Първопричината за проблема

Когато нещо със здравето не е добре, би следвало да се замислим къде сме сбъркали. Когато нещо не сме добре и сме в безизходица или имаме въпиющи нужди за материални придобивки, които не можем да задоволим, пак би следвало да се осъзнаем къде сме сгрешили.

Много е важно да се открие първопричината за дадения проблем – било той здравословен, икономически, финансов и прочие. Като говорим за първопричина обаче, вие не бива да се сещате и да спирате вниманието си върху маловажни неща.

Веднага можем да се сетим за хиляда причини, поради които сме стигнали до някакво мизерно положение. Примерно, умът ни може да приведе като причина замърсеността на храната – химическите съединения, токсини, канцерогени и т.н. Или пък за материалната нищета може да обвиним олигархията, нескопосаните политици, държавата, мошениците и още колкото си искаме причини.

Само че, когато говоря за първопричина, имам предвид най-първата причина, от която тръгват безбройните верижни реакции. Гледайки с очите на човек, той ще изтъкне различни логики – анализи, синтези и всякакви доводи, поради които се е стигнало до това положение на държавата.

Нямам намерение сега да влизам в ролята на политолог, социолог или някой друг специалист за изследване на щастието и общественото мнение. Нямам намерение, защото това не е темата на моята статия днес.

Каквито и аргументи да приведем относно здравето или материалното благоденствие на всеки отделен човек или обществото, то те ще са само една брънка, едно звено от първоначално задействаната верижна реакция.

Здравните работници сега ще кажат, че здравето на човек се влошава, когато се наруши състоянието на структурата, метаболизма, функциите на отделните органи и организмът като цяло. Политиците, юристите, икономистите, финансистите ще приведат техните си аргументи, защо хората и държавата ни са докарани до просешка тояга. Всички те ще са прави в техните доводи и доказателства, но не за това е думата ми днес.

Думата ми днес е за първопричината. Поради духовна невъзможност хората да провидят истинската причина на болестите, мизерията и нищетата, най-често те вземат за отправна точка някое следствие. Някой пункт от цялата последвала верижна реакция те взимат за база и тръгват да разсъждават оттам. Все едно да трябва да тръгна от Бургас за София, но да взема за начална точка Пловдив. Ей така всички те стартират разсъжденията си.

Първопричината на този свят е Безграничния Дух. От Него тръгва всичко на света, от Него се поддържа и накрая пак в Безграничното се завръща.

Не можете да тръгнете да разсъждавате за едно дете вече като е станало на 10 години, нали? Ако искате да познаете истината такава, каквато тя е, би следвало да започнете от самото Начало на нещата.

Началото е Духа, по средата пак е Духа и накрая пак е Духа. Само че светилата на нашето време, игнорират Безграничното, естествено, за да може да изпъкнат те, и тяхното мнение да е меродавно.

Думата ми днес е за първопричината и тя е бездуховността! Бездуховността, приятели, е първопричината. Колкото и някой да се бъхти да мисли, да е последователен, дисциплиниран или волеви, ако я няма духовността, нищо няма да постигне.

Докато ние хората не се завърнем в Самото Начало на Съзиданието, ей така ще се лутаме от криза в криза, от болест в болест и от мизерия в нищета.

Причината за всички нещастия тръгва от липсата на връзка с Духа. Това се отнася и за отделния човек, а също и за различните общества като цяло. Привеждайте, каквито си искате доводи, аргументи, философии, но ако хората не се отправят към Изначалното и докато те не се водят от Него, знайте, че спасение няма да може да бъде намерено.

Сега някакви там специалисти се опитват да ме убеждават да си сложа ваксина. Нищо, ще подпиша там едно малко документче, че те няма да отговарят за никакви последствия и готово – ще бъда спасен от тях.

Ех, ако някой ви каже: “Я подпишете тук, че ще ми дадете всичките си имоти, придобивки, спестявания, няма проблеми, вярвате ми!”

Вие ще се подпишете ли? Но когато става въпрос за здравето, хората си затварят очите или направо подписват на драго сърце. Ами да не би здравето ви да е по-маловажно от имотите и парите ви?

За какво ми е тази ваксина, след като имам Духа в себе си. Могъщата Изначална Същност може да ви преведе дори през самия Ад, и то без да пострадате ни най-малко. Но как да се довери човек на Духа си, след като вече се е доверил на тези, които го баламосват?

Думата ми днес е за духовността! Ще кажете сега: “Ами те свещениците, владиците, патриарсите, че и папата призоват към имунизации…”

Да, призовават, щото толкова им е връзката с Безграничния. Тяхната по-силна връзка е със земните благини, затова и така са се ориентирали, че и хората агитират. Едно време светите божии хора са били изпитвани в пустинята – глад, жажда, изкушения. И те са издържали на всички изпитания и са утвърдили връзката с Божественото.

Сега ми предлагат връзка с “благоприятната” ваксина. Ти смело подпиши декларацията за информирано съгласие и твърдо знай – няма страшно, вярвай ни!

Няма и не може да има постоянен просперитет, сигурност, благоденствие без хората да се завърнат в Себе си – в Първоизточника! Първопричината за всички нещастия е точно тази – скъсване на връзката със Себе си – Духа си и последването на илюзиите, съблазните и фалшивата сигурност на грубата материалност.

Нищо, ето живеем в интересни времена, ще видим кой ще надделее, дали това ще са “учените светила”, спасителните ваксини или Безграничната Вселена. Ако искате да сте в единство със Себе си, би било правилно и неотложно да започнете да практикувате техниките за завръщане в Истинската си Природа – медитацията.

Колкото и човек да се е отклонил и колкото и да нарушавал законите на Безкрая, ако той се отвърне от погрешните си пътища, ще може да възстанови Единството с Цялото. И тогава наистина ще го очаква благоденствие – в здравословно, материално отношение и съответно ще има и благословен живот.

Бъдете Себе си и не вярвайте на глупави агитации! Пожелавам ви всекидневна упорита медитативна практика!

3 thoughts on “Първопричината за проблема”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *