Буквар по медитация (част 15) Правила за прилагане на КЕД – Съхранявай се и възтановявай силите си своевременно.

Заради чувството си за слабост и немощ, хората често задават въпроса:

„Как да се зареждаме?“

И това ще говорим – има много силни начини за зареждане от Майката Природа – от Слънцето, Луната, Земята, дърветата или други големи източници на енергия и наистина се получава много енергия, когато човек знае как да се зареди от Нея.

Преди обаче да стигнем темата за зареждане, е важно да знаем как да съхраняваме собствените си сили, за да не пилеем енергия излишно и да знаем как да се възстановяваме от умората и изтощението.

Нека да сме наясно как енергията в тялото ни се изчерпва.

Първо – един от най-големите консуматори на жизнена енергия, това е умът. Ако умът ви не е успокоен, умиротворен и неподвижен, с колкото и много енергия да се зареждате, пак ще имате дефицит. Защо?

Ами защото един необуздан ум ще ви води по най-различни пътища. Той ще ви дава погрешни идеи, с които да си губите времето и силите. После ще събужда такива емоции, че те мира няма да ви дават.

Всяка небалансирана и негативна емоция, ще изяжда силите ви докрай!

Страхът и паниката са другите паразити, които ще черпят от силите ви.

Да не говорим за излишните или несвойствени за вас действия, с които като се захванете. Първо ще изоставите нещата, които работите, а и ще се заловите за неща, които не са за вас. Човек е добре да знае кои неща са неговите и кои не са. И като цяло да не се захваща с работа, която не е за него.

Тревогите за бъдещето също са голям разход на енергия.

Въобще, ако сте свикнали да вървите след уловките на ума, няма да е никак чудно, че енергията във вас е на ниво минимум.

Лошите навици, зависимостите, грешките и чувството за вина също са паразити, които изчерпват силите. Въобще много и най-различни могат да бъдат факторите, които изразходват енергията ви.

Знаете, щом се научите да медитирате и щом съблюдавате това в ежедневието си, постепенно ще усетите, че енергията ви не се губи и във вас винаги ще има достатъчно сили.

Медитирайки, ние знаем как да не се захващаме с триковете на ума. Щом не се занимаваме с мислите – не ги развиваме, не ги гоним, не ги спираме, не ги потискаме, не се съгласяваме с тях и не им вярваме, тогава те няма да получават от силите ни и няма да имат възможността да ни водят в една или друга ненужна посока. Така  умът ще бъде спокоен и послушен и няма да изчерпва така нужната жизнена енергия.

Друг важен консуматор на енергия, това е ненужното говорене. Човек има уста и говорен апарат, за да общува, но ако прекалява с говоренето, ще се изтощи и няма да знае защо е останал без сили. Избягвайте прекаленото говорене.

Излишната информация, която приемаме също изтощава. Дългото гледане на филми, прекаленото слушане на музика, вторачването в медиите за разните възможни тенденции относно бъдещето, изсмуква вътрешните сили. Естествено е, човек да е информиран, но когато това е прекалено, то разпилява разхищава енергията. Тази е причината аскетите да се отделят от обществото и то е защото комуникирайки с хората, се замърсяват, разсейват и изчерпват резервите си.

Независимо откъде идва информацията, дали е чрез очите, ушите, носа, езика, тялото или ума, ако тя е прекомерна, ще е за сметка на вътрешната ни енергия.

Знаейки това, внимавайте със сетивата.

Омразата също изяжда вътрешните сили на този, който я излъчва.

Неслучайно, такива хора се разболяват, тъй като това, което желаят на другите, първо преминава през тях. Тази негативна енергия, която те насочват навън, поразява първо тях самите. Не е добре, човек да мрази, ненавижда, завижда, да ревнува и да обслужва негативни сили.

Клюките, клеветите, хулите също вземат от енергията и е добре да ги избягваме.

Следващият друг голям консуматор е, когато някой не добре запознат с работата на Вътрешната енергия се опитва да излъчва с някакво неистово желание или се опитва всячески да постигне целта си. Тогава той изразходва много повече сили, отколкото са необходими и така остава без резерви.

В този случай той може да рухне не от атаката на някой, а от собственото си неразумно изтощение.

Негативната среда, в която попада човек също може да ограбва енергията му.

Да не говорим, че има хора – вампири, на които им се струва, че да черпиш енергия от Майката Природа е прекалено трудно и не им се занимава с това. Те предпочитат буквално да крадат от енергията на нищо не подозиращите около тях хора. Те имат най-различни похвати – може чрез разговор или някакъв начин на поведение да черпят от силите, а може и тихомълком да източват енергията ви.

Общо взето, когато човек е буден, ще е много трудно някой да източи енергията му, защото той бидейки единен със Същността си, бързо ще разкрие това непочтено намерение и ще го неутрализира.

Тук пак стигаме до медитативната техника!

Каквито и вампири и паразити да има около вас, и каквито и да са ходовете на егото, колкото и средата да е нехармонична и изяждаща енергията ви, ако стоите в Центъра си, пилеенето и изчерпването на енергията ви ще бъде силно ограничено.

Когато сме в Центъра си, умът не може да скита безцелно, защото не участвайки в ненужните приумици, те ще отслабват и ще отмират.

И щом сме в Центъра си, инстинктивно клюките, интригите, хулите и клеветите ще са ни далечни и неприсъщи.

Бидейки в медитация, изяждащата енергията ни негативна среда няма да успява, защото стоейки стабилно и усилено в Себе си, ние ще сме трудни за източване, както от вампири, така и от нехармоничната среда.

По този начин също и няма да се занимаваме нито с излишни, нито с неприсъщи за нас неща.

Въобще, каквото и да става около нас и в света, ако стоим непокътнати и неподвластни на никой и на нищо, освен на Истинската си Природа, ще сме в пълна безопасност и ще сме съхранени.

Ето къде е ключът към съхранението на енергията – да бъдем Себе си.

А също и по възможност да изключим от живота си факторите, които ни влияят зле. Хората, средата, заниманията, които ни натоварват или изчерпват силите ни е по-добре да са далеч от нас. Няма смисъл да се разстройвате или нервирате и след това да се възстановявате.

Е в случай, че отстраняването на дразнителите или на негативните фактори не е възможно, ще ги коригирате чрез медитацията си – чрез привеждане чрез КЕД.  

А ако сте медитирали много и сте се изморили, изтощили, блокирали от прекалена КЕД, тогава си създайте  комфортни условия на живот. Разбира се, че това преди това трябва да сте си ги осигурили, а не в последния момент.

Заедно с комфортните условия, които предвидливо сте си създали, е необходимо и да намалите силата на КЕД.

Благоприятната и удобна среда включва усамотение сред Майката Природа или хора, които не товарят психиката и нервите ви.

Въобще, не е добре, човек първо да се изразходи, а след това да търси начин да се възстанови.

Много по-добре е навреме за запази силите си, и тогава ако има някаква нужда от повече енергия може да си я набави като се зарежда от Майката Природа.

Ако усещате, че някой или нещо черпи от силите ви, тогава насочете се мощно чрез КЕД в Центъра си и дръжте в Него тези участъци на тялото си, от които усещате, че изтича енергията ви.

А можете да постъпите още по-радикално – като мощно проникнете чрез КЕД в натрапника и го насочите в Духа си. Дръжте го докато усетите, че сте го омаломощили и сте го разградили енергийно. Така наглецът повече няма да се осмели да нарушава енергийната ви цялост. И следващият път много ще се замисли, дали тайно да се подиграва с вас.

Сега нека да формулираме правилото:

8. Съхранявайте навреме жизнената си енергия като стоите в Центъра си, и като си осигурявате хармонична, комфортна и благоприятна среда за почивка и възстановяване.    

Не е добре дълго време да стоите изтощени и без резервни сили, защото така организмът ви ще страда и е възможно да се разболеете.

Своевременно си осигурявайте  специално време за отмора и релаксация.

Следва продължение…

9 thoughts on “Буквар по медитация (част 15) Правила за прилагане на КЕД – Съхранявай се и възтановявай силите си своевременно.”

  1. Поредните безценни съвети!!!!!!!
    Старая се да следвам препоръките ти и те действително действат безотказно!!! Имам още мнооогоооо да практикувам, за да умея повече неща, но и за този кратък период осъзнавам, че имам положителна промяна в себе си!
    Благодаря, Учителю!!!!

  2. Благодаря Нед! Точно пилеенето на енергия, особено психична, ме занимава много последните дни.
    Прекрасен и удовлетворяващ ден ти желая!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *