Медитативна Техника против Страха

Не е добре, ако човек излиза и гледа на света като на нещо лесно достъпно и че нещата ви трябва да се получават веднага отведнъж и като някои галеници на съдбата да ви се случват нещата от самосебе си. Това първо.

Второ – каквото и да се случва, няма да се страхувате. Няма нещо по-лошо от самия страх. Каквото и да се случи, и най-лошите неща да се случат, те не са по-лоши от самия страх. Защото ако се страхувате, това е мъчение – все едно, че влизате в ада.

Няма да се страхувате! Да, лесно е да се каже: “Няма да се страхувате”, но как да го направим. Медитативната техника ще ви помогне за това. Практикувате, умът ви влиза в разни сцени, в разни варианти, в разни плашещи ситуации.

Няма да се въвличате в мислите! Така се тренира безстрашие. Няма да се въвличате в мислите каквото ще да стане.

Умът ви ще ви плаши. В един момент ще е весел, в друг момент ще е тъжен, застрашителен, зловещ. Няма значение. Само ще наблюдавате мислите и няма да се въвличате в тях. Това е начинът да работите против страха.

Друго – не си представяйте, че нещата ви трябва да се получат винаги, но и не си представяйте, че нещата винаги ще са против вас. Животът е въртележка. Така че, научете се да гледате на него в медитативно състояние. В смисъл – като една река, по която текат мисли. Умът е една река, по която текат мисли. Стоите само, може на брега, може в центъра на реката, седнали на някой камък. Само стоите, наблюдавате и не участвате, не влизате по течението.

Ето това е цялата техника на медитацията. Само стоите и наблюдавате това, което възниква и преминава през главата ми, без да влизате в него, без да се потапяте, без да тръгвате с мислите – само ги наблюдавате.

Така постепенно и в живота, и в разните ситуации, които ще ви се случват, ще се научите да ги наблюдавате без те да ви объркват, без те да ви грабват и да ви запращат в разни водовъртежи.

Практикувайте медитацията!

3 thoughts on “Медитативна Техника против Страха”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.