Духовността. Видове карма.

Идвайки на този свят, ние носим със себе си последствията от предишното си съществуване. Сега може да сме с нагласата, че щом сме унищожили различните улики, които ни компрометират, то те ще изчезнат яко дим и завинаги. Или пък щом като тези, които знаят за простъпките ни, си заминат от този свят и спомените за грешките ни ще бъдат изличени. 

Компютрите и изкуствения интелект може да побират много информация, но колкото и да се развиваме като цивилизация напред във времето, винаги ще бъдем нищожни джуджета спрямо Изначалната Природа и Същността на нещата.

В Безграничния Разум има записи. 

Не, те не са точно записи, както ние си ги представяме, а е точно знание – възпроизвеждащо и съответстващо на всичко, което някога се е случвало в света, на всичко което се случва и на това, което ще бъде занапред. 

В тези знания, които някои наричат „Акашови записи“, всичко съществува така, както е било. Те никога не могат да бъдат изтривани, манипулирани или променяни, по какъвто и да е начин.

Разбира се, това че ги има, не означава, че всеки може да достигне до тях и да ги ползва. Може, но само чрез Духа и то ако има основателни за това причини.

И нека никой да не си прави илюзии, че щом нещо е минало, то е изгоряло. Това, че ние хората имаме свойството да забравяме или че губим опита и знанията си от миналото, не означава, че тези знания са изчезнали безвъзвратно. Тях може да ги няма в човешката памет, може за хората информацията да е унищожена и да не съществува, но не и за Безграничния. 

Всичко, което е било, е, и ще бъде, си стои непокътнато, дори до най-малката субатомна частица, детайл или незначителна подробност и няма как то да бъде изличено от „Файловете на Безграничното“.

Дълбоко се самозаблуждават хората, които са свикнали да лъжат, да извъртат фактите и да мамят, когато си мислят, че могат да променят Истината. 

Не могат. Никой не може. Даже самият Господ няма как да промени Истината, защото тя си съществува такава, каквато е – недосегаема, непокътната през безкрайните еони от време. 

В днешни времена е модерно да се лъже. 

Лъжат хората и извъртат миналото си, за да се „изрисуват“ пред някой. Лъжат, за да спечелят пари, влияние, власт, но кого лъжат? – Те лъжат другите хора, но няма как да променят Истината. Истината е неподвластна на промените.

Сега някой пак ще се опита да разводни нещата, казвайки: 

„Ама тя – Истината е нещо много относително. За една гледна точка истината е една, за друга – друга. И въобще, колкото гледни точки имаме, истината ще е различна. Така че абсолютна истина няма!“

Няма, ама има.

Може истината за различните хора да е различна и всеки да е прав за себе си, но за Духът тя е само една. И ако хората извъртат истината в своя полза, то Духът бидейки във всички и във всичко вижда, знае, разполага с Абсолютната – с Цялата Истина. 

Иначе, умът може да интерпретира истината по безброй начини и те да му се струват верни, приемливи и адекватни, но това е само умът, който е отделен, ограничен и различен от Неродената Същност – Духът. 

Истината на Духа е абсолютна и недосегаема, както фактически, така и в тълкуването И. 

Точно на тази база се основава Законът на Кармата. Ако не беше Безграничният Дух и Абсолютната Истина с Него, то хората до безкрайност биха спекулирали с откъслечната, себичната, егоистична истина. 

Просто влезте в някой човешки Съд, където правораздават!, и ще се наслушате на глупости, които звучат като истина: 

„Може да било така, ама то не било точно така, щото той бил имал мотиви да извърши деянието и тези мотиви били ангелски.“. И още какви ли не небивалици, извъртания, полуистини, тълкувания, може да се чуят от свидетелите, адвокатите, прокурорите в опит да постигнат своето в съда.  И който е по-развъртян и находчив в лъжите, той печели делото, а и който даде най-голям подкуп.

Обаче, в Закона на Кармата няма как нито да излъжеш, нито да кажеш полуистина, нито да изопачаваш фактите и тълкуването им, нито да подкупиш или да заплашиш някой да ти играе по гайдата. 

Тук на земята може всичко, но там – в Не-битието – при Безграничния да лъжеш и да изкривяваш истината, е невъзможно. Не можеш да промениш нито фактите, нито тълкуването им, нито да изкривиш мотивите си или да нагодиш деянията си според закона, така че те да не са престъпление или пък да са. 

Има една оригинална шиноби поговорка, която казва:

„Истината не е това, което ти искаш да бъде. 

Това, което ти искаш да е, е лъжа. 

Подчини се на нейната сила или ще живееш в заблуда“

Кармата и това, която тя предопределя е меродавно, защото нейният закон, е законът от Духа. Защото, когато можеш да покажеш Истината, без да променяш нищо, никой не може да се противопостави. 

Било е точно така – ето го във всичките му аспекти! Дори и най-вещият адвокат ще стане смешен, ако се опита да промени, дори и най-малкия детайл. Както казах, там абсолютно всичко е налице – веднага и докрай. Няма възможност за оспорване, извъртане, нагодяване към невинност или виновност.

Освен че носим със себе си енергията на предишните съществувания, приемайки да влезем в дадено тяло, ние се съгласяваме да имаме и генетичните дадености на рода в който се раждаме. В смисъл, че наследяваме всички добри или лоши черти на гените в новото си тяло. 

Трябва да знаем, че опитът, преживяванията, мислите влияят върху генетиката на тялото. На тази база се формира и се осъществява и еволюцията. Каквото мислим, натрупваме като опит и преживявания се проектира в гените ни и в гените на тези, които ще ни наследят.

Ако сте наследили гневни хора, е нормално да изпитваме подобни небалансирани емоции като гняв, агресия, нетърпимост. 

Ако предците ви са били ревниви, това и ще оставят като наследство в гените на бъдещите поколения – болезнена ревност, нетолерантност, насилие.

И тук като продължение на темата, пак се сещам за един често задаван въпрос: 

„Могат ли да се коригират родовите проклятия?“

Някой някога е бил ощетен, засегнат, уязвен несправедливо. Той е отправил своята енергия върху човека, който го е наранил. Така енергията е променила генетиката на този човек и той предава всичко това на поколенията. Наследникът също предава на своите наследници и така поколения наред. Може да е атакуван ума, може костите, може да е някакъв недъг, уродливост, а може да е поразена всяка част или функция на тялото. Психичната енергия има огромна сила, особено, когато тя е концентрирана вследствие на несправедливо отношение. Така се засяга виновникът и всички, които след това ще го наследят чрез гените му.

Как да се освободим от това, питат хората.

Ако разполагаш с необходимия потенциал от психична енергия, не е проблем да се коригира енергетиката на един засегнат човек от такова родово проклятие. 

По-големият проблем идва от това, че той носи в гените си това, което е било програмирано. Гените могат да се повлияят, но стереотипите на поведение ще останат. Сиреч, формираните навици на мислене, чувстване и действия следва да се променят, а това не може да стане без участието на самият човек. 

Добре, ще променим енергетиката и за в бъдеще тя няма да съдържа образът на проклятието, това е възможно и е по силите на един адепт. Но ако човекът иска скоро да бъде изличено всичко свързано с това програмиране от миналите поколения, той би следвало да също да се заеме и да работи активно за отстраняването му.

Ако се заеме да промени навиците си, зависимостите, начинът на мислене и да коригира емоционалността си, наистина резултатът ще е добър. 

Практикувайки медитацията си и чрез нея променяйки и замествайки мисленето, начинът на чувстване, действията си и въобще личностните си характеристики с това, което е от Духа! Такъв човек може да изличи докрай родовото проклятие наследено му от предишни поколения.

Затова е трудно, защото изисква усилия и дисциплина, не само заради промяна на патогенния енергетичен образ, но и пречупването и премахването на навиците и стереотипите на мислене и поведение. 

По начало, независимо, дали мислим за корекция на собствените си кармични последствия, или за корекция на генетично обремененото тяло, начините са едни и същи. 

Правилно е да не тръгваме след слабостите или инерцията на навиците, а да следваме Вътрешната си Природа.

Когато медитираме, ние пускаме всички мисли да възникват, но не се занимаваме с тях. Те може да са вследствие на наши минали простъпки или да са унаследени генетично в тялото. 

Все едно – важното е да изоставим всичко, което не е присъщо на Истинската ни Природа и да последваме ходовете на Вътрешния си Пилот.

Първият вид карма е тази, която носим със себе си от миналото си съществуване.

Вторият вид карма е тази, която унаследяваме, когато влизаме в тялото – там се влияем от генетиката на предците – на родителите и всички пра родителни на тялото.

Третият вид карма е мястото или на страната, в която сме се родили. В нея наследяваме кармата на дадената нация.

Има още много различни влияния върху живота на човек като средата, небесните тела, заобикалящите го енергии и прочие. 

Най-важното нещо е да следваме Вътрешната си Природа. 

Независимо, каква ще е кармата, съдбата, късметът, ако можем да игнорираме всичко идващо от откъслечния и разединяваш ум, и да последваме Духът ви, тогава всяка карма престава да съществува.

Да, за този, който върви в Пътя на Духа, кармата престава да действа. Така човек се освобождава от всички видове карма. 

Трудно е, човек да се бори срещу стари утвърдени стереотипи на мислене, чувстване, поведение или подтиците за действия. Когато нещо е вкоренено от стари времена, то е много упорито и прилича като да е нещо наистина наше.

Ако някой е наследил енергия постоянно да се съмнява, да се двоуми и лута, това е много лоша черта. Не е толкова трудно да се поправи, колкото самите съмнения не позволяват на човека да бъде непоколебим в практиката си. Такъв човек винаги и във всичко се съмнява. Ходи, пита, разучава различни хора, специалисти, авторитети и никога не стига до твърдо решение. Иначе, не му е непосилно да победи енергията на съмнението, трудно е да бъде решителен, неотклонен, уверен в практиката.

Ако някой е свикнал да лъже, пак не е трудно да спре да бъде лъжец. Трудното идва от това, че не започва с желязната си медитативна практика, а по стар навик си мисли, че като излъже, някакси ще мине по-леко.

Различни видове кармични последствия има, но начинът да бъдат преодолени е ясен.

Не се захващайте с нито една от мислите, защото те са носители на тази кармична енергия!

Това, което трябва да направите е да не вярвате на нито една от мислите си, нито да им отговаряте, нито да ги оборвате, нито да ги гоните или да ги потискате – не бива!!!

Наблюдавайте ума си. 

Ако установите, че сте обсебени от горделивост, е добре да знаете, че тази горделивост, поражда разединение на ума. 

Ако разберете, че във вас се настанява желанието за слава или за самоизтъкване, е добре да знаете, че тези мисли са продукт на егото. Не се захващайте с подобни мисли, не ги усилвайте, но и да ги потискате също не е най-доброто средство. 
Най-доброто е да ги изоставите, без да се занимавате с тях. 

Насочете вниманието си и КЕД (от Буквара по медитация) Навътре и заменете тези порочни мисли с Вечното Състояние на Духа ви. То е в Пустотата или в пространството между две мисли, когато едната мисъл е завършила, а другата още не е започнала. 

Така щом следвате с ума си, емоциите, действията Вътрешната си Природа, в ума ви трайно ще се настани Пустото, Неродено, Вечно състояние на Истинската ви Природа.

Постепенно, но безотказно ще напуснете всичко чуждо във вас – като мисли, емоции, действия, стереотипи, навици, пристрастия, желания и не желания и на тяхно място ще поставите състоянието на Духа си – непроменимата  си Същност.

Колкото и видове карма да има, колкото и в началото да е трудно да се откажете от стереотипите си на мислене, емоции и утвърдени действия, щом се насочите и следвате Вътрешната си Същност, кармата ще престане да предпоставя съдбата и написаното в нея.

Ето така, ще можете да се освободите от всички видове карма, енергийни влияния и предопределени мрачни матрици на мислене и унаследени проклятия!

Много неща учи човек през живота си, но да се научиш как повече да не бъдеш подвластен на кармичните закони, е най-важното нещо в живота на човек!

18 thoughts on “Духовността. Видове карма.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *