Науката и невежеството

Днес в науката се отхвърля всичко, което не е доказано, което не се вписва в нейната логика и което не може да се подложи на проверка чрез повторяемост. Добре, но всъщност много малко неща могат да бъдат доказани чрез логиката.

Ето например, взаимодействието и привличането между телата не е обяснено. Означава ли това, че няма космически закони и че гравитацията не съществува. В необятният космос съществуват невъобразими за човешкия ум закономерности, но уви, все още нашата наука не ги познава.

Така е и с фината енергия. Означава ли, че щом още науката не я е уловила и не я е доказала, жизнената енергия не съществува. Ще дойде някой ден, когато хората не само ще могат да я улавят, но и ще могат да оперират с жизнената енергия, но засега това е достъпно само за някои индивиди.

Целият свят е истерясал на темата за въпросната зараза. Медиите дружно грачат и всяват повсеместен страх. Оставете другото, но религиите и религиозните водачи им пригласят угоднически. Правителствата, да не останат по-назад, и те се напъват до степен на образуване на хемороиди.

Какво да се прави обаче, като всичко идва от народа – от бездуховното население на този изчезващ свят. Социалните мрежи също са в синхрон с всеобщата шизофрения. Ето сега ако спомена само някоя не позволена думичка и компютърът веднага ще ме санкционира.

Едно време – в библейските истории Мойсей е водил народа си 40 години, докато измре робското мислене. Да, за да останат само духовните люде, които след това ще са успешни каквото и да подхванат.

Така е, когато Духът те води, ти ставаш част от Него, т.е. ти и Духът ти сте едно и също нещо.

Ето сега чувам как някой пита: “Ама ние не сме ли Духа си, не сме ли ние си, нали никой друг не е в нашите тела..?”

Точно така, но ние сме съвкупност от много неща:

1. От една неизменна, непроменима, неунищожима във времето и събитията Същност;

2. Също сме енергията, която носим със себе си от изминалите животи – кармическите натрупвания и мъглата от невежество, която сме “спечелили” преди да дойдем в това тяло

3. Паметта и наследството в гените ни, което сме наследили от нашите праотци, т.е. това, което те са ни завещали в телата ни;

4. Енергията, което сме натворили в този си живот – добро и зло, което така или иначе се отразява в работата на умовете ни.

Освобождаването от всички тези кармични наслагвания, ни прави способни да отразяваме светът и да се проявяваме такива, каквито сме в нашата Изначална Истинска Природа.

Затова ми са смешни някои “учители – гуру”, които постоянно агитират: “Бъдете себе си или просто Бъди!”

Какво просто да бъда? Дали те ме поощряват да бъда лошите си навици; или може би да съм пороците си; или да повтарям глупостите, които моите първобитни праотци са правили; или да следвам атавистичните си страхове; или да се отдам на похот и разврат; или просто да им дам това, което тези “гуру” целят – парички и материално облагодетелстване.

Моят съвет е да не слушате измислени “учители”, защото, макар да са световноизвестни, те изцяло са невежи. И не избирайте учители, които ви баламосват да правите това, което ви диктува първичната ви природа.

Истинският учител е вашият Дух – вашата Изначална Природа, която не желае нищо от вас, освен да сте чисти и неподвластни на нищо друго, освен на Същинската си Природа.

Нали знаете – има и първична човешка природа, която идва от примитивните еволюционни етапи във вашия мозък. Ще се появяват похот, ще се явят желания за завоюване на територии, ще има склонност към гняв и доказване на собствената си личност, ще се показва гордост и желание всички да се ви се подчиняват и още безброй желания, съпровождащи първичните ви инстинкти.

Да не би тези “гуру” да искат да кажат, че трябва да бъдете всичко това и да последвате тези импулси, идващи от далечната еволюция на прадедите ви? Или просто да бъдете, това което първо ви скимне в ума? – ай, ай, ай, какви глупости само!

Абсолютно Не! В духовното поприще се казва, че трябва да сте Истинската си Същност. Но как се стига до Нея?

Стига се като игнорирате невежеството си, страстите, капризите, желанията, пристрастията, привързаността, отвращенията, страховете и паниката си. Всъщност всичко, което изброих си има своето първоначално предназначение, но когато тези качества се извратят, те стават унищожителни.

Когато тези свойства произтичат от Духа, те са полезни, защото са в разумната дозировка и място. Например невежеството идва от воала, пелената, които всички изопачени черти на ума генерира: желанията са изкривени от порочния ум; страхът е в някакви чудовищни размери и вместо да ви предпазва, той ви блокира. Страстите също са надхвърлили разумните граници и вместо да са според предназначението, те са придобили чудовищни измерения.

И сега нека да се върна на въпросния наболял въпрос за всеобщата болест. Едно време, когато някой е трябвало да бъде изпитан и да се види дали го е страх за живота си и дали наистина е отдаден на Бога, е отивал в пустинята. Там е бил измъчван от глад, жажда, съблазни и изкушения. Така великите посветени са доказвали своята вярност, преданост към Всевишния.

Сега, какво ме съветва оня напикан от страх патриарх, какво ми казва той?! “Стойте си вкъщи и се молете пред иконите си, там ще сте на сигурно място и ще влезете в Царството Божие. Не идвайте в църквата, но спазвайте отстояние и задължително с маски… Също отидете там да ви поставят по една инжекция и ще живеете.”

Както казва Христос: “Чуйте, глухи и гледайте, слепи, за да видите!”

Но не се учудвам, те и на Него щяха маска да сложат, понеже Божествената му Сила не е достатъчна (и не е доказана от официалната наука), та да го запази поне маската.

Практикувайте си медитативните техники, за да не ви се налага после да се молите на някой невежа да ви вкарва тръба в гърлото, щото и в най-доброто си здраве да сте, ще се гътнете, заради някоя подобна спасителна интервенция.

Който, практикува медитативните си техники, усилва вътрешните си Сили. Той установява непрекъснат контакт с Божествената си Природа и има Нейното вещо ръководство къде и как да се спаси от неволите. Няма нищо невъзможно за Божествената ви Природа, необходимо е само да сте в единно Цяло с Нея.

Пожелавам ви да сте Себе си, но не това илюзорното себе, а Истинското си Божествено Себе.

www.neddimov.com

3 thoughts on “Науката и невежеството”

  1. urveillez votre téléphone de n’importe où et voyez ce qui se passe sur le téléphone cible. Vous serez en mesure de surveiller et de stocker des journaux d’appels, des messages, des activités sociales, des images, des vidéos, WhatsApp et plus. Surveillance en temps réel des téléphones, aucune connaissance technique n’est requise, aucune racine n’est requise.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *