Отчаянието

Отчаянието е пътят към поражението. Щом сте опитали да направите нещо и не се е получило, просто е необходимо да си направите правилните изводи. Може да не ви се получи и от втория, третия, десетия и много повече пъти, но това въобще не бива да е повод да се отчайвате.

Преди много години, когато тепърва започвах моята духовна практика, нещата никак не ми се получаваха. Нито можех да потуша бурните си емоции, нито да се освободя от натрапчивите мисли, нито да не се поддавам на подтиците си… Да не говорим, че когато се зададеше някаква грипна епидемия, аз първи се разболявах и опитах ли се да се очистя или излекувам почти нищо не успявах да направя. 

Да, това беше доста отдавна – в началото на осемдесетте години на миналия век. Така или иначе не се отказвах и продължавах медитативната си практика и упражненията за зареждане, генериране и прилагане на Вътрешната енергия. Всяко начало е много несигурно и на човек му се струва, че начинанията му са някак несериозни и неубедителни. 

Да, в самото начало не бях в състояние да се справя достатъчно добре дори с един зъбобол, обикновена настинка или грип. Но когато човек е решен да постигне целта си, не бива да позволява нищо да осуети намеренията му. Няма нещо – болест или препятствие, което да може да се противопостави на Божествената Природа вътре във всеки от вас. Важна е постоянната практика, вярата в собствените си сили и волята. Така успехът ви ще е само въпрос на време…

Сега говорим за техниката на медитация. Казваме, че чрез навлизане в себе си, можем да се освободим от страховете, нервността, раздразнителността, гневливостта и всичко останало, което ни разделя от Истинската ни Природа. 

Започвайки да практикувате, е напълно нормално в самото начало изобщо да не ви се получава, но то с всичко е така, когато нямаме опит. Това, че лесно ще се разсейвате и ще се въвличате в работата на ума, не бива да ви безпокои и не бива да ви отчайва. Или че няма да успявате да устоите на силните емоции, небалансираните и истерични чувства и изпущането на нервите, също не бива да ви хвърля в униние.

Не сте успели веднъж, добре – няма проблеми, ще опитате втори, трети, десети или колкото пъти там трябва, но не бива да се отказвате. След като вече знаете, че да сте Себе си е смисълът на живота, че това първата ви задача и че от това зависи цялото ви бъдеще, няма място за отстъпление. 

Решили сте да медитирате, но животът ви е направил припрени, слаби, нетърпеливи или непостоянни. В такъв случай можете да започнете медитативната си практика от няколко минути и с всяка следваща медитация да увеличавате времето. 

Примерно, ако за първата ви медитация пределът е бил 5 минути, след няколко следващи практики можете да увеличите с 15 или 30 секунди. Така постепенно ще достигнете достатъчно дълго време в практикуването. Но почти няма смисъл да седите цял ден в медитация. 

Ако достигнете време от един час, ще напълно достатъчно. Имам предвид, че ако имате седяща медитация около час, вие спокойно ще можете да започнете да я прилагате в ежедневието си.

Когато сте седнали, вие очиствате ума си и го привеждате в единен Ритъм с Вътрешната ви Същност. И когато станете и започнете ежедневните си дейности, също ще можете да внедрите медитацията си в тях.

Например, работейки или комуникирайки с хората от заобикалящата ви среда, вие ще можете приложите постигнатото състояние от седящата медитация, т.е. където и да сте, каквото и да правите, с който и да общувате или работите, вие ще можете да не се въвличате в работата на паразитния си ум. А ще го поддържате чист, непоклатим, невъзмутим, така че всичко което правите да произтича от Истинската ви Природа. Ето това е медитация сред разгара на дейностите и е истинското и прилагане в живота.

Нормално е отначало медитацията ви да не се получава, но ще упорствате и ще се приучите към самодисциплина. После, когато решите да интегрирате медитация си в живота, отново би било нормално да не ви се получи идеално в началото. Няма да се отчайвате от тези несполуки и няма да изпадате в депресия, че сте се разсеяли или че не можете да следвате Същността си в някакви напрегнати моменти или критични ситуации. Съвсем в реда на нещата е всичко – и грешките, и пропуските, и несполуките, и провалите.

Колкото и нещо да ви се струва непосилно, невъзможно, непостижимо, няма да се отчайвате и няма да давате на “задна скорост”. Отново и отново ще опитвате дотогава докато ви се получи.

С енергийните техники е по същия начин. Не успявате отначало – добре, но продължавате да упорствате. Ще видите как постепенно, но неотменно способностите ви ще се подобряват. И как нещо, което е било немислимо, е станало обичайна практика.

Умиране има, отказване няма! Това е! Нека сега отново да ви напомня техниката за медитация:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, които ще се появяват. Само ще внимавате, но без да участвате в тях, без да им отдавате значение, без да ги развивате. Не гоните лошите мисли и не каните добрите, както и не бива да се опитвате да ги моделирате по какъвто и да е начин. 

Щом стоите така и не се поддавате и не се въвличате в мислите, те постепенно ще утихнат и ще се успокоят. Ще навлезете в пустото, безмълвно, умиротворено състояние. Ще станете добронамерени към всички и всичко. Така ще можете да познаете Истинската си Природа, да се слеете с Нея и да Я последвате навсякъде и винаги в живота си.

Този, който следва своята Истинска Природа, той върви в Пътя на Безграничния Разум – той не може да сгреши и да си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да сте в състояние да постигате определените си цели!

11 thoughts on “Отчаянието”

  1. Cuando tenga dudas sobre las actividades de sus hijos o la seguridad de sus padres, puede piratear sus teléfonos Android desde su computadora o dispositivo móvil para garantizar su seguridad. Nadie puede monitorear las 24 horas del día, pero existe un software espía profesional que puede monitorear en secreto las actividades de los teléfonos Android sin avisarles. https://www.xtmove.com/es/how-to-hack-someones-android-phone-without-touching-it/

  2. La mejor aplicación de control parental para proteger a sus hijos – monitoriza en secreto GPS, SMS, llamadas, WhatsApp, Facebook, ubicación. Puede monitorear de forma remota las actividades del teléfono móvil después de descargar e instalar apk en el teléfono de destino.

  3. Благодаря,Ви за мотивацията,техниките и начините за медитация.Радвам се много,че има добри терапевти,като вас.И дано не звучи грозно и глупаво,но навременния”непукизъм”в нищото ме зарежда с енергия и хармония 🌿🙏☺️

  4. Благодаря!Радостна и заредена съм с медитацията,мотивацията,техниките.Кефя се на Вашатите, умения решителност и дано да не звучи грозно,но безумно ме радва този непукизъм в нищото.🌿🙏

    1. Благодаря!Радостна и заредена съм с медитацията,мотивацията,техниките.Кефя се на Вашатите, умения решителност и дано да не звучи грозно,но безумно ме радва този непукизъм в нищото.🌿🙏

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *