Дзен подход

Тръгвайки по духовния път, човек се стреми да научи колкото се може повече неща. Религии, духовни учения, учители, адепти се стараят да приучат хората да не грешат. Само че Духът не се побира в никакви рамки и затова често пъти самите учения се оказват недостатъчни и слаби, за да могат да дадат точен отговор на изискванията на определена ситуация.
Ето например, самият Христос казва:
“Ако някой те удари по едната буза, предложи му и другата. Ако ти отнеме връхната дреха, остави му и ризата си.“
Разбира се, че всичко при Него казано в притчи и иносказателно, и буквалното прилагане на тази истина може да се окаже нелепо и крайно неподходящо, за да се отървете от насилника си.
Нещата в живота никога не са толкова прости, колкото изглеждат и колкото на някои им се струва!
Една ситуация има общо взето два главни подхода.
Първият е пълно подчинение и послушание към всеки и всичко, което си е чиста проба робско поведение.
Другият пък е да отговорим импулсивно, агресивно и необмислено и това може да се окаже влизане в капаните на провокациите.
И какво, примерно, ни съветва Дзен при такава ситуация?!
Дали да подложим и другата си буза или безропотно и с пълно смирение да се подчиняваме на всеки и всичко?!
Често го задавате този въпрос. Когато имате сблъсък с близки хора, или на работа или в службата, или пък на улицата при случайна среща – с познати или непознати хора. Какво да направим и как да подхождаме в такива случаи?
Ами ако човек буквало реши да си подлага и другата буза, това може да се окаже фатална грешка. След като ви удари една, две плесници и разбере, че вие не се съпротивлявате, някой престъпник може да спре с изнудването. Но не се заблуждавайте, има хора, които точно това чакат и това ваше поведение ще им даде сигнал с нови сили да продължават насилието и тормоза. Така те веднага могат да поискат и трета „буза“ – да решат, че сте безпомощни и това да им даде тласък да ви принуждават дълго време да изпълнявате желанията им. Или пък да ви доведат до безпомощно състояние, при което цял живот ще работите покорно само за техните интереси. Въобще, има голяма вероятност робското мислене и поведение да ви приведат в положение на безпомощност, безволие и по този начин ще правят и ще постъпват с вас, както им е угодно. Не си мислете, че щом агнето не яде вълк, вълкът няма да има желание да изяде агнето. И не съдете за другите според вашия си характер!
Вторият аспект на пък е да се опълчите срещу неравностоен по сили противник и да бъдете сразени и пак да се окажете в безпомощното състояние на подчинение.
Това, което е разумно да се направи в една такава ситуация е да попитате Вътрешната си Божествена Същност:
„Кой е правилния начин и кой е полезният ход?!“
За да можете да попитате Вътрешната си Същност обаче, е необходимо да имате спокоен, хладнокръвен и невъзмутим ум. А това се постига чрез редовна медитативна практика и връзка с Вътрешната ви Изначална Пустота. Плюс ежедневно внимание да не се изгубвате в мислите, емоциите, събитията през деня.
И когато имате спокоен, невъзмутим, ненакърним ум, ще можете да попитате Вътрешната си Природа: „Това правилно ли е и печелившо ли е?“
Иначе, ако умът ви не е спокоен, чист и балансиран, и ако се лута в пристрастията и отвращенията, вие много лесно може да вземете някое пристрастие за Истината.
Или пък с лекота може да отхвърлите полезния ход, идващ от Вътрешната ви Природа и то само заради отвращението си към даден подход или линия на поведение.
Ето, колко е важно човек да имате Ум свързан с Центъра си. По този начин всичко ще идва непокътнато от Пустотата и така дори и най-силните на деня или агресивни хора ще се окажат безпомощни да ви навредят.
Не можем да се ограничаваме само в един начин на действие. Често пъти отговорът трябва да е комбинация от подходи и дори необходими манипулации, за да може да се спасите или пък да постигнете оправданата или заветната си цел.
Иначе, ако действаме първично, импулсивно и примитивно – готово! Правиш това и това и край! Край, ама този „край“, с такъв вид реакция, може да се окаже начало на големи смазващи проблеми.
Затова, приятели, пак ви казвам:
„Наблегнете на ежедневната си медитативна практика, за да може лесно и на момента да се свържете с Вътрешния си Пилот, за да сте в безопасност, а и да сте успешни в начинанията си.
Ако нямате ум свързан с Вътрешната си Пустота, лесно ще се подведете по желанията, емоциите, робското мислене, страстите, вътрешната си истерия и ще изгубите ценно време и възможности.
А ако имате Ум свързан с Пустотата, тогава вие ще сте продължение на Безграничния и няма да има нещо, с което да не можете да се справите и няма да има разумна цел, която да не можете да постигнете.
Пожелавам ви упорита медитативна практика!

2 thoughts on “Дзен подход”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *