Духовността. Хигиена на психиката.

Всички знаем, колко полезна е хигиената на тялото. И същевременно, рядко си даваме сметка, колко необходима е хигиената на психиката и ума.

Само че ако за хигиенизирането на тялото има всякакъв вид препарати, то за хигиена на психиката няма почти нищо. В действителност има, но то е духовната практика.

А хигиената на ума от изключително значение както за физическото, психичното и духовното здраве.

Всъщност, макар да са съвсем различни, физическото и духовното здраве си приличат по много показатели. 

Ако не спазваме физическа хигиена, ще създадем условия за болестотворни микроорганизми и паразити да навлязат в тялото ни и да ни разболеят.

Ако не се грижим за психическата си и духовна хигиена, ще създадем възможност на различни патогенни енергии да проникнат през аурата – защитната ни енергийна обвивка и да нахлуят в енергетиката на тялото. 

Вече съм казвал, че енергийното ни тяло е в основата на работата на органите и функционирането на физическото тяло. Без фината енергия няма да е възможен нито един процес в организма.

Разбира се, Майката Природа ни е създала със защитни сили, с които да можем да противодействаме и да се защитаваме от патогенните енергии и другите енергийни натрапници, но все пак ние не трябва да злоупотребяваме със здравето си като се отнасяме нехайно към организма си. Защото всичко си има разумните граници – и защитата на тялото, и способностите му да издържат на външни влияния или целенасочени намеси.

И така, ако за да хигиенизираме физическото ни тяло е необходима чиста и топла вода, шампоани и сапуни, то за да очистим психиката си е нужна чиста среда, въздух, добри и искрени отношения с хората, с които контактуваме .

Естествено, ако замърсяването или външните влияния са по-силни ще е нужно да имаме специални техники за очистване.

Ще каже някой сега: 

„Ами защо да се занимавам с очистване на психиката и ума, аз нямам проблеми с тях и те се вкарват в правилен ритъм от само себе си?“

Вярно е, че когато човек е млад и здрав, патогенните енергии не могат лесно да проникнат в него. Но с времето и с преживяванията жизненият енергиен щит би могъл постепенно да се изтъни и да стане неспособен да се справя с външните енергийни намеси. А да не говорим, че ако тези външни влияния са много силни, те могат да разрушат енергийната защита дори и на млад и здрав човек. 

От друга гледна точка, физически нечистият човек никак не е приятен за общуване, тъй като вонята, която излъчва е нетърпима и крайно отблъскваща.

Макар не винаги да го осъзнаваме, но психически и духовно нечистите хора са може би по-противни и от тези с физическа нечистота.

На всеки се е случвало да има вземане-даване с хора, чийто ум е обхванат от омраза, ревност, завист, горделивост, алчност, егоизъм, нетолерантност и различни други порочни замърсявания.

Понякога може би се чудите, защо някой ви е противен, дори и без да ви е направил нещо лошо. Ей така, просто само като го видите или влезете в досег с излъчването му и не можете да го понасяте.

Ами това е така, защото енергийната воня излъчваща се от психиката на този човек, го прави  неприятен и противен. 

Хората по различен начин възприемат нечистотите, но може да се каже, че само тези, които са замърсени могат безпроблемно да общуват със себеподобните си. 

Един усъвършенстван духовно човек би следвало да не се влияе от привличанията и отблъскванията на хората, тъй като той може да остане недосегаем за влиянията на енергийните им нечистотии. 

Точно, както желанията и не желанията не могат да бъдат фактор в определянето на поведението на един напреднал в духовно отношение човек, така и усъвършенстваният в Духа не бива да се поддава на каквито и да са външни влияния.

Дали се поддава или не се поддава обаче е въпрос на себевладеене. На никой не му е приятно да има в близост някой, който не е се хигиенизирал физически, психически или духовно.

В реда на нещата е да не се оставяме да се замърсяваме, но това е невъзможно, точно както е невъзможно да вървиш сред кал или блато и да останеш чист. Колкото и да се пазиш, все ще ти се лепне някоя мръсотия по обувките, дрехите, че и по кожата.

Същото е и в психически и в духовен аспект. 

Днешния свят прилича на блато и живеейки в него няма начин да останеш чисто. Може би преди много време светът да е бил по-чист, хората да са били по-морални и добри и заради това ефирът да не е бил толкова силно замърсен, но сега е подобен на тресавище.

Дори стоейки си вкъщи пак може да прихванем от бионергийния облак, минаващ през мястото където стоим. Да не говорим, за местата където се събират много хора с най-различни настроения, интереси и енергетика.

Това, което искам да ви кажа днес е да се чистите редовно психически, енергийно, духовно.

Вечер, когато човек спи също може да се замърси, тъй като през него може да минат различни енергийни облаци. Също чрез съзнанието си той може да се събира с най-различни хора или същности, които да оставят енергийния си отпечатък върху ума и психиката му.

Сутрин, щом човек стане от сън е добре да се очисти от изминалата нощ. Да, може физически да не сте мърдали от леглото, но ако съзнанието ви е скитало в някакви енергийни и астрални светове, вероятно сте се замърсили и на клепали с разни нечистотии. 

Добре би било като станете да си направите медитация. (Описана е тук – в сайта, в Буквар по медитация). Тази сутрешна медитация ще очисти ума, психиката и съзнанието ви, ще ви зареди и ще подреди ума ви, за да сте максимално ефективни в работата си през деня. Пробвайте, особено ако можете да медитирате на чист въздух и в добра среда и ще видите ефекта от практиката си.

Вечер, щом се върнете от работа или след пребиваване сред много хора, си направете очистваща медитация. Това ще ви даде възможност да се освободите от енергийните нечистотии, които сте набрали през деня. 

Скандали, спорове, противоречия, противоборства, клюки, интриги всичко това ви въздейства както на физическо ниво, така и на енергийно. Не оставяйте енергиите на тези сред които сте пребивавали да работи дълго време в психиката ви. Може някой да ви е навиквал, друг да ви е пренебрегвал, презирал или да е насочвал омразата си срещу вас, но щом си направите медитативната практика голяма част от тези нечисти енергии във вид на емоции ще бъдат потушени и ще се очистите от тях. 

Няма никакъв смисъл да се оставяте да бъдете под въздействието на конфликтите и караниците на изминалия ден. Включете си медитативната техника и неутрализирайте всякакъв вид енергийни, психически или духовни намеси. 

Ако обаче сте решени да вървите сериозно по Пътя на Духа, то е добре да имате постоянно включена очистващата техника.

Постоянната будност е непрекъснато очистване. 

Тези, които са поели по Пътя към Себе си, трябва да знаят, освен че чистят себе си, тяхното излъчване се отразява и на света. Светът от своя страна също рефлектира с енергията си върху тях. 

Всеки влияе чрез енергията си на света, но Духовните хора имат много по-силна честота на излъчването и работата върху собственото им очистване се отразява и върху света като цяло.  

Щом постоянно имате връзка със Себе си, това е едно непрекъснато чистене. И това е най-доброто, което някой може да направи и за Себе си и за света.

Усъвършенстващите се Духовни хора са много повече връхлитани от нечисти енергии, тъй като те контрастират и дразнят нечестивите същности. Може нищо да не сте им направили, но когато излъчвате духовна чистота, това дразни демоничните и енергийните същества. 

По тази причина тези, които са поели по пътя на Изначалната си Непроменима Същност са много повече подложени на различни дяволски набези.

Вървите ли неотклонно по Духовния Път, вие сте в безопасност, защото тези сатанински влияния няма да имат възможност да ви направят нищо. И колкото повече се уподобявате на Истинската си Природа, толкова по-невидими и по-недосегаеми ще ставате за изкушенията и влиянията на демоничните същества. 

А когато навлезете в директно в Пътя, всички те ще изчезнат напълно и докрай, сякаш никога не са съществували.

Демоничната природа е присъща само на по-грубите материални светове. Тя изчезва и се разтваря в Изначалното, веднага щом попадне в Пустотата. 

В Изначалния Дух – в Пустотата не съществуват нито сатана, нито демони, нито дяволи, нито каквито и да са други гневни, гладни или паднали духове. Те могат да съществуват само в света на зависимостите, покварата, пороците и двойствеността. 

И както се казва в едно стихотворение на третия Чан Патриарх – Яндзи Сънцан:

“Обектът е обект за субекта,
Субектът е субект за обекта.
Знай, че относителността на тази двойка,
Се губи в абсолютно 
Единна Пустота.

В Единната Пустота не можеш да ги разделиш,
Не можеш да кажеш – това и онова.
Ако 
духът е постигнал истината,
Десет хиляди неща са единни по своята природа,
Едно във всички и всички в едно.”

Имате ли постоянната и задълбочена връзка с Вътрешната си Природа, всякаква ментална, психическа или енергийна нечистотия ще изчезне и ще сте неподвластни на каквито и да са дяволски или демонични намеси.

За хигиената на психиката, ума и духа ще говорим още много пъти, но това което трябва да се запомни завинаги е:

„Нека винаги да бъдем чисти и Единни с Духа си – Истинската си Природа“

Това ще ни даде възможност да сме здрави. Ще можем да имаме добри контакти и отношения със заобикалящата ни среда и света около нас.

И накратко:

Очиствате се чрез медитация в специално за това отделено време сутрин.

Очиствате се чрез медитативната си техника в определено време вечер.

И най-доброто, в ежедневието имате една постоянна връзка със Себе си – с Духа си.

Колкото повече се уеднаквявате с Истинската си Природа, толкова по-недосегаеми ще сте за набезите на демоничните същности и техните енергии!

19 thoughts on “Духовността. Хигиена на психиката.”

 1. The compatibility of the mobile tracking software is very good, and it is compatible with almost all Android and iOS devices. After installing the tracking software in the target phone, you can view the phone’s call history, conversation messages, photos, videos, track the GPS location of the device, turn on the phone’s microphone and record the surrounding location.

 2. Яна М. Добрева

  Много си прав, Нед, светът е заприличал на блато… Даже е меко казано.
  Само, ако мълчи един духовно чист човек и не прави нищо – което е невъзможно, няма да го достигнат реплики от рода: “не се прави на света вода ненапита”, например…
  А, това, което казваш за постоянната будност – на мен поне, ми се струва доста изтощаващо…
  А, може би греша?! Ти знаеш по-добре…
  Отваряйки съзнанието си и бидейки осъзнат човек за цялата действителност, някак си е натоварващо.
  То е подобно на това да бодърства човек денонощия наред без сън…
  Поне аз така усещам нещата…
  Намасте! 🙏

 3. Изключително значима и полезна информация! Благодаря, Нед, за отделеното време, за поясненията и помощта, даром!
  Спокойна вечер!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *