Страданията – пътят към Пътя

Страданията са средство за осъзнаване.

При нас хората битува разбирането, че всичко трябва да се прощава незабавно и дори превантивно. И това е правилно. Не бива човек да таи в себе си злоба, злорадство, омраза, чувство за мъст, негодувание. Ако правилно гледаме на живота и на участниците в него, ние следва да знаем, че няма безгрешен човек. Когато срещнем някой и видим, че не постъпва правилно или че греши, е добре да вникнем в истинските причини за това негово мислене или поведение. И ако можем да проникнем в Същността на нещата, ще осъзнаем, че всичко това е закономерно последователно и логично.

Един осъзнат духовно човек никога не съди другите, не ги хули и одумва, защото е наясно с причините довели до това им положение.

Всъщност, страданията не са за наказание, макар да изглеждат така. Те са, за да могат заблудените хора да разберат, че са се отклонили от Себе си и не са на правилния път.

Сега дежурните критици веднага биха подскочили:

„Кой е правилния път, кажи ни да го ти, за да го знаем? Верни пътища има много и всеки говори различно за тях. Един казва едно, друг – друго, все за правилни пътища говорят и религиите, и разните духовни учения?“

Ех, приятели, правилният, верният път се намира във всеки от нас. Аз не бих могъл да ви го кажа, тъй като ние сме различни. Духът – Изначалната Природа вътре във вас ще ви го каже и ще ви води по него. Бих могъл да ви покажа само как да стигнете до тази ваша Изначална Природа. От там нататък, аз не бих могъл да ви упътя, защото всеки си има свой вътрешен Пилот.

И както казва дзен поетът Рьокан: „Цветя и луна ще ви водят по Пътя.“

Или другата дзен фраза на Миларепа също може да ви упъти: „Не ме питай мен, вгледай се в ума си.“

Въобще, който и дзен майстор да ви посоча, ще ви каже точно същото.

Думата ми беше за страданието. Ако ги нямаше страданията, за да ни угнетят и да ни накарат да се замислим и да се отвърнем от погрешните пътища, то щеше повсеместно да настъпи пълна деградация – до безкрайност – до най-низко и мизерно ниво. Тогава, не би имало кой да ни измъкне от дъното на бездуховното и безчестно блато.

Добре, че са страданията и добре, че идват навреме.

Примерно, аз може да искам да простя на някой и действително да го правя, но Изначалната Чистота няма да го допусне.

Ето решавам, че някой няма да страда, защото съм му простил, пък и не искам той да се измъчва, независимо от простъпките му и неволите, които ми е създал. Но ако съдбата и законът на кармата го лиши от страданията, то той ще продължи падението си до безкрайност и тогава това мое благородство неволно ще го хвърли в още по-голяма бездуховност, нищета, мизерия и нещастие поради отдалечаването от Истинската си Природа.

Е добро ли съм му направил на този човек като съм му простил или зло?

Разбира се, че прошката трябва дори да предшества простъпката или греха, но това, че всеки следва да се очисти в огъня на страданието, е Вселенски закон.

Ето, желая да отпусна греховете на всички, нима е възможно това?!

Какво ще отпусна всъщност – ще отпусна юздите на греха и падението им.

Не може така, приятели, дори и да нямам нищо против никой, то всеки сам има простъпките против себе си, пороците, греховете, зависимостите и блудните си пътища.

Ех, дори и да можех това и дори и да исках веднага да премахна всички страдания, това би било адски неразумно, заради продължаването в отклонение и отдалечаването от Първоизточника.

Та така, приятели, страданията са, за да предизвикат в нас катарзис, очистване и вследствие на това да ни завърнат в Истинската ни Природа.

Ето това е Пътя на Буда – освобождаването от страданията чрез осъзнаване, овладяване на ума и завръщането в Себе си – Истинския ни Дом.

За да можем да се освободим от страданията следва да разберем Същността на нещата – да се осъзнаем и повече да не вървим в погрешните посоки на объркания си ум.

И за да може да стане това, приятели, медитирайте!

Само така ще намерите Вътрешния си Пилот, който ще ви заведе към Изначалното Състояние – в Нирвана!

Пожелавам ви упорита и успешна медитативна практика!

4 thoughts on “Страданията – пътят към Пътя”

  1. Le système Android vous permet de prendre des captures d’écran sans aucun autre logiciel. Mais ceux qui ont besoin de suivre secrètement des captures d’écran à distance ont besoin d’un tracker de capture d’écran spécial installé.

  2. Благодаря ти, Нед.
    Ако някой ден можеш да напишеш няколко думи за прошката към себе си бих била много благодарна…
    🙏

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *