Изпитът

Както едно дърво без корен загива, така е и човек без духовност. Отделен от корените на ума, той е напълно податлив и е лесна плячка за нечестивите идеи.

Ако под думата “дяволско” разбираме похот, безчестие, извратеност, деградация, загубване на нравствените устои, то такъв човек е напълно в тяхната власт. Колкото и умен и начетен да е той, не би могъл да остане незасегнат от влиянието на злите енергийни сили.

Казваме “злите”, защото те отклоняват човек от Истинската му Природа, но всъщност защо те да са зли?

Не са разбира се! Просто, когато някой не си вземе изпита убедително, то той бива скъсан и му предстои поправка. Така е и със сатанинските съблазни, изкушения, подбуди и внушения.

Този, който стои стабилно в себе си – в Същинската си Природа и върви в Нейния Път, е в безопасност. Уязвими са тези хора, които заради лъскави дрънкулки зарязват Пътя на Същността си и тръгват след безчестието.

Друг много силен демоничен мотив са желанията. Някои сега веднага ще ме апострофират: “Ама, нали желанията правят живота хубав, смислен, забавен и приятен, как да се откажем от тях?”

Никой не говори, че човек не бива да има желания. Разбира се, че е хубаво да копнее за нещо, да има мечти, трепети и планове за бъдещето. Става въпрос, че никое желание не бива да бъде по-силно, по-важно, по-значимо от това да е единен със Себе си.

Щом всичко се подчинява и произтича от Истинската ви, Вътрешната ви Природа, няма нищо страшно, нито е опасно. Говорим, че човек не бива да върви след желанията си, загърбвайки Истинската си Природа. И ако той направи това, т.е. да следва желанията си, а не Истинската си Природа, тогава той наистина върви към пропаст, нищета и страдания.

Ето, ако вземем предвид глобално целия съвременен свят, то той върви само след материалните благосъстояния и желанията за удоволствия. Това никак не е добре, защото хората са забравили Вечното и сега се водят от желания за временни сетивни удоволствия.

Няма как да сте щастливи, ако вървите против Вътрешната си Същност. В този смисъл желанията са пагубни и са продукт на внушения сатанински ум.

Не можете да поставяте каквото и да е пред Истинската си Същност – пред Божествената си Природа. Ако вървите против Себе си, за какво ти са удоволствията? За да ви водят към страдания и неволи.

Ако се противите на Вътрешната ти Същност, за какво са ви дори всичките пари и богатства на земята? Те ще те водят само към неудачи и печал.

Ако не сте в единство със Себе си, за какво ви е всичката световна слава и подемът в кариерата? Това, което сте смятали за блаженство, ще се окаже непоносимо бреме и досада.

Ако не зачитате повелите на Духа, за какво ще са ви всички временни сполуки и сбъдването на плановете ви? Те ще се окажат толкова излишни и измамни, че няма да искате да си спомните за тях.

Ако сте в разрез с Божествената си Природа, за какво ви е цялото това измислено “щастие”? Защото много скоро след това ще разберете, че то е наистина щастие, но с обратен знак – плач, ридания, безизходица!

Всички желания са прекрасни, когато произтичат от Чистото ви Съзнание и когато те са продължение от Истинската ви Природа. Тогава те водят към благодат и благоденствие. До Истинската ви Природа, приятели, се достига като практикувате медитацията си.

Щом в ума си не се захващате за нито една мисъл, щом като не развивате мислите и не се фиксирате върху тях, те ще отминават. Така ще отминават стотици, хиляди или може би милиони мисли, но ако сте упорити и постоянни в медитацията си, накрая умът ви ще се успокои, ще навлезе в Пустото, Безмълвно, Умиротворено състояние на вашата Истинска Природа.

Така ще следвате Себе си навсякъде и във всичко. Желанията ви ще произтичат от Вътрешното Себе. Плановете ви ще са в унисон с Вътрешната ви Същност. Действията ви ще са осъществени от Вечната ви Божествена Природа, която винаги е във вас, само че поради това, че сте се били замъглили и сте следвали суетния си ум, вие я бяхте забравили.

Време е хората да започнат да се завръщат в Себе си – да следват своята Божествена Изначална Същност.

Пожелавам ви упорита медитативна работа върху завръщането в Истинския ви Дом!

4 thoughts on “Изпитът”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *