Ричърд Гиър и Урок по Щастие

Някои от вас може би знаят, че Ричърд Гиър е будист. В едно свое интервю актьорът разказва, че се запознава с будистката философия, още докато е на двайсет и няколко. Спомня си, че се е намирал в труден период от своя живот: “Чувствах се наистина нещастен. Задавах си въпроса какъв е смисълът изобщо да живееш. Тогава, осъзнавайки, че трябва да намеря отговора вътре в себе си, започнах да чета. Четях всичко. Така попаднах на книги за будизма. И нещо в мен се отключи…”

Започва да се занимава с дзен медитации, среща се с първите си духовни учители. По това време е на 24. Спомня си, че понякога прекарва дни в малкия си апартамент, единствено и само медитирайки. “Усещах, че духовните практики винаги са били вътре в мен, част от мен.”

Няколко години по-късно се среща и с Далай Лама в Индия. “Когато разбра, че съм актьор, той ме попита: “И така, когато играеш тъжна роля, тъжен ли си наистина? Когато играеш гневна роля, гневен ли си наистина?” Аз му дадох някакъв типично актьорски отговор, че за да съм добър в професията си, трябва да изживявам всичко, което изигравам. Той ме погледна право в очите и се разсмя. Искрено. Смееше се, че вярвах, че емоциите са истински, че се опитвах упорито да повярвам, че гневът и тъгата са истински…”

Урок по щастие: “Има едно изключително мощно упражнение, което в същото време е наистина просто и което започнах да използвам преди много, много години. Когато срещах някого по пътя си, било то човек или насекомо, първата мисъл, която му отправях, беше: “Желая ти щастие!”. Но най-важното е, че го пожелавах искрено. Правя го и до днес. Това напълно променя енергийната връзка между теб и този човек. Казвам го от опит. Знам, че понякога е много трудно, особено когато срещу теб се изправи неприятел или се озовеш в наистина тежка ситуация. Но тогава, именно тогава, ти можеш да потърсиш тишината. Да потърсиш покоя. Да освободиш повече пространство около себе си. Да се погледнеш отстрани. И когато видиш как негативната емоция се готви да изскочи, можеш да я трансформираш, да не й позволиш да превземе душата ти. И ето как постепенно започваш да се учиш да виждаш нещата такива, каквито са. Да ги приемаш. И гневът към другите, към теб самия, се трансформиа в любов. И приемане. В разбиране.

“Желая ти щастие!”

Опитайте го и ще видите как всичко в живота ви ще се промени!”

5 thoughts on “Ричърд Гиър и Урок по Щастие”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *