Буквар по медитация (част 6) За егото – пречки и уловки по пътя към Себе си

Когато се захванете сериозно с духовната си практика, ще ви учуди, колко много препятствия ще изникнат на пътя ви към Себе си. 

Отвсякъде ще появяват трудности, изкушения, препятствия и различни уловки, опитващи се да ви отклонят от пътя към Истинската ви Природа. От една страна вашето собствено съзнание и подсъзнание ще пробва да ви саботира и разсее по всякакъв начин от заниманията ви. А от друга страна, заобикалящия ви свят и хората в непосредственото ви обкръжение ще се намесват и ще се опитват да ви разколебават, да всяват във вас неверие, раздвояване, двоумене, ще се опитват да ви засрамят, да ви унизят или изложат. Просто не е за вярване как всичко ще е против вашето ново начинание.

Защо се получава така, ще сякаш всички и всичко са се наговорили против вас, за да ви пречат?

Ще ви отговоря на този въпрос:

Някога, когато всички същества са били точно продължение на Истинската си Природа, те са били чисти, лоялни, автентични и отдадени на Единното Цяло. Постепенно под въздействието на изкушенията и съблазните на сетивно-чувствените наслади, те са се подлъгали и подвели да следват удоволствията си,  а не предаността си към Безграничния. Също, са били подхлъзнати да се страхуват от неволите, несполуките и загубата на комфорта. Така, много от съществата са раздвоили, усъмнили в Истината и са заменили вътрешната си чистота, непоквареността си, неподкупността, благородството си и са ги заместили с негативните им имитации. По този начин в умовете на тези създания са се загнездили и негативните енергии на разделението. 

Както знаете енергията на ума има интелект. Докато другите видове енергии са само някаква сила, то вътрешната жизнена притежава интелект, която преследва целите, които са и зададени. 

Едно време народът е назовавал тези зли енергии „дявол“, а в източната митология също се наричат демони или с общото име на Мара изкусителят. 

В съвременната терминология често го наричат „его“, а в Дзен го назовават като „ум“. За уточнение ще кажа, че в Дзен наричат двойнственият, разделящ, отклонен от Същността ум – „малък ум“.  А единният и обединен с Безкрая ум – се нарича „Голям ум“.

Всъщност, дяволът или егото е тази наша променена в негативен план жизнена енергия, която ни води по кривите пътища. Този вид изопачена и извратена енергия пребивава, както в отделните хора, така и вън от нас в пространството и времето. Тя притежава някакъв потенциал, но този потенциал в действителност е събирателен образ от всички малки подобни потенциали.  В смисъл, че силата на цялото общо Зло, което се опитва да тласка човечеството към изкушения, разделение, двойственост и отклоняване от Пътя на Истинската Природа, черпи енергия от резервите на подобните нему депа.

И когато поемете по Пътя на Изначалното Единство, всички тези тъмни сили биват смутени от вашите начинания. Те като енергия намиращи се във вашето собствено съзнание или пък в съзнанието на другите хора, се активират, за да ви отклонят от Пътя към Истинския ви Дом.

Егото, умът, дяволът във вас притежава енергия, която винаги се задейства, за да ви отклони от начинания, които са опасност за него. Тенденцията, която предстои, щом тръгнете по духовния си път е да се откъснете от егото и да го изоставите, така вие няма повече да сте в неговите владения и няма да му служите. Затова злите сили се тревожат и не желаят вашето освобождение.

Пристъпвайки към духовната си практика, вие заявявате в невидимия свят, че повече никога няма да се подчинявате на егото или дяволското във вас. Това става достатъчно основание, тези невидими себични, извратени, разделящи енергии да застават на пътя ви към Изначалната ви Природа. Защото перспективата е да сте независими и неподвластни на никой, следвайки пътя на Истинската си Същност, и да сте абсолютно неподатливи на дяволските сили загнездили се в съзнанието и подсъзнанието ви и ширещи се в заобикалящия свят.

Ето, това е причината негативните енергии да ви пречат и да искат да осуетят вашето пречистване и сливане с Безграничната ви и Вечна Природа!

Разбира се, този който поема по пътя на катарзиса и завръщането си в Първоизточника, би трябвало да е готов да премине през трудностите и изпитанията. В действителност, изпитанията не са пътя на страданията, те са пречистване и утвърждаване в Себе си. 

Може така да ви се стори преминавайки през различните степени и разновидности на изпитанията, но истинските страдания идват от робството и владението на съществата от негативните сили – робството на дявола, на егото, на ума. 

И по-добре да се вземете в ръце и да преминете през трудностите на очистването, за да се завърнете в Истинската си Природа, отколкото да се люшкате в страдания и да сте във владение на Двойствеността – Дуализма, Разделението и Покварата през вечността.

Изкушенията, съблазните, шантажът, объркващите, „правдоподобни“ и омайващи убеждения на ума, ще ви тласкат към „добротата“ и „услугите“ на дявола, но трезвата преценка, решимостта и непоколебимостта да се завърнете в Себе си ще ви водят към Истината. 

Няма да ви мотивирам повече, защото този, който е решен да отхвърли робството на егото си, ще се изпълни със стоицизъм, вяра, преданост и отдаденост към Безграничния и ще отхвърли оковите на Нечестивия. Защо да служите на някой друг, освен на Себе си?

Ще ви обърна внимание на някои от най-честите препятствия и отклонения на егото ви:

Щом седнете за медитация, веднага се сещате, че трябва да я прекратите заради нещо странично  – лъжливи позиви за тоалетна, болки, треперене, конвулсии, неразположение. – ще ги преминете със стоицизъм и невъзмутимост

Или ума ви „благородно“ ще ви подсети, за нещо важно, което сте забравили. – Не, първо си направете медитацията, а после ще пристъпите и към това, за което сте се сетили.

Може също под някакъв благовиден предлог на ума, да спрете медитативната си практика, защото …уж има там някакви си основателни съображения. Да знаете, че няма такива! Или дори да ви се наложи нещо, веднага след това си направете предприетата медитативна практика!

В процеса на духовната и медитативната ви практика може да усетите, че сте станали „свръхспособни“ – развили сте ясновидство, ясно чуване, пренасяне на съзнанието на големи разстояния или планети, или някакви други свръхумения, т.нар. „сидхи“. Няма да вярвате и няма да се поддавате на такъв вид илюзорни представи, защото егото ви може в действителност да ви даде някакви подобни умения, но то ще е само, за да ви отклони от Пътя към Истинската ви Природа. Така ще се заблудите и ще се захванете с тези „умения“, че ще забравите накъде и защо сте се прицелили. 

Ако в действителност сте добили някакви умения, те не бива да са по-важни от Пътя към Истинската ви Природа и не си струва да се занимавате с тях. По-нататък, когато сте във всеки момент под прякото водене и напътствия от знанията на Духа си, Той ще ви даде директното знание за всяка тайна и умение, и то няма да е свързано с отделянето си от Изначалното Състояние.

Всевъзможни вътрешни страхове могат да ви нападат, но това пак са проявления на ума – на егото. Или може в процеса на практиката да възникне завист, злоба, омраза, чувство за мъст, самосъжаление. На някой им се случва да чуват гласове, или да виждат картини. Може в съзнанието ви да изникват неземни красавици или красиви мъже, които да ви очароват и да създават във вас настроения да тръгнете да ги търсите в света около вас. Възможно е, да се появят фигури на близки починали хора, на демонични същества и още какво ли не?! Не мога да изброя всички вероятни похвати на егото, но те ще са подобни на тези, които ви казах. Може да усетите нужда от алкохол, наркотици, опиати или силно влечение към някакви аромати или храни, но знайте това са подлите игри на ума!

Общо взето, ще ги победите като следвате инструкциите за медитацията. – Само ги наблюдавате, без да се захващате с нито едно от тях. Не им вярвате. Не ги гоните. Не се възмущавате. Не се очаровате. Не се прилепвате за тях. 

Само стоите и ги гледате, без да се въвличате в тях, колкото и да са съблазнителни и да са близки до мечтите ви. Щом стоите така наблюдаващи и осъзнаващи, че това е манипулация на егото, и щом не им вярвате, и не се захващате с тях, те ще отслабнат и ще изчезнат без остатък! Това е начинът да се справите с игрите и изкушенията на ума!

Във външният аспект е подобно. Дали нещо ще се случи в ума ви или ще бъде изпълнено от ролите на някой действителен човек от близкото ви обкръжение, то е едно и също!

Може външно да ви се подиграват. – Начинът е да не се въвличате, тъй както по време на медитация.

Може да ви завиждат и да сплетничат по ваш адрес, да инспирират интриги, клюки, клевети, одумване. Без значение, продължавате принципът на медитация, не се занимавате с нищо от тези сплетни. Така, ако не се въвличате, те ще отслабват и ще изчезнат.

Може да попаднете в „безизходица“ или поне така да си мислите. Пак начинът да издържите на изпитанието е, да стоите стабилни и да не се въвличате в чувството за безизходица и нерешими дилеми. Ще знаете, че всичко това са проекции на енергиите на ума. Прилагайки медитативния подход, ще останете недосегаеми и не въвлечени в тревогите, безнадеждността и отчаянието. 

Ще се прицелите в Духа си и ще останете Там!

Въобще всякакво изпитание може да ви връхлети – зависи, какво имате да чистите от енергетиката си. Ако успявате да останете стабилни или поне да се стремите да наблюдавате и да осъзнавате обстоятелствата и събитията около вас, вие ще издържите на изпитанието и много скоро, това което ви е угнетявало – беда, неволя, болест или неудачи ще изчезнат все едно, че никога не ги е имало. 

Така се преодоляват изпитанията – с отдаденост, вяра и непоколебимост във Вътрешната си Божествена Природа.

Нали разбирате, че не мога да опиша всичко, което с възможно да се сблъскате, но поне принципите на очистването и издържането на изпитанията, ви написах.

Всеки, абсолютно всеки, който е поел по пътя към Безграничното е минал през подобни изпитания. 

Върнете се в библията и вижте праведния Йов. 

Спомнете си Христос в пустинята, изкушаван от дявола. 

Сетете се за Гаутама Буда, съблазняван от Мара и дъщерите му. 

Вземете примерът на всички светци – западни, източни и ще видите, че изпитанията и очистването са неминуеми, неизбежни.

Така да постъпвате и вие!

Ще се заредите с търпение, стоицизъм, самодисциплина и упоритост и ще вървите да намерите и да се завърнете в Истинския си Дом!

Понякога може да поплачете. Може да се случи да разстроите. Или във вас да проникнат неверието, съмнението, раздвоение или малодушие. Няма да се отказвате, защото имате примерът на Истинските Учители. Тях ще държите в съзнанието си и ще вървите упорито към Първоизточника.

Пък и мен можете да имате за опора, ако нещо се объркате, аз ще съм налице да ви помагам!

В следващия пост ще говорим за техниката за сливане и разтваряне в Духа!

Следва продължение.. 

32 thoughts on “Буквар по медитация (част 6) За егото – пречки и уловки по пътя към Себе си”

 1. Skąd mam wiedzieć, z kim mój mąż lub żona rozmawia na WhatsApp, to już szukasz najlepszego rozwiązania. Podsłuchiwanie przez telefon jest znacznie łatwiejsze, niż myślisz. Pierwszą rzeczą do zainstalowania aplikacji szpiegowskiej w telefonie jest uzyskanie telefonu docelowego.

 2. Рада Лалева

  Благодаря, за знанието, за съветите, за насърчението, ……………….за ВСИЧКО!

 3. Благодаря Нед, какво би ми препоръчал. Когато медитирам се питам винаги кога медитацията ми е завършена.
  Как да различа кога да спра, и кога е приумица на егото…

  1. Не се питай, просто гледай това, което възниква в ума ти (в случая въпросът) и не се въвличай в него. Когато той отшуми, на негово място ще е дошла интуицията.

 4. Анонимен

  Благодаря, Нед! Подходът на преподаване е наистина уникален – разбираем, достъпен за усвояване, последователен!!! И за това благодаря от сърце от душа!

  1. Гледам важните неща да ги повтарям много пъти, така те неусетно се научават и то завинаги.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *