Буквар по медитация (част 4) Защо да медитираме?

Обичайно, някой ще попита: „Защо постоянно говориш за тази медитация, какво толкова ще ми даде тя, че трябва всеки ден да отделям време за нея?“

Това е като все едно да питаш, защо трябва да се прибереш в дома си. И това не е съвсем точно, но ще ви кажа:

Когато правите медитация, от дълбините на подсъзнанието ви започвате да чистите различни наслоени енергии и преживявания. Някои от тях са толкова стари и неосъзнати, че може въобще да не се сещате за тях.

Подсъзнанието ви съдържа какви ли не неща. Всичко, през което преминавате през живота се записва в него. И ето, когато сте били малки, сте се научили да ходите – това е в подсъзнанието ви. Вие не си спомняте, но така или иначе ходите и използвате това ежедневно. Или пък като малки сте научили думите на родния си език и сега говорите без да се замисляте, това пак е от запис в подсъзнанието ви, макар да става машинално и почти неосъзнато..

Когато обмисляте нещо, когато чувствате или пристъпите към някакво действие, голяма част от решението ви да го направите, идва точно от опитността ви записана в подсъзнанието ви. Ако скоро или преди много време сте преживели някаква психична травма или конфликт, сблъсък, неразбирателство, раздяла, несправедливост и т.н., това е оставило следа в подсъзнанието ви. Сега, когато трябва да прецените и да предприемете някакво действие всички тези отминали преживявания вземат участие в подсъзнателните ви подтици – в мисленето, чувствата и действията ви.

Медитацията е тази, която може да очисти подсъзнанието ви от старите или дори забравени психични травми. Когато започнете да медитирате, постепенно в съзнанието ви ще започнат да изплуват скорошни или пък много отдавна отминали спомени. Някаква случка, която напълно сте забравили, ще оживее пред вас.. Някаква фраза, която някога в далечното си детство неволно сте чули, ще изникне от нищото. Или може някакви стари емоции отново да се активират.

Всъщност, медитирайки, съзнанието ви и подсъзнанието ви ще пристъпят към очистване. Няма да се плашите от този процес, няма да се впечатлявате, нито пък да прекъсвате медитацията си!

Медитирайки, просто ще оставите всички стари спомени да изплуват, да стоят и да отминат. Това, което трябва да правите в тези случаи, е, да не участвате в тях, но също и да не ги гоните и да не се възмущавате от това, че сте се сетили за тях. Също не бива да искате да ги прекратите или да ги изхвърлите от съзнанието си.

Ако започнете да ги възпирате или да ги отхвърляте, вие ще ги капсулирате във вас. Не! Просто ги оставете да възникват, да стоят и да отминат тогава, когато им дойде времето. Важно е да не вземате участие в тях, да не проявявате  интерес, да не ги анализирате, да не се оставяте на еуфорията или на потискащите мислите да ви въвличат в тях.

Оставяте мислите да възникват, защото така закодираната енергия на спомена ще се освободи и ще изчезне от подсъзнанието ви. Ще остане само информацията за даденото събитие, но емоционално ще една идея по-слабо. Може много пъти да изниква една и съща случка, няма значение, вашата линия на поведение следва да е една и съща – само наблюдавате, без да участвате по никакъв начин в този спомен. Знайте, че този спомен е само един отблясък – едно отражение от битието ви, точно както са спомените на всички други хора.

Споменът може да е травматичен – добре, нека да е травматичен, но наблюдавайки го, аз не влизам в емоциите, които съм преживявал тогава по време на тогавашните събития. Той може да се опитва да ме обземе, все едно, така или иначе, аз няма нито да взема участие в него, нито ще искам да го отхвърля, нито пък ще се опитвам да го поправя. Само стоя и неутрално го наблюдавам, докато той изчезне от само себе си! Може би и друг път ще се появява – добре, нека да се появява в съзнанието ми по време на медитация, но аз няма да влизам в синхрон с него, няма да го преживявам отново и да му давам от енергията си. Без да помръдна дори, ще го гледам, докато той се разпадне и изчезне в Пустотата!

Ето една от ролите на медитацията – да ви очисти от всичко, което вие не сте!

Много неща може да сте преживели. Някои може да са стари, но да са от този живот. Други, може да са още по-древни и да са от предишни прераждания. Трети, може да са наслоени от някаква информация, която се е случила с хора от близкото ви обкръжение, като например нещо, в което не сте участвали лично вие, но сте станали свидетели и сте попили в съзнанието си от токсичността му. Друг вариант е да сте били под такова невидимо енергийно въздействие, че в психиката ви да се е отпечатал нейния характер според начина, по който тя е била създадена.

Другата полза от медитацията е, че когато постоянствате в практиката, вие навлизайки в Пустотата – Духа си, ще проявявате в съзнанието и характера си вашите Вечни Черти идващи от Истинската ви Природа..

Сиреч, ако под влиянието на живота и преживяното във вас са се формирали негативни, низки или ако щете някакви лоши навици или характер, когато практикувате медитацията си, във вас ще изплува и ще се въплъти оригиналния ви характер – ще станете тези, които наистина сте.

Това означава, че ако съзнанието ви е било обладавано, примерно, от омраза, ревност, завист, злоба, нетърпимост, алчност, малодушие или подло поведение, когато медитирате, с времето и проявлението на Истинската ви Природа всички те ще бъдат заменени с първоначалните ви, оригинални черти. Тези порочни състояния постепенно ще изчезват и тяхното място ще заемат качествата на Истинския ви характер и проявлението на Истинската ви Природа, а именно съчувствие, разбиране, благородство, толерантност, щедрост, сила на духа, великодушие. Като цяло, под въздействието на медитацията, целият ви характер ще бъде обновен и ще произтича от Вечната ви Истинска Природа.

Медитативната практика също ще ви даде усет и свръхчувствителност, но и същевременно увереност, сила и невъзмутимост, за да не сте раними, прекомерно чувствителни и податливи на емоциите, които иначе биха предизвикали тези знания. Може да знаете много неща, но те няма да ви разтърсват и няма да уязвяват психиката и душевността ви.

Напредвайки в медитацията ще развиете и умения, които преди сте нямали.

Ще можете да преобразувате всяка патогенна и болестотворна енергия, т.е. ще можете да ги неутрализирате като ги потопите и разградите в Пустотата, но за тези неща, ще говорим по-нататък.

Още много предимства и ползи мога да ви посоча, които ще придобиете с времето и постоянстването в медитативната практика, но ще ви спомена само това, че когато човек се слее с Вътрешната си Природа, той става продължение на Абсолюта – Безграничния и Вездесъщ Разум. Така всеки ще добие и ще обладава възможностите на Безкрайната Вселена. Тогава естествено, нито болестите ще имат власт над вас, нито пък ще имате сериозни врагове и недоброжелатели, тъй като вие ще можете да присъствате в съзнанието им и да го променяте, разбира се, това ще е само за добруването на всички хора и същества.

Не се колебайте, приятели, да практикувате медитацията и не се отказвайте под въздействието на думите на неосъзнати хора. Да, знам, че има много хора, чийто умове са задръстени и установени в невежеството, не се стремете да ги оборвате, а просто ги подминавайте. Когато те бъдат подложени под очистващото въздействие на страданията, те сами ще дойдат, за да ви попитат за Пътя на Безграничния!

 Да питаш защо ти е медитацията, е все едно да питаш, защо ти е здравето, или защо ти е разума, или защо ти е щастието! Когато си Себе си всичко това неминуемо ще те съпътства, а и когато попаднеш в някоя трудна или критична ситуация, Вътрешната ти Същност веднага ще те ободри и ще те подсети кой е полезния ход, по който да поемете.

Да се чудиш, дали да си себе си или да не си, е все едно да се чудиш, имаш ли слабости, върху които не си работил. Всеки има някакви слабости и е правил погрешни постъпки.

Да си Себе си, означава, слабостите ти повече да не те владеят, пороците и зависимостите ти да нямат повече власт над теб. Имайки всемогъщото си Себе и следвайки го, всеки ще се завърне в първоначалното си божествено и неопетнено състояние.

Да искаш да обориш, т.е. да разубедиш някой  да не медитира, е като го подвеждаш волно или неволно да ходи в стъпките на греха и да го упътваш към мъченията на ада.

Има една дзен поговорка, която гласи: „Дори ти да изоставиш медитацията си, медитацията няма да те изостави.“

Или ако си практикувал медитация и в някакъв критичен момент или в объркани обстоятелства и ситуация забравиш да следваш Вътрешната си Същност, тогава точно Тя – Вътрешната ти Природа ще те подсети и ще те поведе по сигурния път.

За много неща има да говорим, много техники и особености на медитативната практика, но нека всичко да е последователно и подредено.

Тук в сайта ми ще поствам тази важна информация, която трябва да достигне до тези, които са готови, защото във ФБ нещата са разхвърлени и се загубват.

Утре ще ви пиша подробно за класическата медитация за успокояване на ума и етапите, през които ще преминавате, а вдругиден за пречките и уловките на егото, които ще се опитат да ви възпрепятстват по пътя към Себе си.

Следва продължение…

13 thoughts on “Буквар по медитация (част 4) Защо да медитираме?”

 1. Маргаритка Кротнева

  Здравей, Нед! От душа благодаря, за труда ти, за да си с нас в трудните за човека времена! Огромна помощ, оказващ ни даром. Благодаря!

 2. Рада Лалева

  Въздействието на ценната информация, която ни давате е и силно мотивиращо.
  Благодаря!

   1. Благодаря Ви от сърце и с огромен интерес очаквам новите Ви публикации🙏

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *