко, доброжелателен и добросърдечен, обичащ доброто и просперитета на хората и света като цяло.

Ето как можете да различите откъде произлиза вашето състояние – дали извира от Първоизточника или е продукт на възпламененото ви его. Ако е от Истинската ви Природа, умът ви ще е пуст, необятен, необхватен, добронамерен, умиротворен и любящ. Ако е плод на маймунския ви ум, той – умът ви, ще е театрален, престорен, неестествен, пресилен, желаещ доброто само на себе си и близките до вас хора.

Така ще различавате вашите състояния. Не се притеснявайте, ако те често се сменят – ту да преобладава Истинската ви Същност, а в някои ситуации да се обажда и умът идващ от егото. 

Това е нормално при всички хора. Ние не живеем в чисто стерилна среда и често пъти биополетата, преминавайки през нас, формират мислене според техните си характеристики. Умът е податлив на влиянията на заобикалящата ни среда и енергии и така захранва и нашите собствени егоистични навици или стереотипи.

Може даже да сте умиротворили ума си и попадайки в нехармонична среда, да се върнете в безпокойството и объркването. Това не бива да ви плаши, нито да ви озадачава, защото имате техниката и владеейки медитацията, вие ще можете отново да се приведете в синхрон с Истинската си Природа.

Нормално е да се замърсите, защото не живеем в планината или някоя девствена гора, а живеем почти в ада – там където почти всичко е комерсиализирано, омърсено, мерзко, покварено и изопачено.

Спокойни бъдете и щом намерите пролука от пет-десет минути, можете да приложите медитацията си и ще видите, че веднъж като сте успокоили ума си, после много ще влезете в Ритъма на Истинската си Природа.

Сега пак ще ви напомня правилната техника за медитация и успокояване на ума:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите – емоциите, чувствата, подтиците, които ще се появяват. Стоите и гледате как мислите идват, как стоят и как отминават. 

Няма да бързате мислите да отминат, когато – тогава. Няма да искате да променяте мислите си, каквито – такива. Няма да развивате мислите, нека да са както – така. Просто само ще внимавате да не се въвличате в тях и да не ви завихрят във вихрите на ума.

Щом сте търпеливи и постоянствате, умът ви ще се успокои и ще може да отразява Истинската си Природа. Ще познавате Себе си и ще бъдете Себе си винаги и навсякъде. 

Този, който е в единство със Себе си, той върви по Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Не се изгубвайте”

  1. Quando você esquecer a senha para bloquear a tela, se você não inserir a senha correta, será difícil desbloquear e obter acesso. Se você achar que seu namorado / namorada suspeita, você pode ter pensado em hackear o telefone Samsung dele para obter mais evidências. Aqui, iremos fornecer-lhe a melhor solução para descobrir a palavra-passe do telemóvel Samsung. https://www.xtmove.com/pt/how-to-track-samsung-phone-and-hack-password-without-them-knowing/

  2. Monitore o celular de qualquer lugar e veja o que está acontecendo no telefone de destino. Você será capaz de monitorar e armazenar registros de chamadas, mensagens, atividades sociais, imagens, vídeos, whatsapp e muito mais. Monitoramento em tempo real de telefones, nenhum conhecimento técnico é necessário, nenhuma raiz é necessária.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *