Буквар по медитация – (част 12). Правила за КЕД – Следвай Пътя, до които си достигнал чрез Чистото Съзнание.

Колко пъти човек си е променял решенията на 180 градуса. Мислим нещо, после разбираме, че има по-добро решение и променяме решението си. 

Обаче, новото решение не винаги е по-правилното, защото то може да бъде взето под въздействието на емоции, пристрастия, привързаност или отвращение.

Затова, когато имаме нещо важно, за което възнамеряваме да вземем твърдо решение, е добре да го направим по време на медитация.

Защо да решаваме чрез медитация?

Ами, защото знаем, че човешкият ум е много променлив, податлив на емоции, влияещ се от чувствата и от външния свят. Така той може да се лута от едната крайност в другата и после обратно.

А когато влезете чрез медитативната си техника КЕД – в Себе си, тогава това, което ще бъде в ума ви ще е изцяло от Духа ви. И ако умът ви е подвластен на различни емоции и е склонен да се обърка, то Духът ви е непогрешим.

Знаете, че Изначалната ви Природа е вечна и е неразривно свързана с Безграничния. 

И когато успокоите ума си, така че той да не се намесва във виждането ви и да не изкривява решенията ви, тогава ще се насочите в Духа си и без да бързате, ще стигнете до въпроса, и в последствие до решението, което трябва да знаете.

Важно е да останете по-дълго в медитация, за да сте сигурни, че умът ви е утихнал и е навлязъл в Изначалната Пустота. Иначе, е възможно да объркате желаното с реалното, или да не искате да приемете реалността, заради това, че даденото ви чрез интуицията,  ви плаши, или е неприятно и отвратително.

Когато навлезете в Спокойствието – в Пустотата, задайте си въпроса, подобно на обектите, които потопявате в сливане чрез КЕД. Дръжте дадения въпрос, проблем или необходимо решение в Духа си дотогава, докато го разтворите със Себе си. Тук не става въпрос за логическо решение, а за решение идващо от Духа – от Истинското ви Себе.  И пак ви казвам да не бързате, не е добре да сте предубедени, пристрастни или припрени. 

Щом искате да имате информацията идваща от Духа и тя да е непокътната и непроменена от ума, човешкия ви опит, общественото мнение, медии или каквото и да друго, тогава се постарайте да сте изцяло неутрални и това да не е само за един миг или за кратко, а да е стабилно трайно състояние. Осигурете си достатъчно време, за да не прибързвате. 

След това преминете към разтварянето – сливането на въпроса със Същността ви.

Дръжте въпросът в Духа си чрез КЕД, толкова дълго, колкото е необходимо.

Щом сте безпристрастни, неутрални, непредубедени и щом не отивате в една или друга посока заради пристрастия, желания, нежелания и отвращения, Отговорът ще дойде!

И когато Решението дойде от Духа ви, го запомнете! И го следвайте неотклонно винаги и навсякъде. 

И после като се случи да излезете от медитативното си състояние (въпреки че е добре винаги да сте в него), не бива да се отклонявате от Решението дошло чрез Духа ви.

Умът ви може да ви подлъгва с един или друг вариант. Може да ви изкушава, съблазнява, плаши или шантажира. Все едно, вие ще следвате даденото ви чрез медитацията КЕД.

Колко често съм чувал някой да казва: „Знаех си, знаех си, че така ще стане и въпреки това направих тази грешка.“

Вземете ли веднъж решение чрез медитация – чрез КЕД, то може светът да се преобърне, небето да се срути или земята да се разтвори, вие няма да отстъпвате от Решението постигнато и получено от Духа ви – Вътрешната ви Същност.

Това е важно правило, защото човек не винаги може да пребивава в Чистото си Съзнание. Навлизайки в ежедневието и като е обзет от емоции, чувства или силни преживявания, е възможно той да промени настройката в ума си и възгледа си.

Неусетно, и без да иска да сбърка, това може да се случи и така да си навлече бъдещи страдания.

Обаче, ако знае твърдо каква линия на поведение и точно какви да са бъдещите му действия, тогава той ще остане непреклонен към съблазните или подвеждащите пътища на Мара Изкусителя.

Нали знаете, че пътят към ада е покрит с добри намерения. Умът ви така може да прекрои и да преобърне намеренията ви, та те да изглеждат напълно благодушни, приветливи и да са облечени с маската на добродетел.

Умът ви не може да прецени кое е добро и кое е зло. Само Вътрешната ви Същност – Духът ви може!

Нещо може да ви изглежда като благонадеждно, добро и хрисимо, а да се окаже прикрито зло. И обратно, нещо чрез ума ви може да ви се вижда зло, а всъщност да води към очистване, добра карма и избавление.

Затова, приятели, уместно е всяко важно нещо – решение, промяна, начинание, връзка, раздяла да я вземате посредством Духа си. 

Вашата Вътрешна Същност, никога, ама никога няма да ви подведе, излъже, измами или прати по погрешен път. 

Стига разбира се, Отговорът да не идва от ума ви, а Отвътре – от Себето ви. Защото Вътрешната ви Същност, сте самите вие в чист вид – непроменени, не повлияни, неподвластни на времето, промените, живота и замърсяванията на съществуването. 

Дори след като сте взели Решението идващо Отвътре – от Същността ви, и след това под въздействието на външни внушения, съвети, информация идваща от адепти или други обосновки да решите да промените и да не се съобразите с Решението дадено ви от Духа, за да пристъпите към промяна, пак е наложително да направите същата процедура. Откъдето сте получили заповедта или повелението, пак оттам трябва да ви я променят, няма друг приемлив вариант!

Първо, стабилно да навлезете в Пустотата и това да не е нестабилно състояние, а да е умиротвореното, безмълвно и невъзмутимо състояние на Покой. Без пристрастия, без отвращения, без желания и нежелания, без знания и незнания. Навлизате в Нероденото и Непокътнато състояние на Пустота и отново задавате въпроса си и новите съображения.

После държите чрез КЕД въпроса в Духа дотогава, докато го слеете с Него. Само така можете да промените решението си, но само и единствено, ако такова решение дойде Отвътре – от Духа ви.

Знайте, че дяволското в ума е много хитро, подло, коварно, повратливо и лесно може да ви поведе по адските пътеки и да ви осигури неистови бъдещи неприятности.

А какво ще стане, ако пристъпите и не послушате Духа си и неговите Повели?

Със сигурност, горко ще съжалявате, но път назад няма да има!

После и милиони път да се проклинате и да си казвате: „Ах, защо не послушах Себе си? Защо се подлъгах по желанията си и илюзиите си? Защо ми трябваше всичко това?“

Тогава ще е твърде късно. 

Всеки от нас има простъпки през живота си, за които съжалява. Някои са по-безобидни, а други са съдбоносни и с дългосрочни кармични последствия. Но сте наясно, че връщане назад няма. Ще има изкупления, страдания, неволи, но това е. 

И колкото и след това да си казвате: „Бог е милостив, добър и любящ, съдбата ви няма да се промени, точно както не се променя ориста на някой осъден, на който му предстои да изтърпи цялото си наказание.

Казвам ви това, не за да ви плаша, а за да ви напомня, колко суров е живота и когато направим грешка, после дълго време я изкупваме и ходим по мъките.

Начинът да не грешим е да слушаме и да вървим в стъпките на Духа. 

Пътят на Духа е пътят без грешки и без страдания.

Приятели, запомнете петото правило:

5. Спазвай винаги стриктно и неотклонно заповедите на Духа си, които си постигнал чрез КЕД – Чистото си Съзнание. Независимо, дали после в ума ти ще дойдат по-находчиви и разумни идеи и дали ще ти допадат или ще завладяват ума ти!  

Ако спазвате това правило, ще сте благословени!

А ако решите да не го спазвате, тогава е възможно да бъдете подведени от раздвоения и изпълнен със съмнения ум, който неминуемо води към жестоки страдания!

Тук известната Дзен поговорка е много уместна:

“Да търсиш мъдрост извън себе си, е връх на глупостта.”

Следва продължение…   

112 thoughts on “Буквар по медитация – (част 12). Правила за КЕД – Следвай Пътя, до които си достигнал чрез Чистото Съзнание.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *