Медитативна техника за преодоляване на лоши навици и зависимостти

Един ум, щом е отклонен от Същността си, объркан и разцентрован, той е инструмент в ръцете на илюзията, изкушенията и неминуемо ще ви запрати в страданията. 

Ако вземем за пример една зависимост – ненаситното хранене. Много хора в днешно време страдат от прекомерен глад. Той е почти като дрога, защото пожелаят ли да се откажат от този нездравословен начин на хранене, хората най-напред ще се сблъскат с непримиримия си ум. 

По принцип при всички пристрастия – наркоманията, тютюнопушенето, хазарта или каквато и да е друга зависимост, причината е в ума. Ако човек съумее да контролира ума си или по-скоро не да го контролира, а да не му се поддава, то пречупването на тези лоши навици би било като детска игра.

Какво се получава, когато решим да спрем, да прекратим някой дълбоко вкоренен навик? Още щом започнем да се въздържаме и сме се решили да не се поддаваме на навика, разконцентираният ни ум ще започне неистово да се съпротивлява на решението ни по всевъзможни начини. Затова казвам, че един ум, който не е подчинен на Оригиналната си Природа е като жив дявол…

Какво имам предвид? Ето примерно, имам прекалена пристрастеност към храненето. Тази зависимост може да бъде или неконтролируемо поглъщане на огромно количество храна или пък нежеланието да поемем каквато и да е храна…

Та, да речем, решил съм да се въздържам от храна и съм си казал, че известно време ще постя, за да мога да изчистя тялото си от натрупаните мазнини или токсини. Започвам постенето си или там диетата и умът веднага започва да подава сигналите си във вид на мисли, емоционалност или двигателни подтици: “Стани да ядеш…”, “Хапни поне малко от това”, “Не стой гладен, ще се разболееш” или “Виж там, не знам си кой казал, че това е вредно…” и други подобни мисли.

Ако вие можете да контролирате ума си тъй както по време на медитация, то вие ще пускате тези мисли на ума да идват, да стоят и да отминават… Няма да е добре да се захващате с тези мисли, да се опитвате да ги отхвърляте или да ги оборвате. 

В самото начало на постенето умът ще бъде много бурен, непримирим и разбунтуван… Мислите ще идват на талази с хиляди и десетки хиляди, особено в първите дни. Човек трябва да е зареден с голямо търпение, стоицизъм и да има правилна медитативна техника, за да може да им устои и да не ги последва.

Има един тягостен период, който е най-трудният и хората там се провалят. Просто е добре да знаете, че разцентрованият ви ум ще се опитва да ви разубеждава, да ви заплашва, да ви изкушава чрез различни храни и вкусове… Ще променя тактиките си от депресивно състояния до ярост. Ще ви въздейства от умоляване до заповядване и от самосъжаление до осъждане на целия свят и всичко живо. 

Казвам ви, жив дявол става умът, когато се опитвате да го подчините. Или поне най-малкото е инструмент на дявола. Когато останете неподатливи и незасегнати от ума – от набезите на мислите, те ще намалеят и като сила, и като честота на атаките.

Ето така се преодолява зависимост, без значение дали е към храна, дрога, хазарт или друго. Ако човек владее медитативната техника, има достатъчно самодисциплина и воля, лошите навици няма как да му се опрат.

Ако абстиненцията е много силна, е възможно в някакъв момент да не устоите и да се подведете по зависимостта си. Пак няма нищо страшно, защото дори и да сте нарушили обещанието си, в следващия момент отново се отърсвате, възстановявате психичните си сили си и продължавате да упорствате.

В крайна сметка, дори и да сте се провалили веднъж, това е само загуба в една битка, но цялата война срещу зависимостите все още не е приключила. Тя няма как и не може да приключи, ако не сте склонни да се предавате.

Паднали сте – добре! Провалили сте се – случва се! Не сте издържали – човешко е! Но ако не се отказвате и отново, и отново подновявате борбата с лошите навици и зависимостта си, победата неминуемо ще бъде на ваша страна в крайна сметка лошият навик ще бъде пречупен и унищожен.

Така е, разстроен ли е умът ви и изместил ли се е от Центъра на Истинската ви Природа, той ще е оръдие в ръцете на изкусителя. Той – демоничният ум, няма да иска лесно да се раздели със завоеванията си и няма да се предаде без бой, но ако сте изпълнени със стоицизъм, ако сте волеви, дисциплинирани и неотстъпчиви в решенията си да се завърнете в Истинската си Природа, няма сила която да може да ви попречи!

Сега пак ще ви напомня техниката за медитация:

Наблюдавате ума си – как мислите се появяват, как стоят и как отминават, но без да се захващате с нито една от тях. Внимавате да не се въвличате във вихрите им. 

По време на медитация няма да отдавате значение на мислите, няма да ги развивате и няма да се опитвате да ги моделирате. Само стоите без да им давате участието си. Така постепенно мислите ще утихват, ще се успокоят и вие ще навлезете в пустото, безмълвно, умиротворено състояние на ума. Ще се насочите в Себе си, ще познаете Истинската си Същност, ще се слеете с Нея и ще я последвате във всичко, което ще правите през живота си.

Този, който следва Себе си, той е в едно с Безграничния Разум, той не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да сте в състояние да постигате определените си цели!

5 thoughts on “Медитативна техника за преодоляване на лоши навици и зависимостти”

  1. Quando tiver dúvidas sobre as atividades de seus filhos ou a segurança de seus pais, você pode hackear seus telefones Android em seu computador ou dispositivo móvel para garantir a segurança deles. Ninguém pode monitorar o tempo todo, mas há um software espião profissional que pode monitorar secretamente as atividades dos telefones Android sem alertá-los. https://www.xtmove.com/pt/how-to-hack-someones-android-phone-without-touching-it/

  2. Melhor aplicativo de controle parental para proteger seus filhos – Monitorar secretamente secreto GPS, SMS, chamadas, WhatsApp, Facebook, localização. Você pode monitorar remotamente as atividades do telefone móvel após o download e instalar o apk no telefone de destino.

  3. Маринка Тодорова

    Здравейте, следвам Ви от месец април и се опитвам да прилагам медитативната техника както я преподавате. Бихте ли ме насочили къде мога да прочета или Вие да обесните
    как се правят дихателните и енергийни техники и при къкви обстоятелства се прилагат. Благодаря Ви и бъдете здрави!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *