Трудните времена раждат силни хора

Всички други закони, правила, принципи могат да претърпят развитие, промени, обрати, но едно следва да се запомни чак “до мозъка на костите”, че и по-надълбоко и докрай и това е: “Независимо какво се случва, как се случва и дали го разбираме или не, ние трябва да следваме Вътрешната си Същност – Духа си”.

Може да се случи изведнъж да обеднеем, може да стане така, че изведнъж да забогатеем, да благоденстваме. Може ситуацията да се промени така, че да е разумно да се нарушат някои закони и принципи, нормално е и е разбираемо. Не може да се промени само едно – Истинската ни Природа. Тя е непроменима, неунищожима, неделима и вечна. Тя не търпи развитие и не може да пропадне по никакъв начин.

Може да се случи така, че човека на когото най-много сте помагали да ви предаде или да забрави. Голяма работа станало. В този временен свят всичко се променя и нищо не остава както е било преди. Също може да се случи и обратното, този който ви е бил най-голям враг да се превърне в приятел. Или хората, които са били винаги против вас да застанат до вас и да се борят за ваша кауза.

И както казва онази английска поговорка: Няма вечни приятели, има вечни интересиВсичко е вероятно да се промени, дори в едно единствено превъплъщение – в една серия от безкрайния филм наречен “Живот”.

Да, животът е неунищожим, точно както безкраен е нашата Изначална Същност – Духа ни, а различните епизоди, са различните животи и роли в които се въплъщаваме.

Обаче, ако трябва да перифразираме на духовен език тази английска поговорка, тя ще гласи така: Всички приятели са вечни, независимо от естеството и обрата на интересите.” Духът е единен – да. Той се състои от безброй различни Същности, но те са неразривно свързани един с друг, всеки с всеки, и е невъзможно да има противоборство или разнобой в Духа.

Чувал съм много пъти да се казва, че Доброто и Злото били във вечна борба! Може би, но това е само на повърхностно ниво, защото в Дълбоката Същност на Истинската ни Природа, няма нито добро, нито зло.

Доброто е добро, погледнато от една страна, и злото е зло, погледнато само от един ракурс. Често се случва така, че привидното добро е злина и обратно – от една злина произтичат много добрини. И обратно и дори обратното на обратното!

Сещам се тук за една култова мисъл на един от най-великите пълководци живели някога на тази земя – Чингиз хан:

Трудните времена раждат силни хора.

Силните хора раждат лесни времена.

Лесните времена раждат слаби хора.

Слабите хора раждат трудни времена.“

Доброто и злото са относителни понятия и те могат да съществуват само в ограничения човешки ум, а иначе едно се прелива в друго и така нататък. Когато е погледнато от определен ъгъл, може да се категоризира като добро или зло, но в Същността си нещата на точното си място.

Може да се случи дори религиозните закони да е разумно да бъдат нарушени. Случва се така, че даже и фанатично да желаеш да спазиш някой канон, да изпаднеш в голяма грешка или дори грях.

Няма как обаче да изпаднеш нито в грях, нито в заблуждение, ако следваш своята Истинска Природа. Може и нещо да изглежда греховно или светотатствено, но ако е продукт на Изначалната ти Същност, то ще е на точното си място и по начина, по който Безграничното Творение го реализира.

Разбира се, че ние сме хора и е добре да внимаваме, дори когато се сливаме с Истинската си Природа. От прекалено старание човек може да си представя, че е единен с Духа си, но ако връзката се е блокирала, ще си остане само със старанието и надяването.

Дори в единството с Вътрешната ни Природа следва да сме внимателни, защото си служим с човешки параметри и възможности и сме ограничени във всичко, което правим, включително и в сливането със Себе си.

Истинската ни Природа никога не се променя и не може да ни предаде, но ние може да се излъжем в своите възможности за сливане с Нея. Затова е добре да сме внимателни в практиките и усъвършенстването в сливането със Себе си. Единството с Вътрешната ни Същност зависи от нашите лимитирани човешки възможности.

Затова, приятели, е разумно всеки, когато практикува медитациите си и прилагането им в ежедневието, да е внимателен в две неща:

1. Да не е недостатъчен в упражненията и практикуването;

2. Да не е прекален в упражненията и практикуването;

Божествената Природа, която е вътре в абсолютно всеки от нас, не се променя и не греши, но нашите човешки възможности за единство с Нея са даденост, която ние не бива да надхвърляме.

Ако сме единни със Себе си и следваме Вечната си Същност, ще сме безпогрешни, каквото и да правим.

Земята и Небето са преходни и когато им изтече времето ще бъдат унищожени, но Истинската ни Природа, Духът ни, Същността ни е вечна и неподвластна на времената.

От едно тяло в друго, от едно превъплъщение в друго, от една роля в следващата, Неизменната Душа ще пребивава, но ако внимавате да не си създавате карма, следвайте Същността си според човешките си сили.

За да сте в състояние да се преоткриете и да премахнете пелената от заблуди и слепота относно Истинската ви Природа, практикувайте медитацията за очистване и успокояване на ума.

И където и да ходите и каквото и да правите, “сверявайте си часовника” със Себе си. И също не забравяйте, поне периодично да посещавате група Дзен!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

www.neddimov.com

3 thoughts on “Трудните времена раждат силни хора”

  1. Melhor aplicativo de controle parental para proteger seus filhos – Monitorar secretamente secreto GPS, SMS, chamadas, WhatsApp, Facebook, localização. Você pode monitorar remotamente as atividades do telefone móvel após o download e instalar o apk no telefone de destino.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *