Буквар по медитация (част 15) Правила за прилагане на КЕД – Съхранявай се и възтановявай силите си своевременно.

Заради чувството си за слабост и немощ, хората често задават въпроса:

„Как да се зареждаме?“

И това ще говорим – има много силни начини за зареждане от Майката Природа – от Слънцето, Луната, Земята, дърветата или други големи източници на енергия и наистина се получава много енергия, когато човек знае как да се зареди от Нея.

Преди обаче да стигнем темата за зареждане, е важно да знаем как да съхраняваме собствените си сили, за да не пилеем енергия излишно и да знаем как да се възстановяваме от умората и изтощението.

Нека да сме наясно как енергията в тялото ни се изчерпва.

Първо – един от най-големите консуматори на жизнена енергия, това е умът. Ако умът ви не е успокоен, умиротворен и неподвижен, с колкото и много енергия да се зареждате, пак ще имате дефицит. Защо?

Ами защото един необуздан ум ще ви води по най-различни пътища. Той ще ви дава погрешни идеи, с които да си губите времето и силите. После ще събужда такива емоции, че те мира няма да ви дават.

Всяка небалансирана и негативна емоция, ще изяжда силите ви докрай!

Страхът и паниката са другите паразити, които ще черпят от силите ви.

Да не говорим за излишните или несвойствени за вас действия, с които като се захванете. Първо ще изоставите нещата, които работите, а и ще се заловите за неща, които не са за вас. Човек е добре да знае кои неща са неговите и кои не са. И като цяло да не се захваща с работа, която не е за него.

Тревогите за бъдещето също са голям разход на енергия.

Въобще, ако сте свикнали да вървите след уловките на ума, няма да е никак чудно, че енергията във вас е на ниво минимум.

Лошите навици, зависимостите, грешките и чувството за вина също са паразити, които изчерпват силите. Въобще много и най-различни могат да бъдат факторите, които изразходват енергията ви.

Знаете, щом се научите да медитирате и щом съблюдавате това в ежедневието си, постепенно ще усетите, че енергията ви не се губи и във вас винаги ще има достатъчно сили.

Медитирайки, ние знаем как да не се захващаме с триковете на ума. Щом не се занимаваме с мислите – не ги развиваме, не ги гоним, не ги спираме, не ги потискаме, не се съгласяваме с тях и не им вярваме, тогава те няма да получават от силите ни и няма да имат възможността да ни водят в една или друга ненужна посока. Така  умът ще бъде спокоен и послушен и няма да изчерпва така нужната жизнена енергия.

Друг важен консуматор на енергия, това е ненужното говорене. Човек има уста и говорен апарат, за да общува, но ако прекалява с говоренето, ще се изтощи и няма да знае защо е останал без сили. Избягвайте прекаленото говорене.

Излишната информация, която приемаме също изтощава. Дългото гледане на филми, прекаленото слушане на музика, вторачването в медиите за разните възможни тенденции относно бъдещето, изсмуква вътрешните сили. Естествено е, човек да е информиран, но когато това е прекалено, то разпилява разхищава енергията. Тази е причината аскетите да се отделят от обществото и то е защото комуникирайки с хората, се замърсяват, разсейват и изчерпват резервите си.

Независимо откъде идва информацията, дали е чрез очите, ушите, носа, езика, тялото или ума, ако тя е прекомерна, ще е за сметка на вътрешната ни енергия.

Знаейки това, внимавайте със сетивата.

Омразата също изяжда вътрешните сили на този, който я излъчва.

Неслучайно, такива хора се разболяват, тъй като това, което желаят на другите, първо преминава през тях. Тази негативна енергия, която те насочват навън, поразява първо тях самите. Не е добре, човек да мрази, ненавижда, завижда, да ревнува и да обслужва негативни сили.

Клюките, клеветите, хулите също вземат от енергията и е добре да ги избягваме.

Следващият друг голям консуматор е, когато някой не добре запознат с работата на Вътрешната енергия се опитва да излъчва с някакво неистово желание или се опитва всячески да постигне целта си. Тогава той изразходва много повече сили, отколкото са необходими и така остава без резерви.

В този случай той може да рухне не от атаката на някой, а от собственото си неразумно изтощение.

Негативната среда, в която попада човек също може да ограбва енергията му.

Да не говорим, че има хора – вампири, на които им се струва, че да черпиш енергия от Майката Природа е прекалено трудно и не им се занимава с това. Те предпочитат буквално да крадат от енергията на нищо не подозиращите около тях хора. Те имат най-различни похвати – може чрез разговор или някакъв начин на поведение да черпят от силите, а може и тихомълком да източват енергията ви.

Общо взето, когато човек е буден, ще е много трудно някой да източи енергията му, защото той бидейки единен със Същността си, бързо ще разкрие това непочтено намерение и ще го неутрализира.

Тук пак стигаме до медитативната техника!

Каквито и вампири и паразити да има около вас, и каквито и да са ходовете на егото, колкото и средата да е нехармонична и изяждаща енергията ви, ако стоите в Центъра си, пилеенето и изчерпването на енергията ви ще бъде силно ограничено.

Когато сме в Центъра си, умът не може да скита безцелно, защото не участвайки в ненужните приумици, те ще отслабват и ще отмират.

И щом сме в Центъра си, инстинктивно клюките, интригите, хулите и клеветите ще са ни далечни и неприсъщи.

Бидейки в медитация, изяждащата енергията ни негативна среда няма да успява, защото стоейки стабилно и усилено в Себе си, ние ще сме трудни за източване, както от вампири, така и от нехармоничната среда.

По този начин също и няма да се занимаваме нито с излишни, нито с неприсъщи за нас неща.

Въобще, каквото и да става около нас и в света, ако стоим непокътнати и неподвластни на никой и на нищо, освен на Истинската си Природа, ще сме в пълна безопасност и ще сме съхранени.

Ето къде е ключът към съхранението на енергията – да бъдем Себе си.

А също и по възможност да изключим от живота си факторите, които ни влияят зле. Хората, средата, заниманията, които ни натоварват или изчерпват силите ни е по-добре да са далеч от нас. Няма смисъл да се разстройвате или нервирате и след това да се възстановявате.

Е в случай, че отстраняването на дразнителите или на негативните фактори не е възможно, ще ги коригирате чрез медитацията си – чрез привеждане чрез КЕД.  

А ако сте медитирали много и сте се изморили, изтощили, блокирали от прекалена КЕД, тогава си създайте  комфортни условия на живот. Разбира се, че това преди това трябва да сте си ги осигурили, а не в последния момент.

Заедно с комфортните условия, които предвидливо сте си създали, е необходимо и да намалите силата на КЕД.

Благоприятната и удобна среда включва усамотение сред Майката Природа или хора, които не товарят психиката и нервите ви.

Въобще, не е добре, човек първо да се изразходи, а след това да търси начин да се възстанови.

Много по-добре е навреме за запази силите си, и тогава ако има някаква нужда от повече енергия може да си я набави като се зарежда от Майката Природа.

Ако усещате, че някой или нещо черпи от силите ви, тогава насочете се мощно чрез КЕД в Центъра си и дръжте в Него тези участъци на тялото си, от които усещате, че изтича енергията ви.

А можете да постъпите още по-радикално – като мощно проникнете чрез КЕД в натрапника и го насочите в Духа си. Дръжте го докато усетите, че сте го омаломощили и сте го разградили енергийно. Така наглецът повече няма да се осмели да нарушава енергийната ви цялост. И следващият път много ще се замисли, дали тайно да се подиграва с вас.

Сега нека да формулираме правилото:

8. Съхранявайте навреме жизнената си енергия като стоите в Центъра си, и като си осигурявате хармонична, комфортна и благоприятна среда за почивка и възстановяване.    

Не е добре дълго време да стоите изтощени и без резервни сили, защото така организмът ви ще страда и е възможно да се разболеете.

Своевременно си осигурявайте  специално време за отмора и релаксация.

Следва продължение…

11 thoughts on “Буквар по медитация (част 15) Правила за прилагане на КЕД – Съхранявай се и възтановявай силите си своевременно.”

  1. Vous pouvez utiliser un logiciel de gestion des parents pour guider et surveiller le comportement des enfants sur Internet. Avec l’aide des 10 logiciels de gestion parentale les plus intelligents suivants, vous pouvez suivre l’historique des appels de votre enfant, l’historique de navigation, l’accès au contenu dangereux, les applications qu’il installe, etc.

  2. Поредните безценни съвети!!!!!!!
    Старая се да следвам препоръките ти и те действително действат безотказно!!! Имам още мнооогоооо да практикувам, за да умея повече неща, но и за този кратък период осъзнавам, че имам положителна промяна в себе си!
    Благодаря, Учителю!!!!

  3. Благодаря Нед! Точно пилеенето на енергия, особено психична, ме занимава много последните дни.
    Прекрасен и удовлетворяващ ден ти желая!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *