Учител и ученик

Много духовни учения са оставени през различните времена. Те са давани на хората според особеностите на времето, средата, манталитета им.

Много често се споменават думи като “ученик” и “учител”. Да, вероятно се налага такова разграничение, въпреки че на мен точно такива формулировки не са ми по вкуса.

Не са ми по вкуса и нрава, защото всеки може да бъде едновременно и ученик, и учител, че и академик в духовното поприще.

Всеки, когото срещнете по пътя си може да бъде едновременно най-малко и с трите титли. Нещо повече, едно животно – куче, котка, кон, кокошка, буболечка, мравка или дори вирус или микроб, може да бъде по-добър преподавател и от най-добрият духовен учител.

Духовният учител може да ви каже много и различни неща, докато животното с поведението си или дори с бездействието си може да ви отговори точно на дори не зададен въпрос.

Даже камъните и “неживата природа” могат да ви изнесат такава беседа, че след нея да нямате нито въпроси, нито каквито и да са неясноти.

Ще попитате как? Ето така без думи Майката Природа, Земята, Слънцето, Небето могат да ви кажат толкова много неща, колкото и най-словохотливия и сладкодумен духовен учител, не може.

Когато търсите отговор за нещо или знание, ако се усамотите и попитате Вътрешната си Природа, Тя чрез заобикалящата ви среда и участниците в нея ще ви отговори с прозрение, което никой друг не би могъл. Затова, приятели, на мен не ми допадат тези думи “учител” и “ученик”, защото ролите мога да бъдат разменяни непрекъснато.

Аз не считам себи си за никакъв учител, нито пък смятам някой за ученик. За мен всеки от нас е продължение на единното Цяло и като такъв следва аз да се отнасям към него. Няма учители и ученици, няма глупаци и мъдреци, нито грешници и светци, защото всички сме и едните и другите само, че по различни времена!

Пожелавам ви упорита практика и да умеете да се учите от Себе си и Майката Природа!

5 thoughts on “Учител и ученик”

  1. The most common reasons for infidelity between couples are infidelity and lack of trust. In an age without cell phones or the internet, issues of distrust and disloyalty were less of an issue than they are today.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *