Процес, Етапи и Цикли на Катарзиса

Когато един амбициозен човек си постави да постигне някаква важна цел, то той се опитва да надскочи себе си и възможностите си. Успехът не се основава на прекаляването, а e в правилната, постоянната и методична работа. 

Ако се опитвате цял ден да седите в медитация, то това е груба грешка. Не един и два са примерите, когато някой така зацикля в упорстването и едностранчивостта на практиката, че психиката му не издържа на свръх усилията и той навлиза в психична криза.

Всяко нещо би било добро, когато е с мярка! Можете да решите да казвате някаква мантра по цели дни и нощи, но от това няма да има голяма полза, защото ако си представим, че практиката ни е едно растение, което искаме да порасне голямо, здраво, стабилно, то не би следвало да го удавим от прекомерно напояване, нали така? 

Същото е и с всяка духовна практика – има си разумна мярка и тя не следва да бъде пренебрегвана.  

Когато пристъпим към очистване на психиката, ума и енергиите в тялото, е добре да знаем, че това неминуемо ще е съпроводено с някакви временни неразположения. Тези неудобства възникват, когато се освобождаваме от нечистотиите в тялото, тъканите, клетките или енергийните депа.

Обичайно, тези токсични вещества стоят латентни в организма и когато се заемем да се очистим от тях, те се активизират и започват да циркулират в кръвта и енергетиката в тялото, след което се изхвърлят навън чрез урината, дебелото черво, дишането, кожата или директно през нервните окончания. Това е все едно да чистите в дома си и да не се вдигне прах или да не отмиете мръсотията навън. Не може, нали?

Така е и с тялото. В процеса на катарзиса то навлиза в различни етапи. 

Първият етап е, когато отровите и нечистотиите не са се отделили тъканите и клетките. Тогава вие сте в обичаното си състояние – в приятно настроение и благоразположение или пък, ако сте се задръстили много, ще се проявява симптоматиката на болестта ви.

Следващия етап е, когато отровите започнат да се отделят от тъканите и клетките, и да циркулират в кръвта и енергетиката. Той се характеризира с леко повишена раздразнителност и дискомфорт.

После, когато тъканите, кръвта и енергията в тялото се насити с отрови, които предстои да бъдат евакуирани от тялото, но все още не са, тогава практикуващият навлиза в криза. 

Това е тягостно и мъчително състояние Може да стане нервен, може натрапливите мисли и другите симптоми, които е имал, да се увеличат, така както по време на пристъп.

Това състояние обаче, е временно. С времето на практиката и постепенно този цикъл става все по-кратък като време и по-слаб като интензивност и е в тясна зависимост от количеството на токсини и енергийни патогени в тялото. Колкото повече вървите към очистване, толкова тези кризи ще отслабват.

И последния етап е, когато сте изхвърлили от организма си порцията отрови, тогава отново настъпва комфортно състояние, добро настроение, чувство на удовлетвореност и блаженство.

Тези етапи ще се повтарят във времето. Всяко очистване е съпроводено от тях. Те може да продължават по-дълго или по-късо време според това, колко отрови сте акумулирали в организма си.

Така е и с постенето – въздържанието от месо, млечни продукти, или храна, или храна и течности. По време на поста, с горенето на токсините, практикуващият става раздразнителен, нервен, не търпящ никой около него. Ето затова тези, които искат да се захванат с очистване на тялото, е добре да си осигурят подходящи ненатоварващи и щадящи условия. Иначе рискуват да си изпуснат нервите и да се изпокарат с целия свят.

При медитативните техники е същото. Практиката понякога ще ви се получава, а понякога не толкова добре. Това не бива да ви обезсърчава или отчайва, защото тялото и умът ви ще навлизат в тези етапи на очистване.

Разумно е, когато усетите, че сте станали раздразнителни, нервни, заядливи, гневни или според другите симптоми и според очистващите се отрови на ума, тялото или енергийните шлаки, да се поразсеете. Та разумно е да намалите интензивността на медитативната практика, за да дадете възможност на тялото ви да изхвърли порцията циркулиращи в кръвта и енергетиката ви нечистотии и токсини.. Така кризата от очистването ви ще стане по-лека и по-поносима.

Има практикуващи, на които няма кой да им каже тези особености, свързани с очистването и те ги приемат като предизвикателство и като изпитание, което трябва да надмогнат със силна медитация. 

Така те още по-силно започват да практикуват медитативните си техники. По този начин те увеличават отделянето на отровите от тялото и насищат циркулацията им в кръвта и енергетиката в тялото. Така те със сигурност ще навлязат в големи и непоносими кризи. Поради голямата концентрация на отрови в циркулацията, това може да доведе до нежелателни силни сривове и психотични състояния или дори телесно увреждане.

Незнаещите си представят, че колкото по-често медитират и колкото по-интензивно, толкова по-бързо ще се очистят и ще заживеят в комфорт и блаженство. Това обаче е голяма заблуда, защото варианта да достигнат до състояние, което те не могат да управляват е сигурен.

Има много печални случаи, когато някой е решил да достигне до просветление за дни. Воден от такава илюзия, такъв човек усилва практиката си и достига до такива неочаквани кризи, че може дори да постъпи в психиатрия или пък под възбудата на ума си да направи някоя глупост.

Това е общирна тема, но това, което бих искал всеки практикуващ в група Дзен да знае е, че когато започне да навлиза във фазата на раздразнителността или да усеща характерната за него си симптоматика – един е нервен, друг гневен, трети ревнив, четвърти уплашен и т.н., тогава би следвало да намали и времето, и интензивността на медитативната си практика. Така ще даде възможност на организма си да евакуира порцията токсичните материи или енергии от тялото си.

Нали разбирате сега? Медитацията не е самоцел. Тя е една много хубава техника, която трябва да се прилага според предназначението си.

Медитацията може да бъде лекарство, но може да бъде и оръжие против самите вас си, ако не знаете или не спазвате начините и за приложение.

Пак ще говорим по тези въпроси, но е добре да знаете това, за което ви говорих днес, защото има невежи “писачи” или “специалисти”, които се изказват по темите на медитацията и често пъти може да срещнете статии, които охулват или клеветят добрите практики.

Техниката на медитация е прекрасна и работи безотказно, стига да знаете как да си служите с нея. Ще чуете глупости как медитацията не била полезна за всеки, щото се отразявала негативно.

Е, ами, приятели, вземете който си искат уред, техника, устройство и не го използвайте според предназначението му и после кой ще ви е крив?! Електричеството, без което не можем в съвременния свят, ще ви порази мигновено щом вървите срещу законите. Ако някой не желае да слуша и да се съобразява с инструкциите, ами негова воля. Когато изстрада, ще знае, че не може да неглижира законите и правилата!

После някой “философ” ще разсъждава колко опасно и пагубно е да се медитира. Така е с всичко. Като не слушаш – плащаш! Но не се безпокойте! Правилната медитативна практика ще ви доведе до Дома ви – вашата Вечна Истинска Природа.

Практикувайте медитативните си техники редовно, бъдете смели и упорити в прилагането и в живота, но и се съобразявайте със спецификата и особеностите ѝ. Пък ако имате някакви въпроси, тук е група Дзен, можете спокойно да ме питате в коментарите или в месинджъра.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика, с разумно разпределени сили и възможности!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *