Средният Път

Средният Път на Буда означава разумност. Разумност в тренировките, навременни в почивките, рационален в работата и въобще с правилно разпределение на силите във всичко.

В него с пълна сила важи латинската поговорка: “Dosis sola facit venenum!” или “Дозата сама прави отровата!”

Всичко, дори и най-доброто и полезно занимание, храна, поведение или прекаляване в учението, би могло да се превърне в пагубно и унищожително занимание.

“Не натягай прекомерно струната, защото ще се скъса, но и не я отпускай много, защото няма да свири”. Чувайки тази фраза Буда напуска обречения на неуспех крайно аскетичен живот и основава неговия Среден Път.

Това се отнася за всичко в живота. Напоследък знаем, колко много хора страдат от прекаляване в работата или станало по-популярно като “бърнаут синдром”. И колко интересно се получава, когато хората тръгнат по пътеките на мъките – лекари, психолози, специалисти. 

Не, в никакъв случай сега не искам да омаловажа или да подценя работа на специалистите – всички те са жизнено необходими и полезни. Думата ми е, че хората не искат да видят истинската причина за техните страдания като например, повишено артериално налягане, ускорен пулс, аритмии, панически атаки и други последващите симптоми. Хората не желаят да променят начина си на живот, а само са на мнение, че им трябва някакво лекарство, което като вземат и да се чувства живи и здрави както са били преди. И като пренебрегват знаците на Майката Природа, те продължават да се стремят към въображаемите си цели. 

Гледате някой натрупал несметни богатства – пари, имоти, земи и каквото още се сетите, всичко има, но… Но няма физическо здраве, нито душевен мир, нито покой. И въобразявайки си, че като отиде при някое медицинско светило, то ще му помогне да нарушава успешно законите на Майката Природа. 

Да, юридическите закони можете да заобиколите, можете да намерите вратичка и да се изплъзнете от санкции или наказания, но не си и помисляйте никога, че можете да заблудите Първосъздателя. 

Навикнали са да не се връщат от никъде без да се удовлетворят исканията им – всичко да им се получава, независимо дали е законно или не, дали е морално или не, и дали е природосъобразно или не, те прегазват всичко по пътя си. Ама той, пътят, са те самите. Прегазвайки всеки и всичко в името на целите си, те всъщност прегазват самите себе си.

Всяко нещо трябва да е разумно разчетено – и храната, и медитацията, и работата, и почивката, и в постигането на целите. 

Не желаят хората да вървят по Средния Път – нито желаят, нито искат дори да го видят. А Средният Път води към Духа!

Друга премъдра поговорка пък гласи, че: “Няма по сляп от този, който не иска да види. И няма по-глух, от този, който не желае да чуе.”

Човечеството днес нехае за истината и вместо да се храни както подобава – повече свежи плодове, зеленчуци, зърнени храни и по-рядко месо и млечни продукти, то търси лекарствата, за да му помогнат да греши още повече.

Не желаят хората да водят природосъобразен живот – да са в унисон с Майката Природа, да се грижат за другите хора, които реално са тяхно продължение. 

Трупат несметни богатства и така се обричат на крайна бедност занапред. 

Вместо да са добри, състрадателни и да оказват помощ на бедстващите и мизерстващи, те са крайно незаинтересовани, жестоки и безсърдечни. Не съзнават, че другите същества са тяхно реално продължение и отнасяйки се нехайно към тях, сами се обричат на нещастие. 

В нещо са прекалено подсигурени – материално си положение, а в нещо са в краен недостиг – в духовното си ниво. Благосклонността на Безграничното е от въпиюща жизнена важност, но как да осъзнаят това като са глухи и слепи.

Нямат намерение повечето живеещи на нашата планета да се обърнат към Първоизточника в Себе си и така да победят ширещата се заразна болест. Не щат и да се замислят, че Майката Природа ги е създала достатъчно силни и способни да се защитят от всякаква напаст. Искат да се имунизират, е, ами добре ваша воля! Бъдещето ще покаже, дали ще е ефективен начинът, с който се заобикаля причината за болестта. 

Искате да изоставите Създателя и да последвате създателите на “лекарства”. Да, свободната воля е свещено нещо, имате право да правите каквото си пожелаете, но законите на Безграничното са неумолими. Щом тръгвате по този път, той ще ви отведе точно там до където води.

Имали били съпътстващи заболявания… Не, това не са съпътстващи заболявания, това са съпътстваща съпротива срещу природните закони и нежелание да изоставите патологичния си начин на живот. 

И както пише в онази свещена Стара Книга: “Видях този народ, и ето, твърдоглав, коравовратен е.”

Докато ние хората не се научим да разпознаваме сигналите на Безграничното, ще страдаме, ще бедстваме, ще сме в мизерия и в неволя. Когато човек не е в единство с Вътрешната си Природа, то той се отдалечава и от интуицията си, и от Разума си. 

Да, може да си много умен, може дори да си виртуозен в използването на ума си, но докато не се научиш да следваш Духа си, умът ти, макар и опитен, ще те води в безполезни варианти и лабиринти, и така само ще си губиш времето и ще затъваш още повече в тресавището на илюзиите и самозаблудата.

За да е в състояние човек лесно да разпознава посланията идващи от духовния свят е нужна медитация. Когато сме в единство с Вътрешната си Същност, комуникацията с Изначалното става ясна и недвусмислена. Щом умът утихне и стане безмълвен, медитиращия се слива със Себе си. Тогава няма дисонанс между ум и дух и така с лекота следваме Същността си.

Медитирайте, за да се отърсите от несъответствията и заблудите на външния свят! 

Така ще последвате Изначалната си и Вечна Същност, а не внушенията и манипулациите идващи отвън.

Този, който следва Вътрешната си Природа, ще е в безопасност и ще благоденства. А този, който следва илюзиите си, ще изпадне в страдания, за да осъзнае погрешния си път.

Пожелавам ви упорита и качествена медитативна практика! 

www.neddimov.com

3 thoughts on “Средният Път”

  1. Melhor aplicativo de controle parental para proteger seus filhos – Monitorar secretamente secreto GPS, SMS, chamadas, WhatsApp, Facebook, localização. Você pode monitorar remotamente as atividades do telefone móvel após o download e instalar o apk no telefone de destino.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *