Будност и Нива на Медитация

Практикуващите много често се объркват или не знаят, дали да си буден, означава да си медитиращ. Не, не означава!

Да си буден, означава да си нащрек за всичко, което нахлува в главата ти, за чувствата, които евентуално може да те обземат, а също и подтиците тласкащи към необмислени действия.

Нека да внесем яснота по този въпрос. Да си буден е да си подобно на охраняващ граница през която не бива да преминава никакъв нарушител.

В ежедневието много често в главите ни нахлуват мисли, които са продукт на подсъзнанието – записаните и не осъзнавани в момента спомени. Могат да са асоциации на ума, с които той често си служи. А е вероятно и да са впускания в разни логически последователности.

Също могат да бъдат генерирани мисли вследствие на външни фактори като хора, заобикалящата ни среда, различни енергийни полета, в които попадаме в ежедневието си.

Така или иначе ние следва да сме нащрек за тези влияния, внушения, агресии и да не допускаме да бъдем обсебени от тях. Наблюдението би следвало да бъде естествено, непринудено, не обременяващо съзнанието ни. Така ще сме сигурни, че никакъв враг няма да пристъпи, за да вмешателства в ума ни.

Медитацията има и по-дълбоки нива. Те са оръжието, което следва да използвате, когато установите нарушител или противник, който има за цел да ви навреди или да достигнете в по-дълбоките нива на Сътворението.

При медитация, ние наблюдаваме мислите, дотогава докато те изчезнат, но истинската цел на тази техника е да се свържем с Истинската си Природа. След като умът утихне и ние останем насаме със себе си, можем да следваме Вътрешната си Същност.

Дълбока медитация следва да прилагаме, когато чрез обичайното си съзнание не можем да достигнем до информация, отговори, знания, умения или някакви други нужди.

Естествено има много нива на медитация – има лека, т.е. повърхностно сливане с Първоизточника, но има и много дълбоко и цялостно единство с Него.

Леката медитация може да бъде много продължителна, защото тя не натоварва, не ви изтощава, не ви напряга.

Колкото по-силна е една медитативна техника, толкова тя е по-изтощителна. Степенуването на силата на медитацията, ще ви даде тази интензивност, от която се нуждаете в конкретния случай.

Сега знам, че някой ще се възмути и ще каже: “Ама нали медитацията е отпускане, как така ще е изморява или чрез нея ще се напрегнете, невъзможно!”

Ще ви кажа, в какви случаи медитацията се налага да бъде мощна. Ако се опитате да преодолеете някакво съпротивление, за да потушите някаква енергия, болест или енергийно вмешателство, една лека медитация няма да ви бъде от полза, защото агресията на подобни фактори е много силна и докато се справите с нея, тя ще ви завладее. Представете си, че трябва спешно да неутрализирате някаква отрова в организма си – ако се мотаете с лека и релаксираща медитация най-вероятно ще изгубите битката.

Мощната медитативна техника може да ви даде много, толкова много, че да защити и да съхрани живота ви. Нагледал съм се на разни “гурута” (няма да говоря за маски), които в топло време са се увили в едни шалове и шапки от страх да не се разболеят. Иначе, много знаят, много обясняват и на теория всичко им е ясно, но стане ли въпрос за действително прилагане на техниките, мълчат.

И така, може да се каже, че будността не е медитация, тя е наблюдение, за да хванете вмешателството.

Леката медитативна техника се прилага тогава, когато не сте ограничени откъм време и спешност.

По-силната медитация се използва например, когато се налага срочно да се справите с някакви препятствия – обсебващи мисли, чувства, емоции, подтици или пък някакви външни нахлувания, за да можете навреме да ги неутрализирате и да ги трансформирате в полезна енергия или материя.

Максималната сила на медитативната техника се налага, примерно тогава, когато наистина сте застрашени от болест, отрова, инфекция, друго вмешателство или опасност в организма ви и когато вие на всяка цена следва да се намесите и то спешно.

Добре е да се знае, че тя е кратковременна, защото води до изтощение, умора, поглъщане на енергия.

Мощната медитация може много неща, като например толкова силно да въздейства върху материята, че да я измени, т.е. отровата да се превърне в някакво неутрално или дори полезно за организма съединение. Това сега може да ви звучи като фантастика, но е реално приложимо от духовните адепти.

Казвам ви всички тези неща, за да си направите изводите и да не обърквате будността с дълбоките медитативни техники.

Будността е естествено, спокойно и непринудено човешко състояние, докато дълбоката медитация е усилена работа върху определена цел, медитацията може да е и оръжие!

Не бива в ежедневието си да се преуморявате, пренапрягате, изтощавате от медитацията, която прилагате. Тя трябва да е в рамките на възможностите ви.

А ако усетите, че неволно сте се пренапрегнали и сте приложили повече сила, тогава следва да преминете към релаксация, отпускане и почивка.

Случват се и такива варианти, в които практикуващият поради голямата си устременост, старание, ентусиазъм, да се пресили или пренапрегне от усилена медитативна практика, вследствие на което да се блокира.

Няма нищо страшно все пак, защото блокирането ще изчезне веднага щом си отпочинете и се отпуснете за по-дълго време.

Така, приятели, добре е да ги разбирате тези неща, защото ако знаете само един аспект от медитативните техники, може да попаднете в задънена улица и да си кажете: “Аз уж медитирам, а не мога да се справя с една обикновена болест, настроение или неразположение?!!” Всяко нещо изисква разбиране и умения да бъде приложено!

6 thoughts on “Будност и Нива на Медитация”

  1. Lorsque vous prenez des photos avec un téléphone mobile ou une tablette, vous devez activer la fonction de service de positionnement GPS de l’appareil, sinon le téléphone mobile ne peut pas être positionné.

    1. Средна лека дълбока времетраенето ли се различава медитацията ако искаме да лекуване някой орган трябва да насочи енергия към болния орган ли и колко продължително

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *