Буквар по медитация (част 17) Правила за прилагане на КЕД – Създаване на условия за по-добро единство с Духа

По начало е задължително да можем да сме единни навсякъде и при всякакви условия. Но тъй като ние сме обусловени от човешката си природа и възможности, естествено е, когато сме в комфортна среда и в подходящо време КЕД (Концентрация в Единство с Духа) да ни е по-лесна, а и реализираното единство с Духа да е по-пълноценно и по-достъпно.

Както и преди съм казвал, ако можем да сме единни само в комфортна среда и в подходящи условия, то това не е голямо постижение. Не е постижение защото, в живота често ни се налага да сме единни с Духа си в трудни и крайно неподходящи усложнени и тягостни ситуации.

Така или иначе не можем да не отчитаме човешките си граници и няма как да не се съобразяваме с тях.

Ех, знам, сега енергичните и надъхани младоци ще кажат: „На нас ни е все едно, дали имаме условия или нямаме. И дали средата ще е комфортна или сурова?“

Радвам се на ентусиазма на младежите, но все пак, ние не можем да надскочим себе си. Имаме възможности от – до и щем или не щем, се налага да се вместваме в тях.

Иначе, да, в каквито и условия да попаднем и колкото и да са трудни, непосилни, объркващи и комплицирани, ние следва да прилагаме КЕД, за да можем да останем единни с Първоизточника.

Добре би било, когато не сме поставени в трудни условия да имаме условия, в които ежедневно да работим чрез КЕД.

Хубаво е, постоянно да имаме хармонични и благоприятни условия, за работа чрез КЕД. – за това необходима за това обстановка и време.

Хубаво е, също понякога сами да си създаваме лоши условия, за да тренираме как да ги преодоляваме и да побеждаваме, въпреки враждебната и неблагоприятна среда и зли сили, които ще се опитват да надделеят над нас.

Тренировките в КЕД са от изключително важно значение, за да можем да приложим наученото и тренираното винаги и навсякъде, независимо от времето, средата, съпротивленията или лошите стечения на обстоятелствата.

Работата с КЕД често води до умора и това е нормално.

После обаче след като сме тренирали усилено, е разумно да имаме среда и условия, в които да си отпочинем и да се възстановим. За тази цел е добре предварително да сме предвидили и да сме си осигурили необходимото време  и обстановка. – това може да усамотение, пребиваване сред чистата природа, в не натоварваща, комфортна и благоприятна среда и др.

Нека сега да започнем с най-важните правила, в които следва да се вместим, за да е по-лесна и по-спорна КЕД и с по-малко усилия да постигаме по-добро единство с Духа:

 1. Гледайте да не преяждате, защото когато коремът е пълен, разграждането на храната ви прави със забавени реакции, лениви и с приспано съзнание. Яжте толкова, че да се нахраните, но не преяждайте. А иначе, не, че не може да практикувате КЕД и да сте нарушили това правило – може, но е по-трудно и ще ви се наложи да употребите много повече усилия и воля. Затова внимавайте и контролирайте храненията си.
 2. Всяка храна или напитка има свое специфично действие върху ума и психиката. Не е добре, ако консумирате възбуждащи храни. Например месото е много добра храна за мускулите, но приспива ума. Когато го консумирате трябва да знаете, че то усилва гнева, нетърпимостта и прави ума ленив. Може да се преодолее това му действие, но все пак е добре предварително да се знае, за да сме подготвени. Разбира се, добре е всеки да знае от какво има нужда организма му, за да консумира съответната храна и напитки. Най-добрата храна, за да се възстановявате от приложената усилена КЕД е белтъчната храна, но и не забравяйте, че свежата храна, която е взета непосредствено от природата е наситена с жизнена енергия, която пък прави умът ви буден. Нека всеки да избира храната, която му допада, но все пак избягвайте храните с нитрити (натриев нитрит и други подобни консерванти – Е-та), защото те препятстват усвояването на кислорода в кръвта и затрудняват дихателните практики. Ако прекалите с тези разрешени от закона отрови, рискувате да се появят спазми, да се задушавате или да имате ритъмни сърдечни нарушения. То това не е само за тренировките с КЕД, а важи за здравето на хората като цяло.
 3. Отделяйте си специално време за усамотение – време за вас самите. Може да е един час или там колкото имате нужда, но накарайте хората около вас да се съобразяват с тази ви нужда. Всеки човек има необходимост от някакво усамотение, но малко хора успяват да си го осигурят. От това зависи вашето здраве и подредеността на ума ви – извоювайте си го.  
 4. Обграждайте се и живейте с хора, които не ви натоварват и които споделят вижданията и ценностите ви. Няма смисъл по инерция или по някакви измислени задължения да общувате с такива хора, които изцеждат, изяждат, изразходват енергията ви или ви карат да се чувствате малоценни, виновни или вечно задължени. Разбира се, когато се налага вие можете да преодолявате вампирите, натрапниците, наглеците чрез усилената техника на КЕД. Но ако искате да си почивате, разкарайте всякакви навлеци, вечно мрънкащите хора и другите, които внасят дискомфорт в душата и ума ви. Пак казвам: Ако тренирате или ако се налага, коригирайте слабостите в себе си или тях чрез КЕД!
 5. Трайно си осигурете условия сред Майката Природа. Когато човек иска или има за цел нещо, то той го постига във времето. Не бързайте, но и не се отказвайте от възможността да сте близо до природата. Ако ви привлича морете – осигурете си материални удобства близо до морето. Ако ви харесва планината – там си създайте условия. А ако ви е трудно да го направите, приложете КЕД, за да ви насочи Духът ви към полезните действия, за да имате непосредствен контакт с природата.
 6. Имайте задължително време за медитация и тренировки чрез КЕД. Макар в ежедневието си да сте в постоянно наблюдение на ума, добре е, когато имате едно специално и неприкосновено време за медитация. Защото, ако се случи да се объркате и да изгубите осъзнаването си през събитията, конфликтите, сблъсъците в ежедневието, това осигурено време за КЕД и другите техники със сигурност ще ви върне в осъзнаването и ще подреди разбъркания ви или шокиран ум! Не слушайте хора, които говорят: „Аз съм безгрижен и безпроблемен, и затова отделно специално време за медитация не ми трябва.“ – Това са думи на хора аматьори, които не подозират, колко объркващи и безмилостни могат да бъдат  превратностите в живота. Затова имайте едно задължително специално време за практики и КЕД.
 7. Не се занимавайте с ненужни или несвойствени за вас неща. Всеки може нещо по-добре от другите и съответно неща, които не умее. Ако поглъщате времето си с работа, която не ви е присъща, ще го изгубите за работата, която ви е призвание.
 8. По принцип бъдете учтиви с всеки и уважителни към всичко. Когато човек е нелюбезен и неуважителен, това рефлектира и другите му отвръщат по същия начин, а да се занимавате с ненужни действия и обяснения, е излишно разхищение на енергия. От друга страна щом излъчваш хармонична енергия, такава и ще получаваш. Какво по-добро от това!
 9. Ако е възможно, бъдете винаги спокойни, доволни и радостни, и се пазете от вълнения, защото първоначалното и вечното състояние идващо от Духа е блаженство и покой, и колкото по-близо сме до него, толкова единството с Духа ще по-лесно и възможно.
 10. Отнасяйте се с хората и с природата така, както към себе си, защото в Единното Цяло няма разделение и разединение. Както се отнасяме към другите и света, такава енергия ще рефлектира към нас. Така, че считайте всеки и всичко като част от самите вас.  

Написах едни от най-важните условия, които е добре да си осигуряваме, но ако съм пропуснал нещо, си запазвам правото да го напиша в следващите лекции.

Условията са важни, точно както е важен нашият организъм. Ние сме строго обусловени и не можем да приемаме отрова, тъй като това ще ни навреди на здравето. По същия начин – ние не можем да генерираме отровни енергии, защото тези енергии ще поразят самите нас.

Чрез КЕД ние можем да трансформираме излъчванията, енергиите и дори материята, но нека това да става, само когато естествената хармония е нарушена, недостатъчна или когато е невъзможна.

Примерно при заболяванията. Първо отстраняваме причината за здравословния проблем и после, ако се налага да възстановим естественото равновесие, използваме КЕД, за да коригираме проблема.

Естествената хармония не може и не бива да бъде пренебрегвана или игнорирана, защото в крайна сметка чрез КЕД ние помагаме и възстановяваме естествения баланс, а не го пренебрегваме и не може да не се водим по него.

Следва продължение…

6 thoughts on “Буквар по медитация (част 17) Правила за прилагане на КЕД – Създаване на условия за по-добро единство с Духа”

 1. Możesz używać oprogramowania do zarządzania rodzicami, aby kierować i nadzorować zachowanie dzieci w Internecie. Za pomocą 10 najinteligentniejszych programów do zarządzania rodzicami możesz śledzić historię połączeń dziecka, historię przeglądania, dostęp do niebezpiecznych treści, instalowane przez nie aplikacje itp.

 2. Маргаритка

  И пак, благодаря, Нед! За акцентите в днешната лекция, за поуките за които следват от твоите разяснения, за времето с нас!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *