За медитация си отделяйте достатъчно време

Медитация с бързане не се получава. В самото начало е необходимо да се отпуснете – да разхлабите всички мускули на тялото. При стрес най-много се напрягат мускулите, които свързват врата с раменете – трапецовидните мускули, гърба, челюстите и др. Сядайки за медитация е добре да се обърне внимание на тялото и да се отпуснем. 

Когато човек е амбициран да постигне някаква цел, той се мобилизира. С мобилизирането се привеждаме в готовност и подгряваме тялото си за действие. В живота на всеки има твърде много случаи, когато се напрягаме умишлено, за да сме по-ефективни в работата или по пътя към целта си. 

При релаксацията процесът е точно обратният. Релаксирайки ние отпускаме тялото, разхлабваме мускулите си. Преди медитация е уместно да си направите една релаксация и когато усетите, че мускулатурата ви се е отпуснала, можете да започнете. Разбира се, който е опитен, може да се отпусне и директно по време на самата медитация. 

Отделяйте си достатъчно време за медитация, за да не се пришпорвате и да не бързате защото, ако сте постоянно припрени медитацията ви няма как да се получи. 

И друго важно нещо – не търсете и не изисквайте от медитацията моментален резултат. Да, тя работи и то много ефективно, но не бива да се прави “на спринт”. Спокойното, разчетено, отпуснато състояние ще ви въведе в медитацията много по-бързо, отколкото ако сте припрени.

И с ефекта от медитацията е така. Щом искате да очистите ума си от вътрешните конфликти, противоречията и неприятните преживявания, ще трябва да практикувате медитацията си редовно и без да бързате. 

Блокажите, паник атаките и потиснатите състояния сте ги “спечелвали” от много време – дълго време са били натрупвани в подсъзнанието ви и сега ще се наложи да сте търпеливи и последователни. Не може 10-20 или повече години да сте били под стрес, преумора и интензивни негативни преживявания, и сега да искате всичко да изчезне яко дим на секундата или за няколко дни. Няма как да се получи това. 

Пак казвам, последователната, систематичната и правилна медитация ще очисти съзнанието ви и ще ви приведе в единство с Истинската ви Природа, гарантирано е, но без бързане, без капризи, и с много търпение.

Когато в ума ви възникват или преживявате отново шока, конфликтите или паник атаките, вие се опитвайте да не се въвличате в тях чрез мислите си. Само ги наблюдавайте без да вземате участие.

В началото на практиката ви ще ви се стори, че не можете да не ги преживявате. Няма проблем, това е така, защото все още ще са силни. Ако продължавате упорито да ги наблюдавате без да се оставяте да ви увличат във вихрите и преживяванията си, те ще отслабват все повече и повече. Ако не влизате в тях и не им угаждате и преживявате отново, а само наблюдавате ума си как работи – как възникват и как отшумяват.

Наблюдавате как умът извиква тези емоции, чувства и подтици, но не влизате в тях, а само продължавате да ги гледате в ума си, те ще изчезнат, защото ще останат без енергията на вашето участие!

В самото начало ще е трудно, но не се отказвайте! Няма да мине много дълго време и ще благодарите на себе си, че сте упорствали, защото ще станете себе си – ще върнете психиката си в това, което е била преди да преживеете кошмарите и събитията от живота.

Когато умът ви утихне – стане безмълвен и спокоен, тогава по-лесно ще се насочите навътре в Себе си и по-успешно ще улавяте Ритъма на Истинската ви Същност. 

Имайки Себе си, психичните травми ще изчезват от ума ви, защото няма да намират почва да се развиват и да задълбочават конфликтите в ума ви. 

Бидейки Себе си, ще бъдете и ще следвате Промисъла на Вселената.

3 thoughts on “За медитация си отделяйте достатъчно време”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *