Буквар по медитация (част 1) Поводът.

Идеята за този буквар по медитация изплува, когато разбрах, че колкото и дълго време да живея, в един момент ще трябва да напусна този свят. И дори и дълголетник да е човек, това време един ден неминуемо ще дойде.  

С духовните практики започнах да се занимавам още в юношеството си. Тогава седейки на бургаския бряг се опитвах със силата на мисълта си да връщам вълните обратно – навътре към морето. Това беше началото на моите занимания.

После се посветих изцяло на духовното, четейки свещените писания. Постепенно се отдадох на пост и молитва. Тогава – в края на 70-те и началото на 80-те информацията за духовните практики бяха съвсем нищожни и освен труднодостъпните писания в Библията, Бхагават Гита и някои будистки текстове, нямаше нищо друго. В онези години се бях отдал на усамотение в пост и молитва, когато Я открих, или по-вярно да се каже е: тогава Тя – моята Вътрешна ми Природа ми се разкри.

Така започна моят път към единството със Себе си. Така още тогава пристъпих към медитация, без да знам, че това е стара изпитана и утвърдена източна практика.

Бидейки в единство със Себе си, можех да отсявам погрешните стъпки от полезните ходове. Каквото и да ставаше, имах защитата и мъдрото водене на Вътрешната си Природа.

Разбира се, тогава връзката ми с Вътрешната ми Същност беше съвсем оскъдна, но така или иначе, когато пожелаех да се насоча в Себе си, я имах.

Казвам, че връзката ми със Себе си беше оскъдна, не защото Истинската ми Природа се криеше от мен, а защото моето внимание беше накъсано и съвсем рехаво и недостатъчно, за да стои в устойчива концентрация в дебрите на ежедневието и житейските ситуации.

Истинската Природа никога не се крие и не изчезва, по-скоро ние сме обсебени от ума – от емоции, чувства, празни занимания и нямаме силата да стоим задълго в Себе си.

С времето и с практиката, аз все повече разширявах възможностите си да стоя осъзнат в Себе си. И така постепенно – с опита и с годините вече не намирам това нито за трудно, нито за невъзможно, а е напълно естествено и нормално през целия ден да съм в единен синхрон със Себе си.

В самото начало, дори и в комфортна среда и условия ми беше трудно да стоя повече от няколко минути, после стана час и така с времето уменията ми се подобряваха все повече и повече. След това медитативното състояние започна да ми се получава, даже и в нехармонична среда и в по-трудни – в некомфортни условия.

Връзката ми с Истинската Природа ми е необходима, защото колкото и съвършени да са едни религиозни или духовни правила, те са крайно недостатъчни, за да могат да дадат отговор на всяка житейска ситуация без да ощетят теб или другите хора.

Вечната и неизменна божествена Природа, която живее във всеки от нас е премъдра, вездесъща и способна да ни преведе безпроблемно и през най-невъзможните и трудни места или преживявания. Единственото нещо, което се се изисква от нас, е да можем да Я следваме. Но тъй като ние хората много дълго време сме вървели след страстите и удоволствията си, сме загубили единството, че и връзката си с Нея.

Ако човек следва Вътрешната си Същност, той никога не може да допусне да тръгне по друг път и да се отдаде на грехове. Това е така, защото имайки контакта и следвайки Изначалното в себе си, То ще го води по безопасни пътища. Да, дори пътищата да са крайно опасни и животозастрашаващи, ще вървите защитени и сигурни.

Колко често се случва хората да кажат: „Ах, каква грешка допуснах, която изцяло преобърна и провали живота ми!“

Това никога не би се случило, ако човек можеше да следва Вътрешната си Природа – Себе си!

И колко пъти сме били свидетели някой да съжалява: „Изгубих си времето си и си пропилях живота да се занимавам с неща, които изобщо не са за мен!“

И това е невъзможно да се получи, ако вие имате връзка с Изначалната си Природа, защото тя своевременно ще ви насочва, упътва и води и ще е невъзможно да се отдадете на погрешни занимания.

Друг вариант, когато хората грешат е като казват: „Защо ми трябваше да се захващам с този мъж/или жена? Ето, какви събития последваха и не стига, че аз и той сме нещастни, но децата и те са в страдания и немилост!“

Да слушаш Истинската си Природа в съдбоносните си решения е най-важното и мъдро поведение.

Но не очаквайте Вътрешната ви Природа да се води по човешката ви логика. Човешката логика и ограничена, а логиката на Себето е безгранична.

Човек пресмята само чрез това, което е видял, опитал и знае, а Безграничната ви Вътрешна Природа включва в сметката всичко – минало, настояще, бъдеще, карма, хора, събития, случки, обвързаности от минали животи и необходимост занапред!

Така че не критикувайте, не се опитвайте да поправите или пък да спорите с вашата Вътрешна Същност. Просто я следвайте безрезервно и всеотдайно!

Още много ще говорим за качествата на Вътрешната Природа, но сега нека да се съсредоточим в нуждата от знания и умения, за да Я следваме.

Реших да напиша този буквар заради това, че всеки от нас има в себе си неизчерпаемо богатство, а не е способен да се възползва от него.

В училище се учат всевъзможни предмети, а за Себе си – за Вътрешната Природа няма и буква.

Не казвам, че предметите са излишни – не са.

Казвам само, че децата още от най-ранна възраст трябва да се приучват към това да могат да са Себе си и да следват Вътрешната си Същност през целия си живот.

И колко парадоксално се получава само!

В семейството, в училището, в университета и в живота ни учат ни на всичко друго, но не и как да очистваме ума си, не и как да сме с уравновесени чувства, не и как да доминираме над емоциите си, не и как да имаме действия, които да са безопасни и в синхрон с Безграничното.

Много често, дори почти винаги се получава така, че децата не намирайки изход от несподелени любови, унижения, скука, неуспех и прочие, пристъпват към употребата на наркотици и това предопределя след това целия им неуспешен живот.

В началото на живота си, когато децата трябва да се изграждат умения, сила, закаляване, воля и самодисциплина, те при най-малкия неуспех и прибягват до употребата на марихуана или други опиати. И вместо да добиват закалка и устойчивост към трудностите в живота, те формират в тях слабости, неспособност към преодоляване и на най-малки трудности и препятствия, на малодушие, ленност, безпринципност, страх от работа и труд.

Затова казвам, че практиката на медитацията към завръщането към Себе си е животоспасяваща, неотменна и належаща.

В тази поредица от статии възнамерявам да начертая пътя, който най-лесно и достъпно води към Себето. За да могат тези, които имат нужда, да не си губят времето и да се лутат в морето от фалшива или истинска, но разводнена информация.

Ето, аз съм си „изгубил“ времето и вече съм наясно, от какво имат нужда хората, които са се откъснали от Първоизточника на живота.

Това и ще напиша в тези текстове, за да е лесно и достъпно за тези, които са решили да се завърнат в Истинския си Дом.

Следва продължение…     

21 thoughts on “Буквар по медитация (част 1) Поводът.”

 1. Aby całkowicie rozwiać wątpliwości, możesz dowiedzieć się, czy twój mąż zdradza cię w prawdziwym życiu na kilka sposobów i ocenić, jakie masz konkretne dowody, zanim zaczniesz podejrzewać, że druga osoba zdradza.

 2. Благодаря Ви! Споделям коментарите написани до тук. И все повече Ви се възхищавам за това, че го правите без капка комерсиалност.
  Следвала съм и такива хора (преподаватели по йога или медитация) купувала съм водени медитации и вместо да намирам себе си, нещо все повече ме отблъскваше. Може би е принизяването на духовното и покупко-продажбата на пътя към духовност.
  Благодаря Ви!
  Всяко Ваше клипче или пост във ФБ истатиите тук ме фокусират навътре в себе си.
  Благодаря!

 3. Адмирации!Огромно благодаря за знанието!Радвам се че така простичко,нагледно и разбираемо обесняваш всичко!Много ти благодаря,Нед!

 4. Знам,че не обичаш думата учител,но когато помагаш на много хора да намерят Себе си,може би водач,помощник,приятел …Благодарско за всичко,което правиш за нас.

 5. Много благодаря! Редовно следя публикациите Ви, които страшно много ми помагат и мотивират да продължа и да не се отказвам! Имам още много да уча и искрено съм благодарна, че намерих точния за мен учител.

 6. Анонимен

  Много благодаря, глътки жива вода получавам всеки път, когато чета Ваша публикация! Воля, дисциплина и постоянство трябва да имаме!

 7. Благодаря че станахме приятели и научавам всеки ден правилата за хармоничен живот! Абсолютно вярно е всичко което чета за стъпките на оцеляване при стрес ! Приятен и спокоен ден

 8. Анонимен

  Здравей, Нед! Благодаря, за взетото от твбрешение да напишеш помагало! Необходимо е за хора, като мен, решили да тръгнат на по нов път! Той не е нов, ние сме затлачили основното в “битка” с материалния свят… Ще споделя, че подходът, който си избрал е правилен, от моя гледна точка и е в огромна помощ. Пиша го за обратна връзка.
  Благодаря, че Вездесъщата Природа ни срещна!.да си здрав и успех в призванието!

 9. Рада Лалева

  Впечатлена и изпълнена с благодарност съм към Вас, за предното начинание, което сте предприели-“Буквар по медитация”.
  Споделям, че имам колебания и неувереност, които ми пречат при изпълнение на практиките и ще се възползвам от насоките и знанието, което ще ни дадете.

 10. Мария Лачкова

  Колкото пъти да напиша
  БЛАГОДАРЯ ще бъде малко, за това, което правиш за нас Нед! Аз съм още в началото на Пътя, но усещам с цялото си същество, че това е Истината!!!!
  РЕСПЕКТ!!!!!!!!!
  Аз търсех отговори за много неща и смятам, че благодарение на теб ги откривам един след друг!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *