Процес, Етапи и Цикли на Катарзиса

Когато един амбициозен човек си постави да постигне някаква важна цел, то той се опитва да надскочи себе си и възможностите си. Успехът не се основава на прекаляването, а e в правилната, постоянната и методична работа. 

Ако се опитвате цял ден да седите в медитация, то това е груба грешка. Не един и два са примерите, когато някой така зацикля в упорстването и едностранчивостта на практиката, че психиката му не издържа на свръх усилията и той навлиза в психична криза.

Всяко нещо би било добро, когато е с мярка! Можете да решите да казвате някаква мантра по цели дни и нощи, но от това няма да има голяма полза, защото ако си представим, че практиката ни е едно растение, което искаме да порасне голямо, здраво, стабилно, то не би следвало да го удавим от прекомерно напояване, нали така? 

Същото е и с всяка духовна практика – има си разумна мярка и тя не следва да бъде пренебрегвана.  

Когато пристъпим към очистване на психиката, ума и енергиите в тялото, е добре да знаем, че това неминуемо ще е съпроводено с някакви временни неразположения. Тези неудобства възникват, когато се освобождаваме от нечистотиите в тялото, тъканите, клетките или енергийните депа.

Обичайно, тези токсични вещества стоят латентни в организма и когато се заемем да се очистим от тях, те се активизират и започват да циркулират в кръвта и енергетиката в тялото, след което се изхвърлят навън чрез урината, дебелото черво, дишането, кожата или директно през нервните окончания. Това е все едно да чистите в дома си и да не се вдигне прах или да не отмиете мръсотията навън. Не може, нали?

Така е и с тялото. В процеса на катарзиса то навлиза в различни етапи. 

Първият етап е, когато отровите и нечистотиите не са се отделили тъканите и клетките. Тогава вие сте в обичаното си състояние – в приятно настроение и благоразположение или пък, ако сте се задръстили много, ще се проявява симптоматиката на болестта ви.

Следващия етап е, когато отровите започнат да се отделят от тъканите и клетките, и да циркулират в кръвта и енергетиката. Той се характеризира с леко повишена раздразнителност и дискомфорт.

После, когато тъканите, кръвта и енергията в тялото се насити с отрови, които предстои да бъдат евакуирани от тялото, но все още не са, тогава практикуващият навлиза в криза. 

Това е тягостно и мъчително състояние Може да стане нервен, може натрапливите мисли и другите симптоми, които е имал, да се увеличат, така както по време на пристъп.

Това състояние обаче, е временно. С времето на практиката и постепенно този цикъл става все по-кратък като време и по-слаб като интензивност и е в тясна зависимост от количеството на токсини и енергийни патогени в тялото. Колкото повече вървите към очистване, толкова тези кризи ще отслабват.

И последния етап е, когато сте изхвърлили от организма си порцията отрови, тогава отново настъпва комфортно състояние, добро настроение, чувство на удовлетвореност и блаженство.

Тези етапи ще се повтарят във времето. Всяко очистване е съпроводено от тях. Те може да продължават по-дълго или по-късо време според това, колко отрови сте акумулирали в организма си.

Така е и с постенето – въздържанието от месо, млечни продукти, или храна, или храна и течности. По време на поста, с горенето на токсините, практикуващият става раздразнителен, нервен, не търпящ никой около него. Ето затова тези, които искат да се захванат с очистване на тялото, е добре да си осигурят подходящи ненатоварващи и щадящи условия. Иначе рискуват да си изпуснат нервите и да се изпокарат с целия свят.

При медитативните техники е същото. Практиката понякога ще ви се получава, а понякога не толкова добре. Това не бива да ви обезсърчава или отчайва, защото тялото и умът ви ще навлизат в тези етапи на очистване.

Разумно е, когато усетите, че сте станали раздразнителни, нервни, заядливи, гневни или според другите симптоми и според очистващите се отрови на ума, тялото или енергийните шлаки, да се поразсеете. Та разумно е да намалите интензивността на медитативната практика, за да дадете възможност на тялото ви да изхвърли порцията циркулиращи в кръвта и енергетиката ви нечистотии и токсини.. Така кризата от очистването ви ще стане по-лека и по-поносима.

Има практикуващи, на които няма кой да им каже тези особености, свързани с очистването и те ги приемат като предизвикателство и като изпитание, което трябва да надмогнат със силна медитация. 

Така те още по-силно започват да практикуват медитативните си техники. По този начин те увеличават отделянето на отровите от тялото и насищат циркулацията им в кръвта и енергетиката в тялото. Така те със сигурност ще навлязат в големи и непоносими кризи. Поради голямата концентрация на отрови в циркулацията, това може да доведе до нежелателни силни сривове и психотични състояния или дори телесно увреждане.

Незнаещите си представят, че колкото по-често медитират и колкото по-интензивно, толкова по-бързо ще се очистят и ще заживеят в комфорт и блаженство. Това обаче е голяма заблуда, защото варианта да достигнат до състояние, което те не могат да управляват е сигурен.

Има много печални случаи, когато някой е решил да достигне до просветление за дни. Воден от такава илюзия, такъв човек усилва практиката си и достига до такива неочаквани кризи, че може дори да постъпи в психиатрия или пък под възбудата на ума си да направи някоя глупост.

Това е общирна тема, но това, което бих искал всеки практикуващ в група Дзен да знае е, че когато започне да навлиза във фазата на раздразнителността или да усеща характерната за него си симптоматика – един е нервен, друг гневен, трети ревнив, четвърти уплашен и т.н., тогава би следвало да намали и времето, и интензивността на медитативната си практика. Така ще даде възможност на организма си да евакуира порцията токсичните материи или енергии от тялото си.

Нали разбирате сега? Медитацията не е самоцел. Тя е една много хубава техника, която трябва да се прилага според предназначението си.

Медитацията може да бъде лекарство, но може да бъде и оръжие против самите вас си, ако не знаете или не спазвате начините и за приложение.

Пак ще говорим по тези въпроси, но е добре да знаете това, за което ви говорих днес, защото има невежи “писачи” или “специалисти”, които се изказват по темите на медитацията и често пъти може да срещнете статии, които охулват или клеветят добрите практики.

Техниката на медитация е прекрасна и работи безотказно, стига да знаете как да си служите с нея. Ще чуете глупости как медитацията не била полезна за всеки, щото се отразявала негативно.

Е, ами, приятели, вземете който си искат уред, техника, устройство и не го използвайте според предназначението му и после кой ще ви е крив?! Електричеството, без което не можем в съвременния свят, ще ви порази мигновено щом вървите срещу законите. Ако някой не желае да слуша и да се съобразява с инструкциите, ами негова воля. Когато изстрада, ще знае, че не може да неглижира законите и правилата!

После някой “философ” ще разсъждава колко опасно и пагубно е да се медитира. Така е с всичко. Като не слушаш – плащаш! Но не се безпокойте! Правилната медитативна практика ще ви доведе до Дома ви – вашата Вечна Истинска Природа.

Практикувайте медитативните си техники редовно, бъдете смели и упорити в прилагането и в живота, но и се съобразявайте със спецификата и особеностите ѝ. Пък ако имате някакви въпроси, тук е група Дзен, можете спокойно да ме питате в коментарите или в месинджъра.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика, с разумно разпределени сили и възможности!

2 thoughts on “Процес, Етапи и Цикли на Катарзиса”

  1. Si votre mari a supprimé l’historique des discussions, vous pouvez également utiliser des outils de récupération de données pour récupérer les messages supprimés. Voici quelques outils de récupération de données couramment utilisés :

  2. urveillez votre téléphone de n’importe où et voyez ce qui se passe sur le téléphone cible. Vous serez en mesure de surveiller et de stocker des journaux d’appels, des messages, des activités sociales, des images, des vidéos, WhatsApp et plus. Surveillance en temps réel des téléphones, aucune connaissance technique n’est requise, aucune racine n’est requise.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *