Да си невъзмутим

Ще ми се, ама много ми се ще да ви дам от моя непукизъм – от невъзмутимостта, идваща от Духа.

Точно по тази причина настоявам всеки ден да наблягате на медитацията и това не е защото съм се вманиачил в една техника, а защото знам със сигурност, че практикувайки, малко по малко, и все повече и повече ще се превръщате в себе си.

Някои бъркат покоя с незаинтересованост, даже често виждам тук, в група Дзен постове от рода: “Как си? – Не ме интересува.” Това са глупости, приятели. Глупости, родени в главите на невежи.

Да си невъзмутим не означава да си толкова прост, че да не разбираш, да не обхващаш и да не проникваш в дадена ситуация, проблем или тенденция.

Да си невъзмутим означава да знаеш всичко, което предстои или има вероятност да се случи, но това ни най-малко да не нарушава душевния ти покой.

Да си невъзмутим не означава да си невеж, слабообразован или незаинтересован за себе си, за близките си или за света около теб.

Да си невъзмутим означава да можеш без колебание да приемеш съдбата или това, което Всемогъщата Вселена ти поднася като преживяване.

Да си невъзмутим не означава да се съгласяваш с всичко и с всеки или да си равнодушен или безсърдечен.

Да си невъзмутим е да знаеш преходността на всичко в този живот и едновременно с това да си наясно с твоята Нетленна, Вечна Природа.

Да си невъзмутим не е в това да не те е грижа за щастието на другите хора и света.

Да си невъзмутим означава да знаеш и да си в единното Цяло, да си наясно, че съдбата на другите хора е и твоя съдба и че действайки в единство с Безграничното, ти правиш нещата както за другите хора, така и за себе си.

Макар бидейки различни с всички други хора, в частици от тях или от нас, ние сме едно и също нещо и е невъзможно да бъдем разделени.

Ето защо, след като си се слял с Абсолюта, ти си невъзмутим, непоклатим, недосегаем за адовите мъки, но същевременно си загрижен и съпричастен със съдбата на всички останали..

Някои питат: “Ама аз се самоизмъчвам като съм състрадателен към страдащите и угнетените.”

Не, не е точната дума “самоизмъчвам” или “страдам”. Като си единен с Едното Цяло, ти никога не нарушаваш душевната си хармония, устойчивост или покоя си. Просто движейки се в единство с Вечната си Природа, ти правиш полезните си ходове в помощ към другите и света.

Ако се измъчваш от състрадание, то ти не си постигнал истинския Покой. Ако имаш истинския вътрешен душевен Мир, само тогава можеш наистина да си полезен на страдащите, заблудените и отдалечилите се от Вътрешната си Природа.

Да си го знаете, приятели, това че помагаш на другите не означава, че страдаш. Просто правиш нещата в унисон със своята Вътрешна Вечна Природа.

От това недоразумение произтичат много философски и духовни спорове за Голямата и Малката колесница. Едните казват, че трябва да се спаси всеки и всичко, а другите казват, че приоритет е собственото просветление.

Това са различни страни, аспекти на едно и също нещо. Обаче този, който знае и е наясно със Същността на Абсолюта, той винаги ще ви казва едно и също и то е, че не можеш да разделиш Неделимото и не можеш да се скриеш от Всепроникващото.

Невъзмутимостта и душевната сила идват от Безграничното – от сливането с Него. Само тогава може да имаш едновременно и невъзмутимост – и загриженост; и невъзмутимост – и предпазливост; и невъзмутимост – и съобразителност;

Не следвайте глупостите на някой измислен “гуру”, който ще ви каже, че истинската Невъзмутимост е невежество или незаинтересованост от живота, тенденциите или бъдещето. И ако искате да имате тази неподправена Невъзмутимост, то не опитвайте да си я внушавате, тренирате, подражавате или отработвате по някой от модерните методи.

Истинската Невъзмутимост и Непоклатимост идват от вярата и единството ви с Безграничния!

Иначе, всичко ще е фрагментирано – ще имате някаква невъзмутимост, но тя ще е като кастрирана – без състрадание, без загриженост, без предвидливост, без съобразителност, без нищо.

Единството с Абсолюта ще ви даде всичко заедно, без да бъдете лишени от каквото и да е. Медитацията и завръщането към Себе си, ще възстановят връзката ви с Абсолюта и тогава ще бъдете неподвластни на никой друг и на нищо!

Няма да се страхувате за здравето и живота си и за своите близки хора, защото ще знаете, че “Тези, които са с вас, са винаги по-могъщи от тези, които са против вас.”

За да достигнете до Себе си, ще трябва да направите посвещението си към Безграничния постоянно и медитацията си достатъчно постоянна и качествена.

Пожелавам ви успешна медитативна практика!

www.neddimov.com

8 thoughts on “Да си невъзмутим”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *