Всеки човек тръгва към смъртта си, носейки в ръце само онова, което е дал на хората.

Обичайно, ние хората искаме толкова много неща, че цялото ни време е погълнато с постигането им. Дори всичко да получим от живота, след това ние отново и отново си поставяме нови цели, които преследваме. Може би част от тези неща са и смисъла на съществуването ни тук на Земята.

Едно обаче трябва винаги да ни е ясно! Каквото и да постигнем, каквито и успехи да имаме, всички те са временни и са от – до. В момента, в който тръгнем към телесната си смърт, ще оставим всичко това и ще си заминем от този свят. Ще оставим материалните неща, които сме постигнали. Всички придобивки ще изчезнат като вятър. Ще се наложи да се разделим и с близки, роднини, приятели, т.е. с абсолютно всичко.

Със себе си ще вземем само отпечатъка на енергията и кармичните натрупвания. Или както се казва в една персийка поговорка:

„Всеки човек тръгва към смъртта си, носейки в ръце само онова, което е дал на хората.“

Може да си дал помощта си, може да си навреждал, може нищо или всичко да си дал. Всичко се записва като енергия и в тези записи не може да има грешка. После някой може да роптае, да се възмущава, да негодува, да хули и ругае, но истината е следната: „Ще имаш това – което си направил и което заслужил през живота си на земята“

Сега нека да не ви звучи убийствено, че човек отивайки към смъртта си, ще загуби всички и всичко. Когато някой е свързан с някой изначално от Същността си, той ще среща тези хора отново и отново в бъдещите си съществувания. Няма как някой да бъде изгубен безвъзвратно. И няма как някои от делата ни да бъдат забравени. До безкрайност ще сте заедно, стига умът ви да не ви отклонява и разделя, запращайки ви в лутане в самсара.

Животът е прекрасен, както сега в този живот, така и в бъдещите ни съществувания.

Единствено страданията пораждани от привързаността, отвращенията, желанията, пристрастяванията правят живота черен. Щом човек се избави от тези погрешни посоки на ума, той ще разполага със себе си и не би се въвличал в ненужни страдания – в конфликти и раздели.

Заминавайки от този свят, ние не изчезваме и не се изгубваме, а само вървим към новото си назначение, в което ще сме отново свързани с хората – приятелите, близките, скъпите за нас хора, пак казвам: стига умът ни да не ни води в други посоки и съдби.

Щастието е възможно да бъде изпитано и да му се насладим, само ако не се вторачваме в ненужни и несъществени неща, и само ако сме водени от Вътрешната си Истинска Природа.

Може много хора да си мислят, че ако имат много пари ще са щастливи.

Или пък ако имаха любимата или любимия си, биха били на небето от щастие, но това не е така, защото ако робуват на някакъв порок, зависимост, прекомерна страст, привързаност или е отблъскван от нежелание, то той не би могъл да бъде свободен и да се наслаждава на присъствието им, нито на придобивките, нито на материалните блага. Ще ги имате, но те няма да са ваши и няма да има смисъл и радост от това.

Така че, приятели, нека все по-често да се замисляме за края на нещата.

Всяко нещо, което има начало, си има и край и това абсолютно сигурно.

Това, което няма нито начало нито край е вашата Изначална Същност. Като се поддържате чисти и в единство с Нея, тогава ще имате всичко и близките, и приятелите, и скъпите за вас хора, и материалните придобивки и блага.

А ако се отклоните и загубите Истинската си Същност, (или казано на езика на Християнството – Божието Царство), тогава ще се лутате и ще страдате в ада.

Източните учения му казват „самсара“, но в същината си то е едно и също и се нарича страдание.

Въобще, никъде по света няма разлика в духовните неща.

Има разлика в различните езици, традиции, вярвания, свещенослужения и жертвоприношения, но Същината на Безграничния Дух е една и съща навсякъде и във всички времена.

Приятели, практикувайте медитативните си техники, за да може все повече да сте Себе си, и все по-малко да се водите и повече да не се загубвате в хаоса на объркания и откъснат от Същността ви ум.

Пожелавам ви упорита медитативна практика!

www.neddimov.com

3 thoughts on “Всеки човек тръгва към смъртта си, носейки в ръце само онова, което е дал на хората.”

  1. El sistema Android le permite tomar capturas de pantalla sin ningún otro software. Pero aquellos que necesitan rastrear capturas de pantalla en secreto de forma remota necesitan un rastreador de captura de pantalla especial instalado.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *