Мярката за медитация

Говорейки всеки ден за медитацията, да не останете с впечатлението, че трябва да напуснете всекидневните си задължения – работа, учене, кариера и прочие… 

Медитацията е необходима просто за да центрира ума ви, за да можете да го използвате според предназначението му. 

Когато умът е обзет от паразитни мисли или е нестабилен и шумен, неговата активност ще отиде в пилеене на енергия, време и усилия. Маймунският ум може да прескача от тема на тема, да се впуска в ненужни, далечни от целта разсъждения или да прави грешни или ненужни ходове, да мисли повърхностно и дори да генерира мисли несъвместими със здравия разум. Не би било добра идея, човек да се оставя да бъде воден сляпо от един разцентрован ум.

А в действителност, когато един ум е центриран в Същността си, той е тих, спокоен, обхватен, проницателен и работи с много малко ходове, но пък всички те са точни, на място и безпогрешни.

Сутринта, веднъж като очистите ума си, след това много лесно можете да го поддържате чист, спокоен и умиротворен, защото умът ви без усилие ще е продължение на Същността ви. 

Казвам това в смисъл, че няма да е необходимо постоянно да правите усилия да стоите в медитация и това да внася дискомфорт във вас. Щом умът е успокоен, безмълвен, умиротворен и е в приведен в единен ритъм с Вътрешната ви Природа, то той ще е Нейно реално продължение. 

Да, ако имате много голям стрес, силни емоции или напрежение през деня, е напълно вероятно умът отново да се замърси и да изгуби връзка с Центъра си. Имате ли такива сложни и моменти със силно напрежение в ежедневието си, ще се налага все по-често да включвате медитацията си, за да поддържате ума си неповлиян, незасегнат от тези влияния.

Но ако всичко е спокойно, няма защо да се тревожите или постоянно да правите усилия в медитацията си, защото когато умът ви е изчистен от скорошната ви медитация, той ще е уравновесен и ще е продължение на Вътрешната ви Природа.

Медитацията, както и всяка друга човешка дейност, си има ограничения. Колкото и да сте отпуснати и релаксирани по време на медитация, ако е прекалена, тя може да доведе до умора, изтощение и поради това да се напрегнете и да се блокирате. Всяко нещо, колкото и да е полезно и препоръчително, си има своето място и мярка. 

Няма да е добре, ако се опитвате да медитирате цял ден. Да, един ден или няколко дни може и да издържите, но и това не е много сигурно. 

Ако някой се опитва по цели дни да стои в медитация, то със сигурност качеството на медитацията му няма да е много добро. Да не говорим, че хората имат различна психика и за един това може да е поносимо, но за други да е непосилно. Особено, ако човек е зает с ежедневните си задължения или е на работа, не може да си оставя нещата и постоянно да влиза в медитация. 

Да, правилно би било, ако почувства, че умът му се разстройва, обърква или ако се изпълва с емоции, да влезе в медитация за няколко минути, толкова колкото да възстанови психичното си равновесие и да очисти ума си. Но не може по цял ден да е в медитация, просто, защото умът и психиката му ще блокират и няма да може да изпълнява и най-обикновените си задачи.

Мярката за медитацията е според както я усещате. Щом насочите вниманието си, ще я уловите, тъй както всеки може да каже, колко още физически усилия може да направи докато се умори.

Сещам се за онази Дзен история, в която ученик по бойни изкуства отишъл при Учителя си и го попитал:

– Аз съм много усърден и упорит в усвояването на бойните изкуства. Колко време ще ми отнеме да го овладея напълно?

– Десет години. – казал Дзен майсторът.

Нетърпеливият ученик отвърнал:

– Но аз искам да го овладея по-бързо. Ще работя много усърдно. Ще практикувам всеки ден по колкото часа се наложи. Колко време ще ми отнеме в такъв случай?

Учителят се замислил за момент и отвърнал:

– 20 години…

Та така, оптимално бързо е в усърдната и разумно разпределена работа, а не работа с безогледно, максимално усилие или препиране.

Гаутама Буда също открива Средния Път, т.е. нито прекомерно усилие, нито прекалено отпуснато. Така съветва Буда: 

“Този, който скита гол,

Със сплъстена коса, покрит с кал,

Който пости и спи на земята,

Маже тялото си с пепел

И седи в безкрайна медитация –

Докато не е свободен от съмнения

Няма да намери свобода.

Но който живее чисто и е уверен в себе си,

В спокойствие и добродетел,

Кротък, безобиден и невинен,

Дори да носи хубави дрехи,

Ако има вяра,

Той е истински търсач.”

Мярката на медиацията – всеки сам трябва да я намери в себе си.

Ето пак техниката на медитация:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите, който ще се появяват. Не се опитвате да култивирате мислите, нито да ги развивате, нито да ги оценявате. Не ги развивате и не им отдавате значение. Само е необходимо да ги наблюдавате дотогава докато те утихнат от само себе си!

Когато мислите се успокоят ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно състояние на ума. Така ще познаете Истинската си Природа, ще се слеете с Нея и ще я последвате навсякъде!

Този, който върви в Пътя на Себето, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши или да си създава карма!

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да постигате определените си цели!

7 thoughts on “Мярката за медитация”

  1. Mobile Phone Monitoring App – hidden tracking app that secretly records location, SMS, call audio, WhatsApp, Facebook, Viber, camera, internet activity. Monitor everything that happens in mobile phone, and track phone anytime, anywhere.

  2. Рада Лалева

    Благодаря Ви, за усърдието и “родителските” грижи, които проявявате към нас! 🙏❤️

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *