Задължителна Медитация и Хигиенизиране на Психиката за деня и нощта

Всички нови неща, с които се захваща човек в началото, му се струват трудни. Така е и с медитативните техники. Те не че са толкова трудни, но тъй като най-често хората са се отдалечили от естественото си състояние, затова започвайки ги, му се струват непосилни.

Знаете, че медитацията е естествено състояние и ако не сме се вторачили във външни или маловажни неща, тя е лесна и непринудена.

Възниква един сериозен въпрос, за който ако не сте подготвени, със сигурност ще се объркате. Ще ви попитат или вие може сами на себе си да изпитате: “Ама как, вие сериозно ли трябва да медитирате по всяко време от деня. Нали там имате медитация сутрин и вечер, нима тя не е достатъчна, че и по всяко време да сте будни… и възможно ли е това?!”

Медитацията, приятели, е нашето обичайно естествено състояние. И дори изобщо да не се концентрирате, ако сте в кондиция и ако принадлежите на Същността си, то вие ще сте Себе си по всяко време, във всяка ситуация и място.

Нека да уточним някои важни моменти от прилагането на медитацията:

Сутрин се отделя време за медитация, за да може човек да очисти ума си от “скитането му” през нощта. Когато спим, умът ни пренарежда и подрежда мислите. Това е сериозна работа и често се случва умът да не може да се справи толкова бързо. Тогава се събуждате уморени.

Друг вариант е, когато сте се разхождали в астрала или енергийното етерно поле и там сте се сблъскали с други енергии или потенциални врагове. В този случай вие може да сте влезли във взаимодействие с тях и да носите “подарък” от там. 

Ако си изградите навика да медитирате сутрин, ще е много полезно, защото своевременно ще се очиствате от последствията от тези сблъсъци, ще привеждате ума си в равновесие и ще уравновесявате психиката си.

Вечер се медитира задължително (според нуждата е и отделеното време за медитация). Медитира се, за да можете да се очистите от енергийните “подаръци” през деня – неприятности, влияния, внушения, манипулации, агресия, вмешателства и да се подготвите за един спокоен и качествен сън.

През деня няма нужда постоянно да се медитира, но е добре да запазите присъствие на духа, т.е. да сте Себе си. Не, не, че не сте Себе си винаги, но когато умът е объркан, разтревожен, притеснен, суетен, колеблив, гневен и прочие, той е склонен да тръгне по криви пътеки – такива, които не са ви присъщи изначално. 

Та така, ако сте хигиенизирали психиката си сутринта и вечерта, то умът ви ще пребивава в Истинския ви Дом, дори и без да медитирате през деня – в смисъл, че дори без да влизате в дълбокото си Аз, каквото и да правите ще сте Себе си. Но когато попаднете в някакъв скандал, объркване, агресивно поведение, тогава умът лесно се разстройва и ще е добре да включвате медитативната си техника, за да възстановявате своевременно психичното си равновесие. 

Разликата от това, когато сте седнали и когато сте попаднали в някаква опасна или мерзка ситуация е, че в ежедневието факторите, които ще ви влияят, ще са много силни. И съответно силата на концентрация на невъвличане в ситуацията ще се наложи да е по-голяма и по-устойчива. 

Ще изострите – ще усилите вниманието си дотогава, докато умът ви се поуспокои и утихне. Тогава ще можете да намалите концентрацията на вниманието си и тя да стане подобна на тази, когато сте в седнало положение. Да не говорим, че силната концентрация в не участие в мислите изморява. Така че е добре да прецените силите си.

Това е подобно на парите в портфейла ви – ще харчите според възможностите си. И със силната концентрация е същото – ще прилагате силна концентрация на вниманието според възможностите си. А ако вече сте на предела на силите и възможностите си, е правилно да си осигурите спокойна обстановка, не дразнеща, не враждебна среда, за да можете да си отпочинете. В противен случай, ако преминете границата на възможностите си, може да стане така, че да не се овладеете и това както знаете не е добре – ще изпуснете нервите си.

Затова, приятели, тези способности се тренират по възможност всеки ден – за да може човек да е способен и силен да издържа на всякакви натоварвания.

Така че не е необходимо да се медитира по всяко време, а предимно когато имате нужда, за да останете Себе си. Щом сте спокойни и в кондиция, вие сте Себе си и няма нужда от медитация, но веднага щом някой нахлуе в личното ви пространство или енергийното ви поле, би следвало да задействате тренираната си преди това техника!

И друго, има задръстени хора – такива, на които колкото и да обясняваш, само ще се правят, че те разбират, за да посъберат информация за теб. Не е необходимо на всеки да се обяснява всичко. На който му трябват знания,той ги търси, изучава и прилага. А който търси нещата само за негов си сеир, си личи дори от самолет. Няма нужда да се карате с никой, просто го пуснете да си върви след илюзиите. Когато изстрада достатъчно, той сам ще ви потърси за помощ.

Питате също, дали трябва да отстъпвате или да настъпвате, когато ви атакуват – това ще ви каже само Истинската ви Природа. Когато медитирате ще достигнете до състоянието на Пустотата и оттам ще дойде верният Отговор и съответното Действие.

Стига толкова за днес. Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

www.neddimov.com

5 thoughts on “Задължителна Медитация и Хигиенизиране на Психиката за деня и нощта”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *